Hugh David Politzer

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hugh David Politzer
Rođenje 31. kolovoza 1949.
Mjesto rođenja New York, SAD
Prebivalište SAD
Državljanstvo SAD
Narodnost Amerikanac
Polje Fizika
Alma mater Michigansko sveučilište Michigan
Akademski mentor Sidney Coleman
Poznat po asimptotskoj slobodi kvarkova i kvantnoj kromodinamici
Istaknute nagrade Nobelova nagrada za fiziku
(2004).

Hugh David Politzer (New York, 31. kolovoza 1949.) je američki fizičar židovsko-slovačkog podrijetla. Podijelio je Nobelovu nagradu za fiziku s Davidom Grossom i Frankom Wilczekom 2004.

Životopis[uredi VE | uredi]

Diplomirao na Michiganskom sveučilištu 1969., doktorirao na Harvardovu sveučilištu 1974. Profesor je teorijske fizike na Kalifornijskom institutu za tehnologiju (Caltech).

U svojem prvom znanstvenom radu, objavljenome 1973., opisao je fenomen asimptotske slobode kvarkova unutar hadrona. Shvatio je da je sila kojom kvarkovi međudjeluju slabija što su kvarkovi bliže, da na malim udaljenostima gotovo nestaje i da se kvarkovi gibaju kao slobodne čestice. To je otkriće dovelo do razumijevanja jake sile kao dijela standardnoga modela koji opisuje međudjelovanje temeljnih čestica i potaknulo razvoj kvantne kromodinamike. Neovisno o njemu do istog otkrića istodobno su došli fizičari David Gross i Frank Wilczek.

Politzer je bio i jedan od znanstvenika koji su predvidjeli postojanje i otkriće šarmonija, subatomske čestice sastavljene od šarmantnog kvarka i antikvarka.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]