Popis masonskih obreda

Izvor: Wikipedija

Obred u slobodnom zidarstvu je niz progresivnih stupnjeva koje dodjeljuju različite masonske organizacije ili redovi te svaki o njih djeluje pod vodstvom svoje središnje vlasti. U mnogim slučajevima, kao što je u Yorčkom obredu, to može biti zbirka zasebnih masonskih tijela koje bi inače djelovale samostalno. Sustavi masonskih stupnjeva često pripadaju pridruženim tijelima masonerije kojima se majstor zidar može priključiti nakon stupnjeva plave lože.

Sustavi masonskih stupnjeva[uredi | uredi kôd]

Vremenom je razvijeno mnogo različitih sustava masonskih stupnjeva, među kojima su neki u uporabi ili su do sada prestali postojati. Poznati sustavi masonskih stupnjeva su:

Veliki koledž obreda[uredi | uredi kôd]

U Sjedinjenim Državama, Veliki koledž obreda (engl. Grand College of Rites) usredotočen je na prikupljanje i objavljivanje tekstova iz masonskih rituala koji se trenutačno ne koriste u Americi, kao i na izumrle kvazimasonske rituale koja koriste druga bratstva i društva. Pored toga, jedan od ciljeva je i sprječavanje, u široj zajednici slobodnog zidarstva, obnavljanja ili korištenja bilo kakvih rituala koji se u SAD-u trenutačno ne koriste.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. RITO NACIONAL MEXICANO, ritonacionalmx.org Pristupljeno 12. travnja 2021.
  2. Supremo Gran Oriente del Rito Nacional Mexicano, ritonacionalmexicano.org.mx Pristupljeno 12. travnja 2021.
  3. RITO SIMBOLICO ITALIANO, ritosimbolico.net Pristupljeno 12. travnja 2021.
  4. Constitution of the Grand College of Rites of the United States of America, grandcollegeofrites.org