Razlika između inačica stranice »Selca«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 1.009 bajtova ,  prije 8 godina
bez sažetka
(Uklanjanje izmjene 3688511 što ju je unio/unijela Zeljko (Razgovor sa suradnikom:Zeljko))
z. dužina = 16.85|
}}
'''Selca''' su naselje na istočnom dijelu otoka Brača i municipalno središte Općine Selca, kojoj još pripadaju naselja [[Novo Selo]], [[Sumartin]], [[Povlja]] i [[Selački zaseoci]].
 
 
== Zemljopis ==
Selca su smještena na visoravni brda PlišPliša, na istočnom dijelu otoka Brača.
== Stanovništvo ==
U Selcima živi nešto manje od 1000 stanovnika, a velik broj Selčana preko zime je u Splitu: bilo na školovanju, bilo na poslu.
== Uprava ==
== Povijest ==
Selca se prvi put spominju u dokumentu [[Povaljska listina|Povaljskoj listini]] iz 1184. godine.
 
Najveća tragedija u povijesti Selaca je bila [[9. kolovoza]] [[1943.]], kad su talijanski fašistički okupatori zapalili Selca i još 6 bračkih mjesta. Mjesto Selca je gorjelo tri dana i tri noći i od te tragedije se nikad nisu oporavila. Ovaj zločin nije prošao nezapažen ni neosuđen ni kod Talijana, tako da su i neki talijanski pjesnici osudili ovu tragediju <ref>[http://www.slobodnadalmacija.hr/Kultura/tabid/81/articleType/ArticleView/articleId/17900/Default.aspx Slobodna Dalmacija] Croatia Rediviva’ o fašističkoj paljevini, 7. kolovoza 2008.</ref>
 
Tragedija nikad dosad nije bila posebno obilježavana. Tek je [[Croatia rediviva: Ča, Kaj, Što - baštinski dani]] 2008. organizirala taj skup u sjećanje na tu katastrofu, a 9. kolovoza 2008. je predviđeno postavljanje spomen-ploče na tu tragediju.
 
== Poznate osobe ==
 
* [[Zlatan Jakšić]], (1924. - 2007.), profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru i značajni čakavskihrv. pjesnik koji je pisao na čakavskom narječju
* [[Ante Nižetić]], ([[1924. - 2007.]]), čakavskihrv. pjesnik koji je pisao na čakavskom narječju
* [[Slobodan Štambuk]], ([[1941.]]), hvarsko-bračko-viški biskup
* [[Neva Kežić]], ([[1948. - 2010.]]), hrvatska pjesnikinja
* [[Drago Štambuk]], ([[1950.]]), liječnik, [[pjesnik]], [[esej]]ist i [[diplomat]]
* [[Nives Štambuk Giljanović]], stručnjak za vode Dalmacije i redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Splitu
* [[Siniša Vuković]], ([[1973.]]), hrv. književnik, lingvist jezikoslovac, skladatelj i dirigent
 
== Spomenici i znamenitosti ==
U apsidi crkve Krista Kralja nalazi se kip Srca Isusova, rad proslavljenoga hrvatskoga kipara [[Ivan Meštrović|Ivana Meštrovića]]. Umjetnik je 1956. godine gipsani model poklonio Selčanima, a oni su od topovskih čahura prikupljenih uokolo mjesta (zaostalih iz Drugoga svjetskoga rata) izlili Meštrovićev kip u broncu.
 
Kraj crkve Krista Kralja podignut je spomenik papi [[Ivan Pavao II.|Ivanu Pavlu II.]], djelo kipara [[Kuzma Kovačić|Kuzme Kovačića]]. Papa je prikazan i kao pjesnik.
 
U blizini papina spomenika, nalazi se skupina kipova - poprsja prvog predsjednika RH dr [[Franjo Tuđman|Franje Tuđmana]] te iskrenih boraca za priznanje Hrvatske 1991., bivših ministara vanjskih poslova SR Njemačke [[Hans Dietrich Genscher|Hansa Dietricha Genschera]] i Austrije [[Alois Mock|Aloisa Mocka]].
Župnik u Selcima je velečasni don Jakša Rubinić, podrijetlom iz Vrisnika na otoku Hvaru.
 
Godine 1991. pjesnik, liječnik i diplomat, dr. Drago Štambuk, utemeljio je svehrvatsku pjesničku manifestaciju "Croatia rediviva" koja protežira sva tri hrvatska jezika: čakavski, kajkavski i štokavski. Manifestacija se održava na središnjem mjesnom trgu, Pijaci, početkom kolovoza, i na njoj su nastupili neki od najvećih hrvatskih pjesnika ([[Dragutin Tadijanović]], [[Vesna Parun]], [[Slavko Mihalić]], [[Tonko Maroević]], [[Luko Paljetak]], [[Jakša Fiamengo]], [[Joško Božanić]]...). Nakon pjesničkog maratona utemeljitelj priredbe Drago Štambuk kruni maslinovim vijencem jednog od pjesnika, te on time postaje "poeta oliveatus", a nekoliko stihova oliveata kleše se u kamenu ploču i postavlja na "Zid od poezije".
 
Neko vrijeme u Selcima je djelovala dramska skupina "Mirina", koja je svoje predstave temeljila na lokalnim temama i čakavštini, a nekoliko je godina organizirala i selačke karnevalske svečanosti (Selaški krnovaj).
 
 
Neko vrijeme u Selcima je djelovala dramska skupina "Mirina", koja je svoje predstave temeljila na lokalnim temama i čakavštini, a nekoliko je godina organizirala i selačke karnevalske[[karneval]]ske svečanosti ('''Selaški krnovaj''').
 
== Sport ==
155.232

uređivanja

Navigacijski izbornik