Le Droit Humain Hrvatska

Izvor: Wikipedija
Le Droit Humain u Hrvatskoj
Skraćenica LDH
Utemeljena 23. siječnja 1932.
8. ožujka 2016.
Mjesto osnivanja Zagreb
Tip liberalna velika loža
Lokacija Hrvatska
Broj članova 140 (2021.)
Službena stranica slobodnozidarstvo.com

Red "Le Droit Humain" u Hrvatskoj je hrvatski ogranak međunarodnog mješovitnog slobodnozidarskog reda Le Droit Humain International. Ovaj red u Hrvatskoj djeluje od 2016. godine, a prethodno je radio u Zagrebu između 1925. i 1940. godine.

Le Droit Humain International je osnovan 1893. godine u Parizu. Za razliku od drugih masonskih organizacija koje djeluju samo na nacionalnoj (velika loža) ili regionalnoj razini, Red je globalno je bratstvo i sestrinstvo koje djeluje u preko 50 zemalja na pet kontinenata.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Između 1925. i 1940. godine[uredi | uredi kôd]

Prva službena aktivnost u Zagrebu započela je 1925. godine kada se uz pomoć članova iz Beča i Praga utvrđuje prisutnost Reda primajući prve zagrebačke članove. Nakon nekoliko godina rada nastaje prva službena loža ovog reda.[1]

Prva masonska Loža "Pitagora" osnovana je 23. siječnja 1932. godine u Zagrebu "unošenjem svjetla" od strane bečke Lože "Harmonia". Bila je to prva loža u hrvatskoj povijesti koja je primala u svoje redove muškarce i žene. Tri godine nakon utemeljenja prve nastaje i druga loža u Zagrebu, Loža "Humanitas".[1]

Nakon nekoliko godina postojanja, rad Lože "Humanitas" dolazi kraju u skladu s tadašnjim događajima u Europi. Loža "Humanitas" prestaje postojati 26. travnja 1939. godine, a s njom nestaje i Loža "Pitagora", kao i sva prisutnost Reda na prostoru Hrvatske. Prije početka Drugog svjetskog rata, u Zagrebu je unutar Reda djelovalo oko 80 članova. Članovi pojedinih loža nakon završetka Drugog svjetskog rata nisu obnovili prisutnost Reda i loža jer je slobodnozidarski rad bio zakonom zabranjen u vrijeme komunističke Jugoslavije.[1]

Od 2016. godine[uredi | uredi kôd]

Uz pomoć delegacije Britanske federacije prisutnost Reda obnovljena je 8. ožujka 2016. godine te Loža "Humanitas" službeno ponovno djeluje u zagrebačkom orijentu.[1] Formirala ju je skupina članova koja se izdvojila iz Velikog orijenta Slovenije.[2]

U siječnju 2021. godine dolazi do organizacijskih promjena kada u ovom redz radi sedam loža, i to u Splitu, Osijeku, Varaždinu i Zagrebu. Ove lože zajedno imaju više od 140 članica i članova.[1] Tada su pod zaštitu Reda ušle jedna loža formirana od članova koji su napustili Veliki orijent Hrvatske,[3] kao i svih pet loža koje djeluju pod zaštitom Velike lože Croatia.[4][5] Do 2023. godine formirana je i osma loža.

Ustroj[uredi | uredi kôd]

Do srpnja 2023. godine nije zabilježeno da je ova organizacija pod navedenim imenom registrirana kao neprofitna nevladina udruga kao što je slučaj s nekim drugim velikim ložama u Hrvatskoj.[6]

Lože[uredi | uredi kôd]

U sastavu Reda nalazi se osam loža[2] u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Varaždinu:

  • Loža "Humanitas", Zagreb – nosi naziv po zagrebačkoj loži utemeljanoj 1935. godine.

Obred[uredi | uredi kôd]

Primarni masonski obred Le Droit Humain u Hrvatskoj je Drevni i prihvaćeni škotski obred.[7] Red u Hrvatskoj upravlja simboličkim stupnjevima plave lože (učenik, pomoćnik i majstor) dok je upravljanje visokim masonskim stupnjevima delegirano na Međunarodni red.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e Povijest „Le Droit Humaina" na teritoriju Hrvatske. slobodnozidarstvo.com. Pristupljeno 16. svibnja 2023.
  2. a b Marković, Krešimir. 16. studenoga 2023. MASONERIJA U HRVATSKOJ: Skandal državnog odvjetnika koji je bio član lože obilježio je sadašnjost sinova udovice. blagamisterije.com. Pristupljeno 26. studenoga 2023.
  3. Jelinić, Berislav; Petranović, Damir. 5. rujna 2021. EKSKLUZIVNI DOKUMENTI: Pet masona upravlja radijskim kartelom koji je uz blagoslov pasivne Vlade preuzeo koncesiju Radija 101. nacional.hr. Pristupljeno 16. svibnja 2023.
  4. Je li kandidat Domovinskog pokreta i Mosta za gradonačelnika Osijeka član masonske lože?. teleskop.hr. 14. svibnja 2021. Pristupljeno 19. kolovoza 2023.
  5. Hedl, Drago. 14. svibnja 2021. Pojavila se priča da je kandidat kojeg gura Škoro mason. On demantira: 'Samo rado gledam dokumentarce o Templarima'. telegram.hr. Pristupljeno 19. kolovoza 2023.
  6. Registar udruga Republike Hrvatske. gov.hr. Pristupljeno 30. srpnja 2023.
  7. co-Masonry - Croatia. comasonry.3-5-7.nl. Pristupljeno 16. svibnja 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]