Hideki Jukava

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hideki Jukava
Yukawa.jpg
Rođenje 23. siječnja 1907.
Mjesto rođenja Tokio, Japan
Smrt 8. rujna 1981.
Kjoto, Japan
Polje teorijska fizika
Institucija Sveučilište Kjoto
Institut Jukava za teorijsku fiziku
Sveučilište Columbia
Alma mater Carsko sveulište Kjoto
Istaknute nagrade Nobelova nagrada za fiziku (1949.)

Hideki Jukava (湯川 秀樹, Jukava Hideki, Tokio, Japan, 23. siječnja 1907.Kjoto, Japan, 8. rujna 1981.) bio je japanski teorijski fizičar i prvi Japanac koji je dobio Nobelovu nagradu.

Životopis[uredi VE | uredi]

Jukava je rođen u Tokiju u Japanu. Nakon što je 1929. diplomirao na Carskom sveučilištu u Kjotu, još je četiri godine ostao tamo kao predavač. Nakon diplome, zainteresirao se za teorijsku fiziku, posebno za teoriju elementarnih čestica. 1932. oženio se sa Sumi (スミ) s kojom je dobio dva sina, Harumija i Takaakija. 1933. godine postao je asistent na Sveučilištu u Osaki.

1935. objavio je svoju teoriju o mezonima, koja je objasnila interakciju protona i neutrona, te je značajno utjecala na istraživanje elementarnih čestica. 1940. je godine postao profesor na Sveučilištu u Kjotu. 1940. je osvojio Carsku nagradu Japanske akademije. 1949. je postao profesor na Sveučilištu Columbia, a iste je godine osvojio i Nobelovu nagradu za fiziku, nakon što su Cecil Frank Powell, Giuseppe Occhialini i César Lattes otkrili pion kojeg je Jukava predvidio 1947. Jukava je radio i na teoriji K-zahvata.[1]

Jukava je 1953. postao prvi predsjednik Instituta Jukava za teorijsku fiziku. Od Sveučilišta u Parizu primio je doktorat, honoris causa, postao je počasni član Kraljevske akademije u Edinburghu, Indijske akademije znanosti, Međunarodne akademije filozofije i znanosti i Pontificie Academie Scientarum.

Bio je urednik Napretka teorijske fizike,[2] a objavio je i radove Uvod u kvantnu mehaniku (1946.) i Uvod u teoriju elementarnih čestica (1948.).

1955. pridružio se desetorici vodećih znanstvenika i intelektualaca u potpisivanju Russell-Einsteinovog manifesta kojim su pozvali na nuklearno razoružanje.

Solo violinistica Diana Jukava (ダイアナ湯川) rođakinja je Hidekija Jukave.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. pp. 11–12, K-Electron Capture by Nuclei, Emilio Segré, chapter 3 in Discovering Alvarez: selected works of Luis W. Alvarez, with commentary by his students and colleagues, Luis W. Alvarez and W. Peter Trower, University of Chicago Press, 1987, ISBN 0226813045.
  2. Yukawa Institute for Theoretical Physics; Gakkai, Nihon Butsuri (1946). Progress of Theoretical Physics, Kyoto: Yukawa Institute for Theoretical Physics and Physical Society of Japan

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Ostali projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Hideki Jukava