Veliki orijent Italije

Izvor: Wikipedija
Veliki orijent Italije
Grande Oriente d'Italia
Goi-Logo.png
Utemeljena 1805.
Tip Velika loža
Ključni ljudi Stefano Bisi, veliki majstor
Službena stranica grandeoriente.it

Veliki orijent Italije (tali. Grande Oriente d'Italia),[1] skraćeno GOI, je najstarija masonska obedijencija u Italiji, osnovana 1805. godine u vrijeme Napoleonske Italije.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Veliki orijent Italije je osnovan 20. lipnja 1805. godine u Milanu na inicijativu potkralja Eugèna de Beauharnaisa, koji je bio i prvi veliki majstor. Tijekom 1864. godine veliki majstor je bio i Giuseppe Garibaldi. Veliki orijent je 1972. godine priznat kao regularna obedijencija od Ujedinjene velike lože Engleske. Regularnost je povučena 1993. godine zbog optužbi za korupciju i umiješanosti mafije.

Iako mu je opozvana regularnost od matičnih loža Engleske, Škotske i Irske, Veliki orijent i dalje priznaje velika većina drugih regularnih masonskih jurisdikcija, kako u Europi, tako i diljem svijeta.[2] Veliki orijent Italije ima preko 23.000 članova raspoređenih u preko 850 loža.

Propaganda Due[uredi | uredi kôd]

Loža "Propaganda Due" (P2) je osnovana pod zaštitom Velikog orijenta 1877. godine, a masonska povelja joj je opozvana 1974. Tijekom 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća ova loža je bila umiješana u brojne političke skandale, ubojstva nepodobnih političara, ali i vlastitih članova kao i gospodarske i novčane prijevare.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Grande Oriente d'Italia, grandeoriente.it
  2. Rapporti Internazionali, grandeoriente.it

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]