Savez komunista Jugoslavije

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Zastava

Savez komunista Jugoslavije je bio totalitarna društveno-politička stranka Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije koja je provodila unitarnu politiku.

U okviru raskola na komuniste i socijaldemokrate, do kojeg dolazi u radničkim strankama Europe nakon Oktobarske revolucije, i u netom formiranoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca dolazi do ujedinjenja lijevih socijaldemokrata, nekih anarhističkih i drugih grupa u stranku oprjedjeljenju za klasnu borbu, uspostavu diktature proletarijata i vlast sovjeta. Nova stranka je utemeljena na Kongresu ujedinjenja radničkih stranaka u Beogradu 20. – 23. travnja 1919. pod imenom Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista). Imala je za program beskompromisnu klasnu borbu i jugoslavenski integralizam, a to nisu prihvatile sve socijaldemokratske, socijalističke i radničke stranke na prostoru Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

Na Drugom kongresu SRPJ (k), u Vukovaru 20. – 25. lipnja 1920., partija mijenja ime u Komunistička partija Jugoslavije. Tek je na ovomu kongresu partiji formalno pristupio lijevi dio slovenskih socijaldemokrata, sa svojom Radničkom socijalističkom strankom za Sloveniju (slov. Delavska socialistična stranka za Slovenijo).

Donošenjem Obznane, 30. prosinca 1920., komunistička promidžba stavljena je izvan zakona, dok je rad partije bitno otežan. Nakon donošenja Ustava 1921., za koji izabrani predstavnici KPJ nisu glasovali, donosi se i Zakon o zaštiti države kojim se stranci u potpunosti zabranjuje rad, a njezini se zastupnici utamničuju. Manji dio članova odlučuje se na obnovu djelovanja u ilegali.

U okviru KPJ bile su osnovane:

Stranka Osnivačka skupština
Komunistička stranka Slovenije 17. i 18. travnja 1937.
Komunistička stranka Hrvatske 1. i 2. kolovoza 1937.
Komunistička partija Makedonije 19. ožujka 1943.
Komunistička partija Srbije 8. do 12. svibnja 1945.
Komunistička partija Crne Gore 4. do 8. listopada 1948.
Komunistička partija Bosne i Hercegovine 1. do 5. studenoga 1948.

U siječnju 1990. godine, nakon 14.-og izvanrednog kongresa, SKJ se politički raspao i formalno je prestao postojati.

Ideološke nasljednice[uredi VE | uredi]

Danas postoji malo poznatih komunističkih stranaka na prostorima bivše SFRJ:

Antititoističke komunističke partije na prostoru bivše Jugoslavije:

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Society.svg Nedovršeni članak Savez komunista Jugoslavije koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.