Masonska unija Balkana

Izvor: Wikipedija
Masonska unija Balkana
Mub-logo.png
Skraćenica MUB
Utemeljena 23. studenoga 2014.

Masonska unija Balkana (engl. Masonic Union of the Balkan Peninsula, fran. L'Union Maçonnique de la Péninsule Balkanique), skraćeno MUB, je međunarodna adogmatska i liberalna organizacija koja okuplja slobodnozidarske obedijencije na Balkanskom poluotoku.

Organizacija[uredi | uredi kôd]

Uzimajući u obzir da je područje Balkana oduvijek predstavljalo plodnu regiju za razvoj, protočnost i širenje humanističkih ideja Međunarodni masonski red "Delphi" i Liberalna velika loža Turske kao i još devet obedijencija osnovale su Uniju 23. studenoga 2014. godine u svrhu promicanja slobodnog zidarstva među balkanskim narodnima.[1][2][3] Ciljevi Unije su:

  1. Zaštita, razvoj kulture i inicijacijske povijesti na Balkanskom poluotoku.
  2. Širenje liberalnog slobodnog zidarstva inspiriranog Balkanom.
  3. Proučavanje suvremenih inicijalnih i funkcionalnih problema slobodnog zidarstva relevantnih svakoj zemlji članici.[1]

Unija djeluje kroz rad zemalja članica, godišnje sastanke i konferencije u zemljama koje su ih u mogućnosti organizirati. Početkom 2018. godine u Opatiji je održana 4. godišnja konferencija ove masonske unije.[4]

Članstvo[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Povelje prijateljstva VLNHInačica izvorne stranice arhivirana 17. veljače 2020., vnlh.hr
  2. A propos de nous, glfg-suisse.com
  3. International Relations, delphiorder.us Pristupljeno 27. prosinca 2022.
  4. JEDAN OD VODEĆIH SVJETSKIH MASONA ‘Došlo je vrijeme da izađemo iz sjene i otkrijemo namjere’, Novi list Pristupljeno 7. travnja 2021.