Rudolf Ludwig Mössbauer: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m {{Nobelova nagrada za fiziku}}
Nema sažetka uređivanja
Redak 14: Redak 14:


{{DEFAULTSORT|Mössbauer, Rudolf Ludwig}}
{{DEFAULTSORT|Mössbauer, Rudolf Ludwig}}
[[Kategorija:Fizičari]]
[[Kategorija:Njemački fizičari]]
[[Kategorija:Njemački fizičari]]
[[Kategorija:Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku]]
[[Kategorija:Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku]]

Inačica od 11. rujna 2007. u 09:56

Rudolf Ludwig Mössbauer

Rudolf Ludwig Mössbauer (München, 31. siječnja 1929.), njemački fizičar, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1961. godine za svoje otkriće efekta rezonancijske apsorpcije gama zračenja bez uzmaka atomskih jezgara (Mössbauerov efekt 1957. godine).

Biografija

Rođen je i odrastao u Münchenu. Nakon srednje škole i jedne godine rada u industrijskim laboratorijima, godine 1949. započinje studij fizike na Tehničkom fakultetu (Technische Hochschule) u Münchenu. Tijekom 1953. i 1954. izrađuje diplomski rad u Laboratoriju za primjenjenu fiziku, istovremeno radeći kao asistent. Od 1955. do 1957. u sklopu doktorskog rada izvodi niz istraživanja na Institutu za fiziku koji se nalazi u sklopu Instituta za medicinska istraživanja Max Planck u Heidelbergu. Tijekom istraživanja dolazi do otkrića efekta rezonancijske apsorpcije gama zračenja bez uzmaka atomskih jezgara emitera ili apsorbera (Mössbauerov efekt).

Godine 1958. brani doktorsku disertaciju na Tehničkom fakultetu u Münchenu gdje radi do 1960. kada odlazi u Sjedinjene Američke Države gdje se zapošljava kao profesor fizike na Kalifornijskom tehnološkom fakultetu (California Institute of Technology) u Pasadeni.

Za svoja istraživanja rezonancijske apsorpcije gama zračenja i otkriće efekta rezonancijske apsorpcije gama zračenja bez uzmaka atomskih jezgara (Mössbauerov efekt) 1961. godine dodijeljena mu je Nobelova nagrada za fiziku.

Godine 1964. vraća se na Tehnički fakultet u Münchenu gdje postaje profesor. Od 1972. direktor je Instituta Laue Langevin u Grenobleu, Francuska, vodećeg međunarodnog centra za istraživanje neutrona.