Europski trg (Zagreb)

Izvor: Wikipedija

Europski trg je zagrebački trg koji se nalazi ispred Kuće Europe.[1][2]

S činom otkrivanja ploče, 25. ožujka 2017. s imenom trga obilježena je i 60. godišnjica potpisivanja Rimskih ugovora kojima su uspostavljene Europska ekonomska zajednica i Europska zajednica za atomsku energiju, preteče današnje Europske unije.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević podsjetio je kako je još 2014. godine kada je otvorena Kuća Europe, koju dijele Europska komisija i Europski parlament, postojala ideja da se prostor ispred nje nazove Europskim trgom.

Wikicitati »Velika je stvar što ga danas proglašavamo Europskim trgom, na dan kada su prije 60 godina potpisani Rimski ugovori, što smatramo rođendanom Europske unije«
(napomenuo je Branko Baričević)

Po njegovim riječima, upravo u ovom trenutku predsjednici vlada i država članica donose novu deklaraciju za budućnost 27 zemalja Europe, pod geslom "Mir, demokracija i solidarnost", a drago mu je što je Zagreb sa svojom europskom tradicijom simboličnom pločom to obilježava.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Otkrivena spomen ploča Ovaj zagrebački trg od danas i službeno ima novi naziv. www.vecernji.hr. Večernji list, HINA,. 25. ožujka 2017. Pristupljeno 10. rujna 2020.CS1 održavanje: dodatna interpunkcija (link)
  2. Službeno otvorenje Europskog trga u Zagrebu. ec.europa.eu. Predstavništvo EK-a u Hrvatskoj. 25. ožujka 2017. Pristupljeno 10. rujna 2020.