Prijeđi na sadržaj

Hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode

Izvor: Wikipedija
Nacionalni parkovi u Hrvatskoj
Nacionalni park Krka

Hrvatski nacionalni parkovi

[uredi | uredi kôd]

Nacionalni park je definiran člankom 11. Zakona o zaštiti prirode[1] kao: "... prostrano, pretežno neizmijenjeno područje kopna i/ili mora iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti, obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekoloških sustava, a prvenstveno je namijenjen očuvanju izvornih prirodnih vrijednosti."

U Hrvatskoj danas ima 8 nacionalnih parkova, i to su:

  1. Brijuni
  2. Kornati
  3. Krka
  4. Mljet
  5. Paklenica
  6. Plitvička jezera
  7. Risnjak
  8. Sjeverni Velebit

Hrvatski parkovi prirode

[uredi | uredi kôd]

Park prirode je prostorno prirodno ili dijelom kultivirano područje kopna i/ili mora s ekološkim obilježjima međunarodne ili nacionalne važnosti, s naglašenim krajobraznim, odgojno-obrazovnim, kulturno-povijesnim i turističko-rekreacijskim vrijednostima.

Konji u parku prirode Lonjsko polje.
Izvor Kupe u Nacionalnom parku Risnjak.
Nacionalni park Mljet.

Parkovi prirode u Republici Hrvatskoj su:

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Zakon o zaštiti prirode (N.N., br. 110/07.)

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]

Nacionalni parkovi

[uredi | uredi kôd]
  1. Nacionalni park Brijuni
  2. Nacionalni park Kornati
  3. Nacionalni park Krka
  4. Nacionalni park Mljet
  5. Nacionalni park Paklenica
  6. Nacionalni park Plitvička jezera
  7. Nacionalni park Risnjak
  8. Nacionalni park Sjeverni Velebit

Parkovi prirode

[uredi | uredi kôd]
Nacionalni park Kornati
Nacionalni park Kornati

Bitnost NP i PP za hrvatski turizam

[uredi | uredi kôd]

Priroda je jedan od glavnih motiva među turistima za posjećivanje novih turističkih atrakcija u Europi, prema Eurobarometru, zbog čega Nacionalni i Prirodni parkovi igraju bitnu ulogu u uspješnosti i promociji hrvatskog turizma[1].

Možemo reći da su nacionalni i prirodni parkovi atrakcija, koja posebno nakon pandemije dobiva na značaju. Trećina države Hrvatske se nalazi pod zaštitom Nature 2000, a samo 8 nacionalnih parkova na ogidnu privuče oko 2,7 ilijuna turista[2]. Dok su u prirodnim parkovima uglavnom domaći turisti, u nacionalnim prevladavaju strani turisti s 96,6% udjela. Najposjećenija su Plitvička jezera, koje običajno posjeti više od 3 milijona turista [3].

Prvi put, 2017. godine, kada je projekt PARCS završio, web portal Parkovi Hrvatske prikupljao je informacije na jednoj web stranici (i aplikaciji). Hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode na jednom mjestu, kao osnova za učinkovitije informiranje posjetitelja i promociju brenda Parkovi Hrvatske. Primarni ciljani korisnici portala su građani i turisti koji na portalu (koji je nekada pružao informacije na četiri jezika: hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom, sada samo na hrvatskom i engleskom) mogu pronaći informacije i zanimljivosti o parkovima. Predviđeno je da posjetitelji na web stranici mogu planirati svoj posjet po udaljenosti i informirati se o svim atrakcijama i aktivnostima u parkovima. Portal je koncipiran tako da, osim važnih informacija, poziva posjetitelje da na portalu podijele svoje iskustvo boravka u parkovima. Vitalni sastavni dio portala je web shop koji je trenutno prvenstveno usmjeren na prodaju ulaznica te je povezan sa sustavima elektroničke naplate i kontrole ulaznica svakog parka[4].

Ostalo

[uredi | uredi kôd]
  1. Franjić, Mihaela; Galinac Grbac, Tihana; Brumen, Boštjan. 2023. Stephanidis, Constantine; Antona, Margherita; Ntoa, Stavroula; Salvendy, Gavriel (ur.). User Experience of Croatian National & Nature Parks' Website – A Comparison. HCI International 2023 Posters (engleski). Springer Nature Switzerland. Cham. : 561–570. doi:10.1007/978-3-031-35989-7_71. ISBN 978-3-031-35989-7
  2. d.o.o, Play Digital. Objavljena brošura Parkovi Hrvatske – vodič kroz nacionalne parkove i parkove prirode Republike Hrvatske. Park prirode Biokovo. Pristupljeno 19. srpnja 2024.
  3. Josić, Mario. 9.5.2018. Projekti u zaštićenim područjima (PDF) Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)
  4. Naslovnica. Parkovi Hrvatske. Pristupljeno 19. srpnja 2024.