Velika simbolička loža Hrvatske

Izvor: Wikipedija
Velika simbolička loža Hrvatske
Logo-vslh.png
Skraćenica VSLH
Utemeljena 2018.
Mjesto osnivanja Rijeka
Tip velika loža
Središte Rijeka
Broj članova 100+
Službena stranica vslh.org

Velika simbolička loža Hrvatske (skraćeno VSLH, stilizirano V∴S∴L∴H∴) jedna je od nekoliko hrvatskih slobodnozidarskih obedijencija. Ova velika loža pripada pripada liberalnom i adogmatskom slobodnom zidarstvu i savez je masonskih loža koje djeluju u Hrvatskoj.[1]

Velika loža okuplja i koordinira lože radi njegovanja bratskih i konstruktivnih odnosa s drugim masonskim tijelima u Hrvatskoj i inozemstvu. Mješovitog je tipa, što znači da u svoj sastav prima žene i muškarce.[2]

Cilj ove velike lože je promicanje slobodnog zidarstva kao inicijacijskog ezoteričnog reda, po svojoj naravi tradicionalnog, liberalnog i adogmatičnog. Ona slobodno zidarstvo vidi kao udruženje neovisnih pojedinaca, koji su podređeni svojoj savjesti i zakonskim propisima, obavezni ostvarivati ideale mira, ljubavi, bratstva te propagirati moralno, duhovno, znanstveno i stručno usavršavanje čovječanstva putem osobnog razvoja svakog pojedinca te primjenjivanjem simboličnih postupaka. Ono svim svojim članovima nalaže poštovanje tuđeg mišljenja te im na sastancima zabranjuje svaki razgovor političke odnosno vjerske naravi, kako bi se i na taj način ostvarilo trajno središte bratskog zajedništva.[2]

Organizacija[uredi | uredi kôd]

Vidi još: Velika nacionalna loža Hrvatske.

Velika simbolička loža Hrvatske osnovana je 2018. godine kao krovno masonsko tijelo, u skladu s tradicionalnim i autentičnim masonskim navadama.[3][2] Djeluje u Zagrebu, Rijeci i Splitu. U sklopu ove velike lože djeluje i radi i istraživačka Loža "Delta" koja okuplja znanstvenike i intelektualce koji se bave istraživačkom i znanstvenom obradom slobodnozidarskih tema i publicističkom djelatnošću u svrhu dubljeg razumijevanja slobodnozidarske misli, povijesti i vrijednosti suvremenog društva.

Velika loža je do sada potpisala preko četrdeset povelja o prijateljstvu s obedijencijama iz različitih država.[4]

Do travnja 2021. godine nije zabilježeno da je ova organizacija pod navedenim imenom registrirana kao neprofitna nevladina organizacija kao što je slučaj s drugim obedijencijama u Hrvatskoj[5] već u svrhu zaštite anonimnosti svojih članova djeluje pod drugim nazivom.

Vrijednosti i načela[uredi | uredi kôd]

Velika loža je postavljena kao tradicionalni i evolucijski masonski red posvećen usavršavanju pojedinca i društva u cjelini. Tradicionalni u njegovanju starih rituala, a evolucijski u stalnom osluškivanju današnjeg svijeta, osjetljivosti na pitanja koja ga muče i njegovanju trajnih bratskih vrijednosti. Stoga je ova velika loža obedijencija koja promovira najviše društvene i slobodnozidarske vrijednosti i ideale.

Velika loža pripada slobodnozidarskim obedijencijama koje poštuju i propagiraju ravnopravnost žena i muškaraca kao i poštovanje svih različitosti osoba bez obzira na bilo koju pripadnost.[6] Okuplja ljude, različite po svojim zanimanjima i interesima, koji rade u ložama s različitim senzibilitetima. Svojim ložama prepušta slobodu odabira obreda i rituala po kojem će raditi odnosno koji će izvoditi na svojim ceremonijalnim radovima.[2] Njihova je uloga smatrati rad temeljnom vrijednošću i dužnošću ljudskog bića, koja ga osnažuje i čini boljim.

Velika loža podržava i poziva k sebi sve ljude, bez obzira na populacijsku pripadnost, vjeru, društveni status, filozofske i političke ideale, sve dok su u skladu s državnim zakonima, etikom, moralom i čašću ispravnog čovjeka. Zbog toga ova velika loža od svojih članova (kao i od svih ljudi) traži poštovanje triju osnovnih načela:

  1. Načelo poštovanja domovine i zabrana postupanja protivno Ustavu i zakonima Republike Hrvatske,
  2. Načelo poštovanja vlastitih moralno-etičkih principa i zabrana postupanja protiv vlastite savjesti,
  3. Načelo poštovanja vlastite obitelji i zabrana postupaka koji bi naudili ili štetili vlastitoj obitelji.

Obaveza svakog pripadnika ove velike lože je odbijanje postupanja koja su u suprotnosti s nekim od navedena tri načela.

Slobodni zidar, član ove velike lože, treba se smatrati modernim i odgovornim čovjekom, angažiranim građaninom koji stalno djeluje humanitarno, za više dobro cijelog društva i na zasadama prosvjetiteljstva.

Vrhovni savjet Škotskog obreda[uredi | uredi kôd]

Logo Vrhovnog savjeta Hrvatske

U travnju 2019. godine Velikoj loži je odobren i priznat pobočni red Škotskog obreda, Vrhovni savjet Hrvatske 33. i posljednjeg stupnja Drevnog i prihvaćenog škotskog obreda.[7]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Riječ Velikog Majstora VSLHInačica izvorne stranice arhivirana 14. kolovoza 2021., Pristupljeno 7. rujna 2020.
  2. a b c d Službene mrežne stranice VSLHInačica izvorne stranice arhivirana 17. veljače 2020., Pristupljeno 7. rujna 2020.
  3. Međunarodni masonski časopis Hiram, Pristupljeno 7. rujna 2020.
  4. Međunarodne aktivnosti VSLHInačica izvorne stranice arhivirana 14. kolovoza 2021., Pristupljeno 7. rujna 2020.
  5. Registar udruga RH, gov.hr Pristupljeno 8. travnja 2021.
  6. Sandy Uran. Masoni u Rijeci u 21. stoljećuInačica izvorne stranice arhivirana 30. prosinca 2020.. Sušačka revija 105/106: 39-42.
  7. Povijest drevnog i prihvaćenog Škotskog ObredaInačica izvorne stranice arhivirana 1. ožujka 2021., vslh.eu, Pristupljeno 2. travnja 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]