Slobodnozidarski obred

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Popis masonskih obreda)
Ovo je članak o masonskim obredima. Za dodatna ili pridružena masonska tijela pogledajte članak Slobodnozidarski redovi.

Slobodnozidarski obred ili masonski obred je koherentan skup rituala, simbolike i praksi koji definiraju slobodnozidarski ceremonijal.

Nastali pojavom spekulativnih loža, obredi su uspostavljeni kako bi se standardizirala i uskladila praksa u masonskoj loži. Stoga, riječ je o definiranju svih načina, postupaka i slijedova po kojim se moraju voditi tijekom vođenja ceremonija. Nadahnuti drevnim ili operativnim tradicijama i Biblijom, obredi propisuju geste, jezik, pokrete i stavove. No, unatoč sličnom idealu, slobodni zidari svoje aktivnosti obavljaju na različite načine. Tako je od sredine 18. stoljeća, posebno sa svađom između Drevnih i Modernih unutar engleskog masonstva, svako stoljeće vidjelo pojavu novih i različitih obreda. Loža obično prakticira samo jedan obred, dok ih velika loža može držati nekoliko.

Obredi su sastavljeni od simbola, riječi, gesta i znakova. Iako se čini nemogućim nabrojati sve obrede koji su se nekada prakticirali, autori i povjesničari obično priznaju postojanje pedesetak relativno različitih obreda. Međutim, uglavnom se prakticira samo nekoliko.

Obredi su niz progresivnih stupnjeva koje dodjeljuju različite masonske organizacije ili redovi. U nekim skučajevima, kao što je u Yorčkom obredu, to je zbirka odvojenih masonskih tijela koje bi inače djelovale samostalno. Sustavi masonskih stupnjeva često pripadaju pridruženim tijelima masonerije kojima se majstor zidar može priključiti nakon stupnjeva plave lože.

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Pojam obred dolazi od latinskog ritus (utvrđen, u redu) i starog oblika rit. Proučavanje etimološkog korijena ove riječi dovodi do pojmova rasporeda, niza, broja (od grčkog arithmos), pa do reda (rtam).

Prevladavajući obredi[uredi | uredi kôd]

Najrasprostranjeniji masonski obredi danas diljem svijeta su:

Drgui obredi, poput Ispravljenog škotskog obreda ili Egipatskog obreda, imaju suženu rasprostranjenost, ponekad dovodeći i do samog nestanka nekih od njih.

Kronologija fomrianja obreda[uredi | uredi kôd]

Vremenom je razvijeno mnogo različitih sustava masonskih stupnjeva, među kojima su neki u uporabi ili su do sada prestali postojati. Poznati sustavi masonskih stupnjeva su:

Povijesni obredi[uredi | uredi kôd]

  • Obred drevnih dužnosti – ovaj se obred ovdje spominje kao referentna točka jer zapravo i nije bio obred primanja u jednoj masonskoj loži. Ovaj su naziv neki autori, poput Patricka Négriera,[1] dali ceremoniji primanja u društvo masona prije 17. stoljeća, bez prijenosa tajne riječi. Ova praksa je danas nestala.
  • Obred masonske riječi – obred potvrđen oko 1637. godine u prvim škotskim ložama slobodnih zidara, posebno u Loži "Kilwinning". Obred je sada izumro.[1]
  • Standardni škotski obred – službeni obred po kojem radi Velika loža Škotske, prisutna na gotovo svim kontinentima. Iz obitelji je anglosaksonskih obreda poput Emulacijskog obreda. Potječe iz prvih škotskih loža poput Lože "Mary's Chapel" (najstariji zapis datira iz 1599. godine). Riječ "standardno" označava "tradicionalno" ili "uobičajeno" jer svaka loža u Škotskoj ima svoju posebnost.

Obredi iz 18. stoljeća[uredi | uredi kôd]

Masonska pregača u Yorčkom obredu.
Masonska pregača u Ispravljenom škotskom obredu
  • Obred Modernih – naziv koji se može dati masonskom obredu koji je prakticirala Premijerna velika loža Engleske u vrijeme Andersonovih konstitucija, oko 1723. godine.[2] Sastavljen na temelju izvornih tekstova i Obreda masonske riječi, spojio s Obredom Drevnih 1813. godine.
  • Obred Drevnih – masonski obred koji je prakticirala Drevna velika loža Engleske, a posebno Loža "York" 1756. godine.[2] Njene konstitucije objavljene su pod nazivom Ahiman Rezon. Spojio se s Obredom Modernih 1813. godine.
  • Obred posvojenja (fran. Rite d'adoption) – obred se pojavio u Francuskoj, gdje su je prakticirale ženske lože, poznate kao lože za usvajanje. Posebnog simbolizma, različitog od onog kod drugih obreda, osobito po tome što se ne odnosi na izgradnju Salomonova hrama. Gotovo je potpuno nestao od kraja Prvog francuskog carstva i danas se radi samo u Velikoj ženskoj loži Francuske.
  • Yorčki obred – proizašao iz ekspanzije Drevne velike lože Engleske u Sjevernoj Americi, prakticira ga nekoliko tisuća loža, uglavnom u Sjedinjenim Državama.
  • Obred strožeg opsluživanja (Striktna obzervanca) – obred je oko 1755. godine u Njemačkoj osnovao barun Karl Gotthelf von Hund. Obred se kasnije ugasio, nakon smrti svog utemeljitelja.
  • Švedski obred – pojavio se oko 1759. godine, vrlo je kršćanski nastrojen u svojoj simbolici, uobičajen je u skandinavskim zemljama i, u ograničenoj mjeri, u Njemačkoj.
  • Obred kraljevske tajne (također poznat kao Obred savršenstva, Rite of Perfection) – točno podrijetlo ovog obreda, koji je navodno utemeljen 1762. godine, još je danas predmet rasprave među povjesničarima. Njegovih 25 stupnjeva preuzeto je 1801. godine u 33 stupnja Drevnog i prihvaćenog Škotskog obreda
  • Draškovićeva opservancija – obred je oko 1775. godine u tadašnjoj Hrvatskoj uspostavio grof Ivan Drašković Trakošćanski.
  • Ispravljeni škotski obredkršćanski masonski obred koji je utemeljen 1778. godine u Lyonu, u Francuskoj.
  • Obred sedam stupnjeva, poznat i kao Baldwynov obred – obred koji je formiran oko 1780. godine, danas postoji i prakticira se samo u masonskom okrugu Bristol u Engleskoj.
  • Francuski obred – obred koji je standardizirao u Francuskoj u razdoblju od 1783. do 1786. godine. Izravno izveden iz Obreda Modernih od kojeg je preuzeo većinu karakteristika, i danas je obred koji se najviše prakticira u Francuskoj, osobito unutar Velikog orijenta Francuske, kao i u Brazilu. Prisutan je i u mnogim ložama u Europi i svijetu.

Obredi iz 19. stoljeća[uredi | uredi kôd]

Masonska pregača u Škotskom obredu

Obredi iz 20. stoljeća[uredi | uredi kôd]

  • Drevni i primitivni obred – obred koje je formirao John Yarker na temelju Obreda Memphis-Misraim.
  • Brazilski obred (por. Rito Brasileiro) – kojeg je uspostavio i standardizirao Veliki orijent Brazila 1914. godine.
  • Salomonov operativni obred – utemeljen u Francuskoj 1974. godine, prakticira se uglavnom u Francuskoj, unutar velike lože Inicijacijski i tradicionalni red kraljevske umjetnosti (fran. Ordre initiatique et traditionnel de l'Art royal).
  • Primitivni škotski obred (fran. Rite écossais primitif) – obred prema ezoteričaru Robertu Ambelainu koji je proglasio "buđenje" 1985. godine, ovo bi bio obred koji su prakticirali jakobinski prognanici u Saint-Germain-en-Layeu 1688. godine što nijedan do danas poznat povijesni dokument ne može sa sigurnošću potvrditi.

Veliki koledž obreda[uredi | uredi kôd]

U Sjedinjenim Državama, Veliki koledž obreda (engl. Grand College of Rites) usredotočen je na prikupljanje i objavljivanje tekstova iz masonskih rituala koji se trenutačno ne koriste u Americi, kao i na izumrle kvazimasonske rituale koja koriste druga bratstva i društva. Pored toga, jedan od ciljeva je i sprječavanje, u široj zajednici slobodnog zidarstva, obnavljanja ili korištenja bilo kakvih rituala koji se u SAD-u trenutačno ne koriste.[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Négrier, Patrick. 2005. La Tulip. Histoire du rite du Mot de maçon de 1637 à 1730 (francuski). ISBN 978-2-913882-30-0
  2. a b Naudon, Paul. 2005. The Secret History of Freemasonry. ISBN 159477028-X
  3. RITO NACIONAL MEXICANO, ritonacionalmx.org Pristupljeno 12. travnja 2021.
  4. Supremo Gran Oriente del Rito Nacional Mexicano, ritonacionalmexicano.org.mx Pristupljeno 12. travnja 2021.
  5. RITO SIMBOLICO ITALIANO, ritosimbolico.net Pristupljeno 12. travnja 2021.
  6. Constitution of the Grand College of Rites of the United States of America, grandcollegeofrites.org