Catena

Izvor: Wikipedija
Međunarodna masonska unija "Catena"
Utemeljena 1961.
Tip međunarodna masonska organizacija
Sjedište Mainz, Njemačka
Broj članova 11
Službena stranica catena.org

Međunarodna masonska unija "Catena"" (njem. Internationale Freimaurerunion "Catena"; engl. International Masonic Union – Catena) je međunarodna masonska organizacija koja okuplja adogmatske i liberalne slobodnozidarske velike lože iz cijelog Europe.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Catena je osnovana u srpnju 1961. godine od strane tri velike lože iz Njemačke, Nizozemske i Austrije koje se pridržavaju temeljnih načela ravnopravnog položaja muškaraca i žena u slobodnom zidarstvu. Ove tri velike lože su Velika loža za muškarce i žene u Njemačkoj "Humanitas", Velika mješovita loža Nizozemske i Austrijski opći masonski red "Humanitas" (danas Velika loža "Humanitas" Austrije).[1][2] Organizacija se temelji na načelima koja prihvaća svaka članica, a načela su:[3][2]

  • Temelj univerzalne masonerije je priznavanje Vrhovne Stvarnosti u kojoj živimo i krećemo se i koja je razlog našeg postojanja.
  • Prvo načelo, izvedeno iz prethodnog, je temeljno jedinstvo i jednakost svih ljudskih bića, izraženo u slobodnom zidarstvu kao bratska ljubav koja izvire iz priznavanja našeg duhovnog srodstva.
  • Drugo načelo, izvedeno iz prvog, je olakšanje patnje; prvo, koliko god je to moguće, ne ozlijediti nijedno živo biće, a drugo, pružiti pomoć onima koji su u nevolji.
  • Treće načelo je istina, a to je imati slobodan um i vidjeti stvari onakvima kakve uistinu jesu bez pristranosti. Ovo se načelo posebno odnosi na samospoznaju koja se otkriva masonu.

Članstvo[uredi | uredi kôd]

U travnju 2024. godine ove unija okuplja 11 velikih loža:[4][2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. History. catena.org (engleski). Pristupljeno 28. kolovoza 2023.
  2. a b c International Masonic Union CATENA. thesquaremagazine.com (engleski). Pristupljeno 28. kolovoza 2023.
  3. Basic Principles. catena.org (engleski). Pristupljeno 28. kolovoza 2023.
  4. Member Grand Lodges. catena.org (engleski). Pristupljeno 4. travnja 2024.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]