Prijeđi na sadržaj

Wikipedija:Zahtjev za provjeru suradnika

Izvor: Wikipedija

Zahtjev za provjeru suradnika

Ako sumnjate da neki suradnik rabi nekoliko suradničkih imena s lošim namjerama, zahtjev za provjeru s obrazloženjem navedite ovdje. Provjeritelj će obaviti provjeru ukoliko su razlozi utemeljeni, te će izvijestiti što je utvrdio u skladu s Wikipedijinim smjernicama o čuvanju privatnosti suradnika.

Ako sumnjate u nekoga, ali ne biste htjeli izlaziti sa sumnjama u javnost, pošaljite e-mail suradniku (suradnicima) s checkuser pravima, koji će izvijestiti kao što je gore navedeno.

Zahtjevi i želje:

Dodajte novi zahtjev

Suradnik Charles Dickens pokazuje neuobičajenu sklonost člancima koje piše suradnik:Edgar Allan Poe. Edgar je, ako se dobro sjećam (?), već imao čaraparu, pa mi se sad čini da ju ima opet.

Ja sam "Dickensa" upozorio, ali čini se da "Dickens" ustraje na tome da nije Edgar. Bumo vid'li...

--Ante Perkovic 16:13, 5. listopada 2006. (CEST)[odgovori]

Suradnik Atila Razbijač pokazuje neuobičajenu sklonost člancima koje piše suradnik:Edgar Allan Poe. Edgar je već imao čaraparu, pa mi se sad čini da ju ima opet.

--Ante Perkovic 23:44, 30. studeni 2006. (CET)

odbijeno odbijeno -- Andrej Šalov 16:28, 1. prosinac 2006. (CET)

Budući da nije jasno je li ovaj zahtjev odbijen već kao zahtjev ili je utvrđeno da Atila Razbijač nije isti suradnik kao i Edgar Allan Poe, ponavljam zahtjev, budući da se sada događa i da Atila Razbijač glasuje za prijedloge Edgara Allana Poa. Usto, nedavna rasprava na suradničkim stranicama ovdje, ovdje i ovdje, te jednaka izmjena koju su načinili Atila Razbijač[1] i Edgar Allan Poe[2] daju neku ponovnu indiciju da bi se moglo raditi o istoj osobi. Ponavljam, problem ne bi bio toliko u tome što osoba ima dva suradnička računa, koliko u tome što sada glasuje jedan za prijedloge drugoga[3].--Donatus 08:14, 4. siječanj 2007. (CET)

Molim provjeru radi li se o istim suradnicima Suradnik:Suradnik13 i Suradnik:Neoneo13, budući da je suradnik:Goran iznio tu tvrdnju u članku Razgovor:Odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske. Hvala. --Suradnik13 10:05, 13. travanj 2007. (CEST)

Vidjeti] :-)) 89.172.69.151 18:03, 13. travanj 2007. (CEST)

Riješeno Riješeno Suradnik13 nije suradnik Suradnik:Neoneo13 Pretekao je je IP sa objašnjenjem.

Okanite se ovakvih gluposti molim vas. -- Andrej Šalov 15:26, 14. travanj 2007. (CEST)

Kako je izuteno nejasno da li su Suradnik:Ivan Štambuk i Suradnik:Sanja Simat isti suradnici zahtjevam provjeru. Sumnja o tome iznesena je jako davno, ali gledavši po izabraniim člancima, isti su. Kada god je suradnik Štambuk nešto glasao protiv i ona je. Imaju ista mišljenja o istim stvarima, uvijek se podržavaju, a i nikad nije primjećeno da imaju izmjene u isto vrijeme. Imaju dosta zajedničkih interesa, kao i slučajeva u kojima je suradnica SImat ispravljala Štambukove članke, dok on nije ništa radio. Ako ujedno bude dokazano da su iste osobe, trebali bi se blokirati, i glasovi za izabrane članke bi se trebali poništiti, i jednog i drugog. --Edgar Allan Poe 16:17, 13. travanj 2007. (CEST)

Checkuser user je program koji je može zeznuti (neki suradnici znaju ikako i način na koji je moguce da ih se ne moze usporediti sa drugim suradnikom), ali... ponekad je bolje priznati... 89.172.69.151 19:38, 13. travanj 2007. (CEST)

Ja sam protiv (ako se tu može glasovat) :) --Suradnik13 19:54, 13. travanj 2007. (CEST)

A jeli ti Edgare na pamet palo da smo skupa i da šaljemo sa istog računala, u IP rangeu NSK i studoma na Šari? Vidio si kad smo oboje bili na IRC-u i pričali paralelno - što su to bili, klonovi? :) Stvarno ponekad pretjeruješ... --Ivan Štambuk 20:15, 13. travanj 2007. (CEST)

Riješeno Riješeno Nitko Ivane ne može provjeriti tvoj IP (tvog suradničkog imena pod kojim radiš) osim checkusera. Naravno Edgard to jako dobro zna. Možda je problem u članku o Francu, ali to su već druge stvari. Nije bitno tko na koliko računala radi i koliko ljudi radi na jednom računalu bitno je ne padati u iskušenje koristiti zlonamjerno suradničko ime onih osoba s kojima se dijeli računalo. A postupak u slučaju toga se zna (nažalost).

Molim okanite se ovakvih gluposti i zahtjeva radi povrijeđenog ega i li nečeg drugog. -- Andrej Šalov 15:26, 14. travanj 2007. (CEST)

Suradnik Vilimledvajv

Smatram da treba izvršiti provjeru kod ovog suradnika - mislim da je to čarapko suradnika Vilimle - nije blokiran.--Vatrena ptica (razgovor) 19:30, 13. lipanj 2008. (CEST)

Provjera

Molim provjeru. Da li se radi o istom suradniku: kostarika Cao Cacao Akul canjab?--D tom 18:05, 7. travanj 2009. (CEST)

IP provjera

Ja gledah svoj popis praćenja, i vidio sam da je neko ispravljao tipfelere tamo, točnije jedan ip. Radi se o ip-u 93.136.229.12. ja sam te promjene ako se dobro sjećam jučer ispatrolirao. međutim sada vidim još jednu izmjenu od tog ip-a ovdje u kafiću [4]. komentar nije baš najljubazniji. mnogi sada smatraju da sam ja to pisao. međutim ne radi se o meni. molim provjeritelje da provjere taj ip, i ako je potrebno neka provjere i mene. --DJ SveroH Kontakt 12:35, 15. studenog 2009. (CET)

Provjera je nepotrebna. Osobno znam da suradnik SveroH nema ni približno sličan IP. A valja uzet u obzir samo jednu stvar, IP je namjerno ispravljao slovo na SveroH-ovoj podstranici samo kako bi bacio sumnju na njega. Meni ovo izgleda kao namjerni pokušaj ubacivanja nepovjerenja i sumnjičavosti među suradnicima, jer tako je valjda lakše manipulirati s njima, kad su u strahu i nepovjerenju. Mnogi koji su upoznali SveroH-a mogu sami zaključiti da to nije njegov tekst, a dovoljno je i pogledati njegove prijašnje razgovore. --Dalibor Bosits © 15:17, 15. studenog 2009. (CET)
Nepotrebna provjera gore se odnosi na SveroH-a, ne i na maliciozni IP. --Dalibor Bosits © 16:03, 15. studenog 2009. (CET)


Ako provjeritelj ne služi za provjeru nevinosti, otkud onda ovo. E.Coli je na Speedyjev zahtjev potvrdio da on nije Jankec. U kafiću smo imali raspravu o tome i nisam vidio da se Ex13 bunio zbog E.Colijevog postupka, dapače. Na Meti, odmah ispod toga jesličan zahtjev za provjeru nevinosti, nakon što je Kubura optužio Antu da je suradnik:MarsRover njegova čarapara, ali je zahtjev do dan danas ignoriran. Čini se da pravila nisu ista za sve.
Svrha ove provjere zapravo i nije bila provjera SveroH-a, nego da se provjeri tko je bio iza IP-a koji je glumio SveroH-a. Ne znam štiti li se možda nekog ovdje? Zašto ne možemo znati je li netko od prijavljenih suradnika koristio taj IP?--Lasta 18:54, 11. veljače 2010. (CET)[odgovori]

Odbijeno. Provjeritelj u pravilu ne služi za dokazivanje nečije nevinosti, osim ako za to postoji opravdani razlog. U navedenom slučaju ne vidim niti optužbu. Što se tiče zahtjeva za provjeru IP, zahtjev je odbijen, jer provjeritelj ne služi za pecanje. --Ex13 (razgovor) 20:00, 4. siječnja 2010. (CET)[odgovori]
Dopunsko obrazloženje za one koji ne žele shvatiti. SveroH nitko nije optužio za čarapka, SpeedyGonsalesa je netko optužio, što se vidi iz evidencije brisanja suradničke stranice Jankec. Kao što je prethodno rečeno, CU u pravilu ne služe za dokazivanje nevinosti, naročito kad ne postoji optužba--Ex13 (razgovor) 14:39, 12. veljače 2010. (CET)[odgovori]
Dopunsko objašnjenje za Ex13 koji ne želi shvatiti: I Antu je netko optužio - Kubura - i dao je zahtjev E.Coliju da provjeri nevinost, ali mu se nije izašlo u susret. Ista wikipedija, isti CU, isti slučaj, a različita pravila. I opet se zaštitilo Kuburu, kao što se i danas radi. --Lasta 20:46, 12. veljače 2010. (CET)[odgovori]

Magnum Crimen

Triba provirit je li ovi suradnik čarapko

od nekih odavno blokiranih što pljuju po en.wiki o Hrvatskoj i Hrvatima

--Àntó Añtó 18:45, 30. studenog 2009. (CET)

Suradnik je blokiran i bez provjere.--Ex13 (razgovor) 19:53, 4. siječnja 2010. (CET)[odgovori]

Suradnik Bugoslav je poznati korisnik čarapka zbog čega (kao i svađa) mu nije dopušten rad na engleskoj i hrvatskoj wikipediji kao i na commonsu. On trenutačno na hrvatskoj wikipediji ima minimalno jednog potvrđenog čarapka (suradnik:Imbris), pa bi bilo zanimljivo pogledati da li postoje i drugi kojima se ponovno krše pravila hrvatske wiki.

Dokazi mojih tvrdnji su:

Ne znam da li bi trebao ovo provjeriti Vodomar zbog mogućeg "sukoba" interesa jer je Suradnik:Ex13 na jednom mjestu već izjavio kako je Bugoslav čarapko blokiranog suradnika.--Rjecina2 (razgovor) 13:52, 4. siječnja 2010. (CET)[odgovori]

Trenutačno na hrvatskoj wikipediji nema provjeritelja. --Ex13 (razgovor) 14:18, 4. siječnja 2010. (CET)[odgovori]

Blokada na jednom wikipedijskom projektu nikako nije mjerom i za druge wikipedijske projekte.
Je li se suradnik Bugoslav ponašao destruktivno na hr.wiki?
Je li maltretirao koga?
Koliko patroliram na hr.wiki, vrlo često obiđem i njegove izmjene Posebno:Doprinosi/Bugoslav. Nisam nikad naišao na bezobrazno niti destruktivno ponašanje.
Obrati pozornost na Wikipedija:Bez osobnih napada i na odlomak "Tučnjava dok su na podu" (bolji bi prijevod bio "Ne udarajte ih kad su na podu").
Postoje vrlo nepopularni suradnici, možda zbog grube ili naivne prošlosti na Wikipediji. Takvi suradnici mogu postati predmet radnje Wikipedijinog Arbitražnog odbora (engl.) ili administratora na hrvatskoj Wikipediji. Ne treba se uvijek kažnjavati takve suradnike, pogotovo ako oni pokušavaju raditi na greškama iz prošlosti. Zato ih se ne treba uvijek osuđivati nakon svake izmjene na Wikipediji, već pokušati vratiti na pravi put.
Provjeriteljske alate se ne pokreće tek tako iz radoznalosti. Kubura (razgovor) 02:47, 6. siječnja 2010. (CET)[odgovori]

Suradnik Bugoslav (to jest njegovo staro ime) je blokiran na hrvatskoj wikipediji. Konkretno ne znam njegovo staro ime, ali suradnik13 ga zna. Ako te zanima poveznica gdje mu suradnik13 kaže da je čarapko pogledaj prva pisanja suradnika Bugoslav
Potpuno se slažem s tobom da suradnik ako je naučio svoje greške se može vratiti natrag na wiki, ali jedan dobar primjer učenja na greškama bi bio odustajanje od tematika na kojima imaš fiksacije to jest na kojima je zarađen blok. U ovom slučaju to bi bili grbovi.--Rjecina2 (razgovor) 23:00, 8. siječnja 2010. (CET)[odgovori]

Daj Riječina, Bugoslav dobro radi svoj posao kako vidim iz doprinosa, piše članke, ispravlja, pravi nagrade :), pravi primjer uzornog suradnika--Sokac121 (razgovor) 00:24, 9. siječnja 2010. (CET)[odgovori]

OK narode povlačim zahtjev. Gledanjem 2 mjeseca unatrag otkrio sam da su dva "najneugodnija" komentara ovog suradnika došla slučajno na moj radar. S tim želim reći da su ostali njegovi komentari bili OK pa zbog toga povlačim zahtjev za provjeru--Rjecina2 (razgovor) 02:48, 9. siječnja 2010. (CET)[odgovori]

Za ovakve stvari molim da se upiti i zahtjevi ubuduće podnose administratorima, ne provjeriteljima. Nije zabranjeno imati više suradničkih računa, osim u slučaju kad se oni zloupotrebljavaju. Činjenica što je netko blokiran na drugom/drugim projektima ne znači nužno da mora automatski biti blokiran i na ovom. Također, provjeritelj nema mogućnost globalne provjere (to se odnosi i na prethodnu prijavu vezanu uz Magnum Crimen).--Ex13 (razgovor) 14:40, 9. siječnja 2010. (CET)[odgovori]

Kubura i Kamarad Walter

Molim provjeritelje da utvrde jesu li suradnik:Kubura i suradnik:Kamarad Walter ista osoba, odnosno postoji li osnovana sumnja da je Kamarad Walter čarapko suradnika Kubure.

Kubura me je nazvao lažovom kad sam mu rekao da je on Kamarad Walter, pa evo mu prilike da to i dokaže.

Javna je tajna među starijim adminima da je Kubura Kamarad Walter. Walter je otvoren niti mjesec dana nakon što je Kubura blokiran za stalno na njemačkoj wikipediji.

Na stranici Kamarada Waltera piše da je iz Subotice, a ja mislim da nije, nego je iz istog grada ko i Kubura. Zato molim da provjeritelje da provjere doprinosi li Walter stvarno iz Subotice ili je zapravo mnogo bliže našem moru. Utvrdi li se da je iz istog grada kao i Kubura, smatram da bi to bio dovoljan dokaz da se radi o istoj osobi, s obzirom na to da ova "dvojica" nikad ne rade zajedno. S obzirom da Walter radi navečer, a Kubura noću, moguće je Kubura ova 2 računa koristi s različitih lokacija (posao i kuća), pa ne treba očekivati poklapanje IP adresa ni raspona IP adresa.

Kad se dokaže da Kubura jest Kamarad Walter, onda bi se trebali pozabaviti Kuburinim sabotiranjem rada wikipedije, jer je u zadnji čas zaustavio glasovanje lažnim argumentom jer nije imao vremena pratiti raspravu zbog "čitanja poruka" i slično, a zapravo je radio sa svojom čaraparom. To govori da namjerno nije sudjelovao u raspravi nego je čekao doslovno zadnji čas da je sabotira.

Wikipedija:Administratori/Prijedlog promjena, 01:05, 16. prosinca 2009.:

Wikicitati »2 miseca. U ovih 8 dana nisam uopće moga pratit razgovor, jer sam čita suradničke poruke, patrolira i odgovara na pitanja.«

To je laž jer je Kubura istovremeno napravio preko 130 promjena kao Kamarad Walter, koji je njegova čarapara.

--Lasta 18:40, 11. veljače 2010. (CET)[odgovori]

Lasta, ovakav ton izražavanja nije potreban Vodomar (razgovor) 01:34, 12. veljače 2010. (CET)[odgovori]


Čini se da je Lasta ipak u pravu. Međutim za inače, to je javna tajna da je Kubura vlasnik računa Kamarad Walter, to znaju svi stariji admini, ja sam to osobno saznao u više navrata kad sam tek postao admin, i to u osobnom živom razgovoru od strane nekoliko stariji admina, neki su sada blokirani, neki nisu, a kasnije dodatno od još nekih admina na IRC-u i slično.
Nedavno sam vidio zapravo neporecivi dokaz svemu tome, Kamarad Walter je u biti dobio status autopatrola na Antino inzistiranje, ovo je njegova molba s adminske grupe, ante je pristao dozvoliti da se ovaj njegov tekst objavi:
Wikicitati »

Kamarad Walter autopatrol?

Iako se zapravo radi o Kuburi, doprinosi koje KW radi su, po meni, dovoljno "dosadni" da mu se da autopatrol:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Posebno:Contributions/Kamarad_Walter

Sto misle ostali?

Tonci«

I to je bilo 15.07.2008. godine, i onda sat vremena nakon toga, Roberta F. odmah KW daje status autopatrol:

Wikicitati »15:39, 15. srpnja 2008. Roberta F. (Razgovor doprinosi blokiraj) promijenjena suradnička prava za Suradnik:Kamarad Walter iz (suradnik) u Automatski patrolirani ‎ (test)«

--Dalibor Bosits © 13:14, 12. veljače 2010. (CET)[odgovori]

Premda nije mjesto za rasprave ipak mi se čini da ti Dalibore ozbiljno kršiš pravila objavljivanjem dijelova razgovora sa adminske grupe. Da te podsjetim: Na stranicama za razgovor (kao i bilo gdje drugdje na Wikipediji) zabranjeno je citirati, prenositi dijelove ili cijela pisma, e-mailove ili zapise sa chata (npr. IRC-a), bez izričitog pristanka svih koji su sudjelovali u tom obliku komunikacije, u protivnom se svi takvi doprinosi odmah brišu.--Braco (razgovor) 14:36, 12. veljače 2010. (CET)[odgovori]

U razgovoru je sudjelovao samo Ante i očito ima njegovu dozvolu, pa ne vidim problem. --Lasta 20:11, 12. veljače 2010. (CET)[odgovori]
Lasta niti si ti, a niti sam ja baba Vanga pa da pričamo o nečemu "očitom" jer ja ne vidim nigdje da je očito netko dao dozvolu za objavu teksta kojeg je objavio Dalibor. Očito bi bilo da ovdje vidim neko odobrenje u vidu maila ili nešto slično. Ja to ne vidim a ne vidiš ni ti, osim ako znaš nešto što mi ostali ne znamo.--Braco (razgovor) 22:11, 12. veljače 2010. (CET)[odgovori]


Odbijeno. Provjeritelj nije sredstvo za rješavanja osobnih netrepeljivosti među suradnicima niti će podaci dobiveni iz provjeriteljske evidencije služiti kao sredstvo obračuna. To što netko nije mogao stvari riješiti drugačije, pa je pokrenuo priču o čarapcima, njegova stvar, a ne stvar provjeritelja. To rješavajte na drugi način. Ne znam po kojim pravilima je zabranjeno imati više suradničkih računa, ukoliko se oni ne rabe u nedopuštene svrhe. Podsjećam da je i Lasta imao sekundarni račun, kao i Ante najmanje dva sa administratorskim pravima, i ne znam koliko ostalih suradničkih računa, pa su najnormalnije radili.

Izvadak iz provjeriteljske politike:

Wikicitati »Alat se ne smije koristiti za političku kontrolu, za stvaranje pritiska na suradnike, niti kao prijetnja drugom suradniku u sukobu oko sadržaja. Za provjeru suradnika mora postojati valjan razlog. Sekundarni računi nisu zabranjeni, dok god se ne koriste protivno pravilima (npr. za dvostruko glasovanje ili za prividno povećanje podrške nekom stajalištu).«

Uvidom u doprinose Kamarada Waltera vidljivo je da on nije koristio svoje pravo glasa. Što se tiče pitanje odakle je, provjeritelj na to pitanje ne može odgovoriti zbog politike privatnosti Wikimedije. Osobno ne vidim povezanosti između doprinosa Kubure i Kamarada Waltera.

Što se tiče (namjernog) (ne)sudjelovanja u raspravi - nitko ne može nikoga prisiliti na sudjelovanje u raspravi. Ovaj projekt je dobrovoljan, i to bi svakako trebao znati jedan administrator kao što je Lasta.

Što se tiče navodnog sabotiranja, odnosno prekidanja glasovanja, podsjećam da je zadnje glasovanje koje je poprilično odmaklo, prekinuo upravo Lasta.

Mislim da ovaj slučaj nije za provjeritelje, nego za administratore (ili čak zajednicu), jer tu postoje elementi maltretiranja i pretpostavljanja loše namjere.--Ex13 (razgovor) 14:32, 12. veljače 2010. (CET)[odgovori]

Za Kamarada Waltera znaju svi admini već godinama, a promoviran je dogovorom Ante i Roberte. Kažeš Osobno ne vidim povezanosti između doprinosa Kubure i Kamarada Waltera. I sam možeš provjeriti na admin-grupi kako je Walter promoviran, ali ako se želiš praviti naivan, neka ti bude. Za mene, ovo je još jedan dokaz da si spreman braniti svakoga tko je na tvojoj starni, bez obzira na pravila i principe wikipedije. A što se tiče pravila po kojem "sekundarni računi nisu zabranjeni", čudim se kako se toga nisi sjetio kad je Ante imao sekundarne račune, ja ne vidim gdje je on kršio pravila. A da ne kažem da je Kubura prvi kad treba skrenuti pažnju na "ginjole". Očito pravila nisu ista za sve i očito imamo provjeritelja koji je spreman braniti čarapare, umjesto da ih traži. --Lasta 20:11, 12. veljače 2010. (CET)[odgovori]
Samo jedan mali komentarcic: Opet "bacena kost". Ova tematika bi postala zanimljiva, da u tijeku glasovanja netko koristio carapka. To sada nije uopce slucaj. Dakle opet mi se cini da netko - u prenosenim smislu- s svojim akcijam sprijecava pisanja novih clanaka. Eto mene osobno je to sto sad tu pisem sprijecili da napisem mrvicu. bok --Croq (razgovor) 21:57, 12. veljače 2010. (CET)[odgovori]

Molim provjeru IP adrese 78.3.25.117 zbog sumnje da se njom služio blokirani Aradic-es te vrijeđao i ponašao se napadački[7]. Hvala unaprijed.--Braco (razgovor) 19:37, 28. travnja 2010. (CEST)[odgovori]

Provjera izvršena temeljem osnovane sumnje (stil) i prijave administratora. Dobiveni rezultati nisu jednoznačni. --Ex13 (razgovor) 09:23, 29. travnja 2010. (CEST)[odgovori]


Molim usporediti navedenog suradnika sa Suradnik:Istina, zbog mogućeg izigravanja kazne administratora 25. 05. 2010. te zbog postojanja sličnosti u temama i načinu doprinošenja. Hvala unaprijed. --Lasta 16:39, 25. svibnja 2010. (CEST)[odgovori]

Provjera izvršena. Nije utvrđena istovjetnost.--Ex13 (razgovor) 08:55, 26. svibnja 2010. (CEST)[odgovori]

Ovaj suradnik je blokiran na rok neograničeno. Na drugim (južnoslavenskim) wikipedijama koristi razne naloge da bi izbjegao blokade na nekim wikipedijama. Zato postoji sumnja da je ova prva lista naloga predstavlja njegove naloge. Zato bih zatražio provjeru.

(Filip)

Prošle godine se pojavio izvjesni Aleksandar čije su oblasti interesovanja i oblasti doprinosa bile slične kao Filipove. Taj Aleksandar (na donjoj listi prvi račun) je globalno blokiran na rok neograničeno.

Drugi račun na popisu se pojavio nanovo prije nekoliko dana, nakon što je dotični Filip blokiran. "Vojvoda Negotinski" je blokiran na sr.viki zbog unošenja sličnih gluposti kao svoja dva pretohdnika.

I za ovu drugu listu molim provjeru da se utvrdi da li ti računi pripadaju Fiipu. Ako se dobije negativan rezultat, onda bih tražio provjeru da bi se utvrdilo da li zadnja dva naloga na popisu pripadaju Aleksandru.

(Aleksandar)

Hvala. --FriedrickMILBarbarossa (razgovor) 22:35, 27. svibnja 2010. (CEST)[odgovori]

Prva grupa suradnika blokirana jer je provjerom utvrđena podudarnost, a provjera je izvršena na temelju osnovane sumnje kako se radi o blokiranom Suradnik:Филип Пејковић.
Za drugu grupu zahtjev odbijen zbog nedovoljnih podataka, malo starijih evidencija i nedovoljne uvjerljivosti da se radi o istom suradniku.--Ex13 (razgovor) 11:30, 28. svibnja 2010. (CEST)[odgovori]

Na sr.wiki blokirani kao čarapare suradnika Filipa Pejkovića. --FriedrickMILBarbarossa (razgovor) 23:34, 20. lipnja 2010. (CEST)[odgovori]

Priznao je sam na sr.wiki. --FriedrickMILBarbarossa (razgovor) 14:31, 24. lipnja 2010. (CEST)[odgovori]

Suradnik Bugoslav

Ja mislim (možda se i varam?, ali...) da je Suradnik:Bugoslav - čarapko Kubure, oni nikad ne rade u isto vrijeme, ali rade na istom dokazivanju svojih stavova (pretvaraju wikipediju u bojište). I stoga molim da se to provjeri.
--vitek (razgovor) 18:00, 16. kolovoza 2010. (CEST)[odgovori]

Zahtjev odbijen kao neosnovan. SpeedyGonsales 18:06, 16. kolovoza 2010. (CEST)[odgovori]

Suradnik Takora

Molim Usporedbu suradnika Takora sa suradnikom Alejandra, razlog je mogući čarapko namijenjen zaobilaženju blokade i zabrane postavljanja slika. Hvala --Lasta 17:25, 11. listopada 2010. (CEST)[odgovori]

Molim postaviti relevantne dokaze i poveznice. --Ex13 (razgovor) 10:16, 3. studenog 2010. (CET)
Nakon ovoliko vremena zahtjev je zastario i potpuno je nebitan, stoga odustajem od zahtjeva. --Lasta 11:13, 3. studenog 2010. (CET)
Zahtjev nije zastario, a kako sam osobno upozoravala jedan od suradničkih računa u vezi rada sa slikama i djelomično upoznata s radom jednog od navedenih, molim Lastu da obrazloži svoj zahtjev i skrene svima pozornost na neke problematične doprinose koji su možda promakli ostalim administratorima. --Roberta F. 15:22, 3. studenog 2010. (CET)
Rečena suradnica je bila blokirana na rok od 7 dana koji je istekao 16.10.2010. Istekom blokade prestali su uvjeti zbog kojih sam podnio ovaj zahtjev. Kako nisam za kažnjavanje nekoga ko je moguću grešku uradio prije dugo vremena, smatram da je zahtjev u potpunosti nebitan. Stoga, bilo kakvo obrazlaganje mogu raditi samo na neslužbenim stranicama, kao što su osobne stranice za razgovor. --Lasta 15:43, 3. studenog 2010. (CET)
A koji je suradnički račun postavljao slike za to vrijeme, dok je prvi suradnički račun bio blokiran? --Roberta F. 15:50, 3. studenog 2010. (CET)

I Suradnik:Tycoon i suradnik u naslovu prebacuju članke sa sh.wiki. Zanimljivo je to da je suradnik Taycoon blokiran.--MAN_USK recider 18:17, 7. siječnja 2011. (CET)[odgovori]

CheckUser služi za otklanjanje štete koje bi mogla nastati zlouporabom. Kopiranje članaka s druge wikipedije ne može se i neće se smatrati zlouporabom koja će iziskivati aktiviranje CU alata. U međuvremenu je suradniku Tycoonu istekao blok. Napominje se da načelno nije zabranjeno imati sekundarne račune, ukoliko se oni ne zloupotrebaljvaju. Ukoliko će postojati sumnje u zlouporabu prijavljenih računa, CU zadržava pravo da iste provjeri i bez posebne formalne prijave.--Ex13 (razgovor) 13:26, 9. siječnja 2011. (CET)[odgovori]
OK! Hvala!--MAN_USK recider 22:21, 9. siječnja 2011. (CET)[odgovori]

Molim provjeru suradnika Guitarist0407 i suradnika Boris87. Navedeni imaju potpuno identična uređivanja, često nekonstruktivna, bez navođenja izvora, uz uklanjanje predložaka koje je postavio administrator Wikipedije i slično. Molim provjeru da li se radi o jednom suradniku s dva računa zbog eventualne blokade sekundarnog računa. Hvala unaprijed.--Braco dbk 12:34, 10. siječnja 2011. (CET)[odgovori]

Zahtjev zaprimljen. SpeedyGonsales 20:39, 10. siječnja 2011. (CET)[odgovori]
Zahtjev je opravdano postavljen, utvrđena je zloraba te je primarni račun blokiran na mjesec dana, sekundarni trajno. Zahvaljujem kolegi na uočavanju ovog eklatantnog kršenja pravila Wikipedije. SpeedyGonsales 00:06, 20. siječnja 2011. (CET)[odgovori]

Suradnik imena Kimi-, Milos i sve izvedenice

Suradnik:MilosCoca colaczv kreirao je suradnički račun 12:56, 15. svibnja 2012. godine.
Suradnik:Mickyczv02 kreirao je suradnički račun 16:58, 17. svibnja 2012. godine.
Suradnik:Milosmikicar02 kreirao je suradnički račun 09:34, 25. svibnja 2012. godine.
Suradnik:Fudbaler10 kreirao je suradnički račun 11:30, 4. lipnja 2012. godine.
Suradnik:Miki203 kreirao je suradnički račun 21:13, 4. lipnja 2012. godine.
Suradnik:Kimi02 kreirao je suradnički račun 10:40, 10. lipnja 2012. godine.
Suradnik:Kimicz02 kreirao je suradnički račun 16:47, 10. lipnja 2012. godine.
Suradnik:KimiMiki02 kreirao je suradnički račun 20:47, 11. lipnja 2012. godine.
Suradnik:Kimidelija02 kreirao je suradnički račun 16:23, 13. lipnja 2012. godine.
Kimi02 uglavnom uređuje po svojoj suradničkoj, od prvih uređivanja. Ovdje je unio neke podatke [8]. Izgleda da se radi o nebitnoj osobi, jer sr.wiki traženje uopće ne spominje tu osobu. Članak je 6. lipnja 2012. pokrenuo neki IP 178.148.245.30 koji je blokiran zbog neproduktivnog uređivanja.
Kimicz02 isto uglavnom uređuje po svojoj suradničkoj, a u glavnom imenskom prostoru unosi nesređene softverske prijevode [9].
KimiMiki02 nema značajnih uređivanja.
Kimidelija02 unosi nesređene softverske prijevode.
Svi ti računi imaju navlas iste ili vrlo slično uređene suradničke stranice. Svi su računi kreirani u nekoliko dana. S obzirom na unesene netočne, nesređene, neuredne i nebitne podatke, smatram da se netko ovdje zafrkava s našom zajednicom i da se radi o istoj osobi. Kubura (razgovor) 17:51, 14. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]

Napomena suradnice sa sr.wiki [10]. Izgleda da se radi o ovom liku.[11] Kubura (razgovor) 18:57, 14. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]

[12] Ni ovo lažno predstavljanje za administratora mu ne ide u prilog. Kubura (razgovor) 18:59, 14. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]

MilosCoca colaczv, Mickyczv02, Milosmikicar02, Kimidelija02, Kimicz02 i Kimi02 su blokirani na trajno. Kubura (razgovor) 19:02, 14. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]

11. svibnja 2012. na članku o Crvenoj zvezdi izvodio je ševrljarije neki IP 109.165.160.173, na članku o srbijanskoj nogometnoj reprezentaciji ovaj IP 178.148.245.30, pa je za pretpostaviti je da se to radi o tom suradniku. Kubura (razgovor) 23:00, 14. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]

Evo evidencije novokreiranih [13]. Sumnjiva imena su, glede imena i nadnevka kreiranja te teme uređivanja i način uređivanja:

Vjerojatno ih ima još. Kubura (razgovor) 23:41, 14. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]

Zahtjev zaprimljen. SpeedyGonsales 23:12, 20. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]
Prva grupa suradnika provjerena (osim Fudbaler10 i Miki203) i blokirana, u drugoj grupi nema dovoljno uređivanja za provjeru. SpeedyGonsales 14:51, 21. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]

Proverite ove račune čovek ih ima 24. Možda vam je neki promakao. Pozdrav! --79.101.241.132 14:55, 21. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]

Hvala na uputi ali nije nužno, jer primjer pokazuje da neki računi (srećom) nisu uopće otvoreni kod nas. SpeedyGonsales 15:19, 21. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]

SanjinKingBorčak i EvCox

Suradnik:SanjinKingBorčak otvorio je račun u noći 2. srpnja 2012. godine.
Evidencija suradnika; 02:37 . . SanjinKingBorčak (Razgovor | doprinosi | blokiraj) je otvorio suradnički račun ‎
Posebno:Evidencije/SanjinKingBorčak
Ovo su njegova uređivanja. Posebno:Doprinosi/SanjinKingBorčDak
Prepucavao se sa EvCoxom koji nije imao nikakvih uređivanja nego tu istu noć.
[14] u 02:12 . Ovo su njegova uređivanja Posebno:Doprinosi/EvCox. EvCox nikad nije uređivao, no registrirao se davno prije, 4. veljače 2012. godine.
[15]
Možda su u igri samo ova dva računa, no postoji mogućnost da ih je još u igri. Kubura (razgovor) 03:44, 2. srpnja 2012. (CEST)[odgovori]

Ovo su evidencije od dana kad se registrirao EvCox [16]:
19:03, 4. veljače 2012. suradnik:Denis Bosak
18:52, 4. veljače 2012. EvCox
Ovo je aktivnost Posebno:Doprinosi/Denis Bosak.
Možda nemaju svzee jedan s drugim, ali su se otvorili u malom vremenskom razmaku. Kubura (razgovor) 04:06, 2. srpnja 2012. (CEST)[odgovori]

Zahtjev odbijen. Previše nagađanja --Ex13 (razgovor) 20:42, 17. rujna 2012. (CEST)[odgovori]

Rastvorenislic, Jasamstipan, Jasanstipan...

Ovo su suradnički računi otvoreni na hr.wiki 6. svibnja 2012. godine u malom vremenskom razmaku:
17:04, 6. svibnja 2012. Volimmirjanu
16:56, 6. svibnja 2012. Jasamhrvat
16:40, 6. svibnja 2012. Volimgrah
16:37, 6. svibnja 2012. Jasanstipan
16:28, 6. svibnja 2012. Vhes - nije otvoren na hr.wiki, no iz nekog razloga softver mu je automatski otvorio račun na cs.wiki, Meti i na hr.wiki. [17]. Po ovom [18] nikad nije bio aktivan do danas.
16:26, 6. svibnja 2012. Karlor98
16:20, 6. svibnja 2012. Jasamstipan
16:14, 6. svibnja 2012. Rastvorenislic
15:19, 6. svibnja 2012. JanaWikipedija
Suradnički računi suradnik:Volimmirjanu, suradnik:Volimgrah i suradnik:Jasanstipan su blokirani kao ginjole suradnika suradnik:Rastvorenislic. Suradnik:Jasamstipan je blokiran na trajno zbog vandalizma.
Suradnik:Jasamhrvat do danas nije bio aktivan. Posebno:Doprinosi/Jasamhrvat Blokiran zbog neprikladnog suradničkog imena.
Suradnik:Karlor98 do danas nikako nije bio aktivan. Posebno:Doprinosi/Karlor98
Suradnik:JanaWikipedija je bila aktivna samo dva dana Posebno:Doprinosi/JanaWikipedija, 20. i 29. svibnja 2012., skoro dva tjedna nakon otvaranja računa. Uređivanja su joj bila nesuvisla, nesređena, nekoncentrirana.
Nije žurno, ali dobro bi bilo izolirati spavače. Kubura (razgovor) 03:57, 2. srpnja 2012. (CEST)[odgovori]

Zahtjev za provjerom odbijen. Nije pruženo dovoljno dokaza, a provjeritelj ne služi za pecanje i lovice--Ex13 (razgovor) 20:38, 17. rujna 2012. (CEST)[odgovori]

Mokija i MeteorologTony

Usporedite interesno područje.
Teme za koje se zanima suradnik Mokija [19]. Zadnjih je dana pisao o filmu Noći vještica. Povremeni je suradnik. Piše od 28. srpnja 2012. godine. Registrirao se tog dana na hr.wiki [20].
Suradnik MeteorologTony [21] registrirao se 17. rujna 2012. godine. Jedina uređivanja su mu [22], na članku o Noći vještica, istoj temi o kojoj je pisao Mokija. To su mu bila jedina uređivanja uz onaj obrisani reklamni tekst. Sve je pisao tog dana [23]. A onda je suradniku Orijentologu obrisao cijeli sadržaj stranice [24]. Koliko vidim, neisprovocirano. Orijentolog mu nije ništa pisao na razgovor [25], niti je dirao u njegova uređivanja na članku o Noći vještica. Orijentolog mu je pak stavio {{bris}} [26] na članak koji je bio reklama [27] i još uz to pisan lošim pravopisom.
Daklem, prvog dana vandalsko ponašanje suradnika MeteorologTony. Zbog toga je blokiran.
Mokija stalno zatrpava stranicu sa zahtjevima za premještanje stranice u gl. imenski prostor [28] [29](ono je već spamiranje), iako članke nije wikipedizirao, nego je dodao nesređeni, neformatirani, nekategorizirani tekst. Već je na hr.wiki više od 40 dana, mogao je nešto naučiti.
S obzirom na Mokijinu nerednost i agresivnost MeteorologaTonyja, smatram da bi ih trebalo provjeriti. Kubura (razgovor) 04:01, 17. rujna 2012. (CEST)[odgovori]

Nije moguće utvrditi povezanost između navedena dva računa. --Ex13 (razgovor) 20:36, 17. rujna 2012. (CEST)[odgovori]

Arhiva2 i Nikita welch

Možda ne bih tražio da se provjeri ove suradnike, no kod oba se javlja par problema.
Oboje nabijaju uređivanja brojnim sitnim snimanjima. Arhiva2 je malo prekritična za novakinju (u postavkama je i dalje suradnik, ali u poruci je "suradnica"). U poruci [30] suradniku koji dugo nije na hr.wiki (7 mjeseci [31], a na gl. im. prostoru nije više od godine dana!!!), a kojeg poziva za mentorstvo??? U toj je poruci prozvao naše kolege za ponašanje ("user-unfriendly ponašanje", "imam dojam da se iživljavaju na meni umjesto da mi pomognu, umjesto da točno kažu što trebam ispraviti"). Još jedna od onih koji "ne shvaćaju" i kojima treba objasniti da je bijelo bijelo a crno crno... i tako da koji naivni kreativac ili marljivi naivni admin zagrize pa tako svoje korisne sate uređivanja troše na ove "sporoshvaćajuće".
Nikita welch je nabila mnoštvo snimanja u jednu noć 24. rujna 2012., a u isto su vrijeme naizmjence snimali ona i Arhiva2.
Usporedite: ovo je malo prevelika vremenska "rupa" za samo +474 bajta. [32]

 • 03:04, 24. rujna 2012. (razl | pov) . . (+474)‎ . . m Hrvatski mačevalački savez
 • 01:50, 24. rujna 2012. (razl | pov) . . (+128)‎ . . m Hrvatski mačevalački savez

A u toj je "rupi" uređivala - Nikita welch, sve snimanjca od po +40-ak bajtova.[33]
Ono što mi budi dodatnu sumnju jest to što se je Nikita welch registrirala na hr.wiki 15. kolovoza 2012. i onda je nije bilo mjesec i 9 dana.[34]
Arhiva2 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
Nikita welch (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
Ipak je ovo bilo previše neurednosti u ponašanju da bi nam prošlo. Kubura (razgovor) 04:48, 24. rujna 2012. (CEST)[odgovori]


U ovom slučaju ne bi bilo oportuno rabiti usluge provjeritelja. Stoga se zahtjev odbacuje.--Ex13 (razgovor) 12:29, 2. listopada 2012. (CEST)[odgovori]

Chvrka i IP

Suradnik Chvrka ima naviku daljnjeg korištenja svoje IP adrese iako savršeno dobro zna kako se ulogirati radi rada na wikipediji. Voli započinjati uređivačke ratove, a kako sam mu tu stao na žulj, sumnjam da se okoristio ovom IP adresom radi anonimnih napada na mene.--Jack Sparrow (razgovor) 23:38, 1. listopada 2012. (CEST)[odgovori]

Čitajući vaše rasprave, nisam siguran tko koga napada, gdje prestaju argumenti, gdje počinju osobni napadni, što je diskusija, a što forumsko blebetanje. Ponašanje suradnika Jack Sparrowa također nije u okviru smjernica i pravila. Za sada neka bude tako kako je, ali za ubuduće smatrajte se obojicom pristojno upozorenima na način međusobne komunikacije i smjernicama rada na Wikipediji. --Ex13 (razgovor) 12:26, 2. listopada 2012. (CEST)[odgovori]

Ok, prihvaćam upozorenje. Samo bih dodao da se pridružujem ovom zahtjevu da se provjeri što je Jack zatražio jer će se tako utvrditi da ovo nisam ja. Ispričavam se zbog ometanja. Chvrka razgovor 12:59, 2. listopada 2012. (CEST)[odgovori]

Četiri računa

Neobjašnjive sličnosti, molim provjeru!--MAN_USK recider 18:17, 19. listopada 2012. (CEST)[odgovori]

Riješeno. SpeedyGonsales 17:16, 22. listopada 2012. (CEST)[odgovori]
Dodajem još jednog: Semper fidelis (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač), [35]--MAN_USK recider 19:56, 22. listopada 2012. (CEST)[odgovori]

Zahtjev Croq

Molim da provjeritelji provjere jesu li ovi računi čarapare suradnika Croq:

Svi ovi suradnici (ili čarapare) imaju isti stil pisanja (prepisivanje sa sh wiki bez da to navedu u sadržaju), pokazuju slična politička stajališta, a neki od njih su glasovali na isti način:

 • Croq i Kosmetic su obojica glasovali protiv kandidature Maria Žamića. To što su različito glasovali kod Man Uska i Saxuma može biti "kamuflaža" jer realno gledajući u trenutku kad je Kosmetic glasovao, Saxum i Man Usk su imali skoro siguran prolaz, dok je Mario imao omjer glasova za i protiv oko 2:1 i ishod je bio neizvjestan
 • Croq, Tomec i Damping su glasovali protiv skidanja ovlasti SpeedyGonsalesu, Zeljku i Kuburi.

Nije realno očekivati da će provjeritelj pronaći iste IP adrese kod ovih suradnika, te predlažem da provjeritelji provjere jesu li neki od ovih suradnika doprinosili iz iste države izvan Hrvatske. Ako jesu, mislim da možemo s velikom sigurnošću reći da se radi o istoj osobi.

Molim nekog od provjeritelja da provjeri ove suradnike, da provjeri ostale suradnike iz opsega IP adresa koje je koristio Croq i da mi, javno ili na email, da podatke o državama iz kojih dolaze ovi suradnici. Ako je moguće, molim da mi se dostavi popis suradnika iz croqovog IP opsega, a ako nije, molim provjeritelja da sam provjeri da li neki od tih potencijalnih čarapara ima isti stil uređivanja.--Šokac 11:18, 5. studenog 2013. (CET)

Zahtjev je u postupku. Molim imati na umu pravila o privatnosti koja vrijede za sve Wikimedijine projekte --Ex13 (razgovor) 17:28, 5. studenog 2013. (CET)


 Komentar: Zbog osnovanih pritužbi o mogućoj zlouporabi suradničkih računa pri glasovanju na Wikipediji na hrvatskom jeziku, provjeritelj je izvršio provjeru suradničkih računa za koje je postavljena sumnja da su povezani sa suradničkim računom Croq (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač). Utvrđeno je sljedeće:


Slijedom navedenog blokirani su suradnički računi za koje je utvrđena povezanost sa suradničkim računom Croq - Kosmetic, Sayya, Playman, Pong, Ming, A-ciha, Zing, Pustine, Sitting-full i Kaj-man, zbog njihove zlouporabe i moguće daljnje zlouporabe.--Ex13 (razgovor) 22:33, 11. studenog 2013. (CET)

Molio bih provjeru nedavno stvorenog korisnika Avarat (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) za kojeg postoji osnovana sumnja da se radi u nedavno blokiranom Croqu i njegovoj hrpi aliasa. Naime, korisnički račun Avarat je kreiran 11 minuta nakon moje izmjene članka Indoktrinacija i u članak je ubačen tekst koji iz članka radi coat hanger za totalitarni režim - marginalno izmijenjen tekst je već ubacivao Croq i dokazani mu alias Playman. --Marekich (razgovor) 22:36, 12. studenog 2013. (CET)

Dodatak: ne znam da li da ovo shvatim kao prijetnju - ubrzo nakon ovog zahtjeva stigla mi nepotpisana poruka sadržaja "Da malo provjerim tebe?" s IP adrese 80.128.5.95. --Marekich (razgovor) 22:56, 12. studenog 2013. (CET)

Zahtjev Croq 2

JohnnyXaver (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač). Izbjegavanje blokade, prenošenje nesređenih članaka. Nećemo se igrati.--MAN_USK recider 23:22, 5. prosinca 2013. (CET)[odgovori]

Molim da provjeritelji provjere jesu li ovi računi čarapare suradnika Croq:

Svi ovi suradnici (ili čarapare) imaju isti stil pisanja (prepisivanje sa sh wiki bez da to navedu u sadržaju), pokazuju slična politička stajališta. Nije realno očekivati da će provjeritelj pronaći iste IP adrese kod ovih suradnika, te predlažem da provjeritelji provjere jesu li neki od ovih suradnika doprinosili iz iste države izvan Hrvatske. Ako jesu, mislim da možemo s velikom sigurnošću reći da se radi o istoj osobi.

Molim nekog od provjeritelja da provjeri ove suradnike, da provjeri ostale suradnike iz opsega IP adresa koje je koristio Croq i da mi, javno ili na email, da podatke o državama iz kojih dolaze ovi suradnici. Ako je moguće, molim da mi se dostavi popis suradnika iz croqovog IP opsega, a ako nije, molim provjeritelja da sam provjeri da li neki od tih potencijalnih čarapara ima isti stil uređivanja.--Seiya (razgovor) 14:00, 6. prosinca 2013. (CET)[odgovori]


Jedan zahtjev je nećemo se igrat, drugi zahtjev je copy/paste ranijeg. Molim obrazloženja s odgovarajućim dokazima i pravilima koje podnositelji smatraju da se krše.--Ex13 (razgovor) 19:14, 8. prosinca 2013. (CET)[odgovori]
Ja ti neću crtati, ako hoćeš vidjeti očite stvari sve će ti biti jasno. Ako ne onda je sve ovo gore bilo nepotrebno. Desetak suradničkih računa, gore-dole. --MAN_USK recider 19:23, 8. prosinca 2013. (CET)[odgovori]

Ako je toliko očito onda nije potreban provjeriteljski alat, dovoljan je administratorski, uz poštivanje pravila Wikipedije na hrvatskom jeziku.--Ex13 (razgovor) 19:41, 8. prosinca 2013. (CET)[odgovori]

Onda ćemo ga blokirati. --MAN_USK recider 19:57, 8. prosinca 2013. (CET)[odgovori]

Tri računa

Molim da provjeritelji provjere jesu li ovi računi čarapci nekoga od postojećih suradnika, pogotovo onih koji su bili uključeni u sukobe 2009. godine, kada su ovi računi stvoreni:

Sva 3 suradnika pokazuju mnogo sitnih izmjena, kao da žele što prije doseći određeni broj izmjena, a nastali su u kratkom vremenskom razdoblju, između 8 i 27 dana nakon što je AO blokirao 3 današnja admina (15. 9. 2010.). Sva 3 suradnika glasovali su protiv skidanja ovlasti trojici admina.

suradnik:A-ciha već u svojem prvom doprinosu poznaje Predložak:Radovi.

Hvala.--Dean72 (razgovor) 22:34, 5. studenog 2013. (CET)

Prije uzimanja zahtjeva u razmatranje, molim pojašnjenje. Naime, suradnički račun Dean72 imao je prvo uređivanje na ovoj wikipediji 14. kolovoza 2011. U zahtjevu se spominju sukobi iz 2009. kao i nekadašnji arbitražni odbor. Nisu jasne tvrdnje podnositelja zahtjeva na koje suradnike mislim i zašto je to bitno pri obrazlaganju zahtjeva. Valjda podsjetiti i da je Arbitražni odbor donio nekoliko odluka, koje su kasnije poništene odlukom zajednice. U jednoj od odluka stoji "Suradniku se ne može onemogućiti stvaranje čarapka za vrijeme blokade odnosno otvaranje novog suradničkog imena ali ga smije koristiti samo za unapređivanje projekta Wikipedija (pisanje članaka, dopunjavanje postojećih i slično), i ni za koje druge stvari."
Prije svega molimo za pojašnjenje navoda iz zahtjeva, pri tom molim izbjegavati insinuacije, koje se u konkretnom slučaju (pretpostavljam) odnose i na mene osobno. --Ex13 (razgovor) 10:52, 6. studenog 2013. (CET)
U skladu s pravilima zahtjeva za provjeru suradnika, želim poslati pojašnjenje navoda suradniku Ex13 preko E-maila.--Dean72 (razgovor) 15:14, 6. studenog 2013. (CET)

 Komentar: Zaprimljen je e-mail s dodatnim objašnjenjem suradnika Dean72. Dean72 nije uvjerio provjeritelja u osnovanost svojih sumnji. Zbog otklanjanja mogućih zlouporabi suradnjičkih računa pri glasovanju, uzimajući u obzir relativnu neaktivnost suradničkih računa Dvas (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) i Bornae (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) izvršena je provjera istih, te nije utvrđena povezanost s drugim suradničkim računima. Za suradnički račun A-ciha (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) odgovoreno je u prethodnom odgovoru. --Ex13 (razgovor) 22:35, 11. studenog 2013. (CET)

Wikicitati »Dragi moj Nevene,

Već sam te prije pitao, pa evo ću pitat i opet: Da li ti znaš što je enciklopedija?
…«
(Suradnički račun „Imbehind” u raspravi člankaZa dom”.)

Sa suradničkim računom „Imbehind” sam se prvi put susreo jučer – do sada smo razmijenili samo 2 poruke odnosno upita odnosno komentara odnosno odgovora – a takvo-što me nije pitao koristeći taj suranički račun. Ukoliko nije namjerno neistinit argument, možebitno se radi o čarapari. Također, naziv njegovog ili njezinog suradničkog računa na engleskome znači „Ja sam iza” ili „Ja stojim iza (toga i toga)”, što već samo po sebi zvuči čarapasto.

Kad sam malo razmislio o tome s kojim suradničkim računom sličnoga izričaja sam prije imao posla, pao mi je na pamet suradnički račun „El_hombre”, koji mi se prvi – i jedini – put javio baš nedavno i to – isto tako – negativno:

Wikicitati »Dragi Nevene,
…«
(Suradnički račun „El_hombre” na stranici razgovora samnom.)

Nadalje, suradnički račun „El_hombre” na moj negativan protukomentar nije niti odgovorio, što bi moglo ukazivati na to kako je paljbu namjeravao nastaviti prikriveno iz drugoga kuta odnosno korištenjem drugoga suradničkoga računa.

Suradnički računi „Imbehind” i „El_hombre” možda ne pripadaju istoj osobi ali to ne isključuje mogućnost kako je suradnički račun „Imbehind” čarapara. Predlažem neka ih se – za svaki slučaj – oba provjeri.

-- Neven Lovrić (razgovor) 03:34, 8. prosinca 2013. (CET)[odgovori]

NE Uporaba provjeriteljskih alata ne služi za obračun s neistomišljenicima niti da se suradnici preventivno provjeravaju. Dokazi koji su dani nisu nimalo uvjerljivi.--Ex13 (razgovor) 19:19, 8. prosinca 2013. (CET)[odgovori]

Zahtjev Croq 3

S obzirom da se, kako se meni čini, u zadnje vrijeme Croq opet razmahao sa čaraparama, molim da provjeritelji provjere jesu li ovi računi čarapare suradnika @Croq. Razlozi za sumnju su navedeni pored svakog suradničkog imena:

Ovo su neprijavljeni suradnici za koje bi se, prema odabiru tema i stilu uređivanja, moglo reći da su Croqovi, možda ovaj popis IP adresa može pomoći provjeritelju:

--Argo Navis (razgovor) 00:34, 17. srpnja 2014. (CEST)[odgovori]

Počeo s radom. Izvještaj će biti završen 26/07/2014. Vodomar (razgovor) 01:17, 24. srpnja 2014. (CEST)[odgovori]

Analiza suradničih doprinosa i IP adresa

Ograničenja: Sistem omogućava provjeru IP adrese u rangu sljedećih opcija koje su sljedeće: sve, posljednji tjedan, posljednja dva tjedna, posljednjih 30 dana. Prema uputama koje su dostupne na en.wikipediji podatci o IP adresama je dostupna samo na kratko vrijeme (90 dana) (vidi: http://meta.wikimedia.org/wiki/CheckUser_policy#CheckUser_status)

Argo Navis (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) u svom zahtjevu naveo je 9 suradničkih imena:

 1. Perun (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 2. Micro-macro (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 3. Kexek (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 4. Tycoon (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 5. Radion (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 6. Nilski krokodil (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 7. Avarat (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 8. Oxmox (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 9. Pravo (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)

Upiti koji nisu vratili IP adrese zbog nedostatka podataka u sistemu

Upiti su izvršeni s provjeriteljskom alatkom, i u prvom prolazu Alatka nije uspjela povratiti IP adrese na upit za sljedeća suradnička imena, jer ne postoje podatci i/ili suradnici nisu aktivni dugo vremena:

 1. Oxmox (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - zadnje uređivanje 28. studenog 2013. u 08:43, alatka nije vratila nikakve IP adrese
 2. Avarat (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - zadnje uređivanje 15. studenog 2013. u 02:10, alatka nije vratila nikakve IP adrese
 3. Nilski krokodil (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - zadnje uređivanje 4. rujna 2013. u 07:25, alatka nije vratila nikakve IP adrese
 4. Tycoon (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - zadnje uređivanje 21. travnja 2014. u 06:58, alatka nije vratila nikakve IP adrese

Zaključak: Nije moguće napraviti nikakve odluke ili inferencije jer ne postoje podatci u sistemu koji su naveli adresu.

Upiti koji su vratili IP adrese

Popisi suradnika za koje je alatka uspjela vratiti IP adresu na upit:

 1. Perun (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) tri IP adrese unikatne za ovog suradnika. Sve tri adrese učinile su po jednu promjenu ne prijavljeno. Isti ISP kao Micro-Macro
 2. Micro-macro (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač), dvije unikatne IP adrese. Unikatne za ovog suradnika. Jedna IP adresa je navedena u listi doprinosa. Isti ISP kao Perun
 3. Kexek (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač), dvije zemljopisno različite IP adrese koje su unikatne za ovog koristnika, unikatni ISP
 4. Radion (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač), jedna IP adresa: unikatna, ne ponavljajuća, nije korištena od drugih suradnika. Zemljopisno i ISP unikatno.
 5. Pravo (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač), jedna IP adresa: unikatna, ne ponavljajuća, nije korištena od drugih suradnika. Zemljopisno i ISP unikatno.

Suradnici i IP adrese s pokapajućim ISP

 1. Perun (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 2. Micro-macro (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)

IP Adrese koje imaju isti ISP kao Perun i Micro-macro

Unikatna IP adresa

Zaključci s obzirom na dostupne podatke

Prema IP adresi, ISPu suradnika, i zemljopisnom području sljedeći korisnici nisu povezani

 1. Kexek (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 2. Radion (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 3. Pravo (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)

Nedovoljno podataka i/ili korisnici nisu bili aktivni u zadnjih 90 dana:

 1. Oxmox (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - zadnje uređivanje 28. studenog 2013. u 08:43
 2. Avarat (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - zadnje uređivanje 15. studenog 2013. u 02:10
 3. Nilski krokodil (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - zadnje uređivanje 4. rujna 2013. u 07:25
 4. Tycoon (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - zadnje uređivanje 21. travnja 2014. u 06:58

Suradnici koji imaju isti ISP

 1. Perun (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač), tri unikatna IP
 2. Micro-macro (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač), dva unikatna IP
 3. http://hr.wikipedia.org/wiki/Posebno:Doprinosi/2003:40:2f18:cb88:e906:a5ec:3343:c1d6
 4. http://hr.wikipedia.org/wiki/Posebno:Doprinosi/2003:56:2f1c:5f01:155c:4a8b:4314:b8c4
 5. http://hr.wikipedia.org/wiki/Posebno:Doprinosi/2003:40:2f7e:9f5a:a0be:a014:9c4c:4aa5
 6. http://hr.wikipedia.org/wiki/Posebno:Doprinosi/2003:40:2f2e:9f56:6c7e:a74f:644f:79ab
 7. http://hr.wikipedia.org/wiki/Posebno:Doprinosi/‎2003:40:2f2c:8c7b:9d8a:548f:9bd7:1a47
 8. http://hr.wikipedia.org/wiki/Posebno:Doprinosi/2003:40:2f2c:8c7b:617a:d742:8b9:4adf
 9. http://hr.wikipedia.org/wiki/Posebno:Doprinosi/2003:40:2f17:ca23:9029:76a3:9852:cf90
 10. http://hr.wikipedia.org/wiki/Posebno:Doprinosi/2003:40:2f2b:cc56:df6:38:e98e:cd33
 11. http://hr.wikipedia.org/wiki/Posebno:Doprinosi/2003:40:2F18:CB88:2C08:C27D:F609:38DB
 12. http://hr.wikipedia.org/wiki/Posebno:Doprinosi/2003:40:2F18:CB88:8C2B:2A28:D68B:2397
 13. http://hr.wikipedia.org/wiki/Posebno:Doprinosi/2003:40:2F1F:78A5:F5D1:FDF7:6B0E:3F1D


Perun (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) i Micro-macro (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) imaju po jedno uređivanje kao IP adresa. Gore navedene IP adrese od ostalih navedenih IP adresa nisu rabljene od drugih suradnika na hr.wikipediji.

Ovo je završetak mojeg izvještaja, prema podatcima koji su bili dostupni u sistemu. Vodomar (razgovor) 09:27, 24. srpnja 2014. (CEST)[odgovori]

Dodatak

Croq (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) koristi isti ISP kao Micro-macro (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) i Perun (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač). Suradnik Croq, ima dvije unikatne IP adrese u zadnjih koje su različite od bilo koje gore navedenih IP adresa. Vodomar (razgovor) 01:04, 25. srpnja 2014. (CEST)[odgovori]


User Agent

Provjera user agenta učinjena (27/07/2014 i 28/07/2014) je za sve gore spomenute suradnike. Croq (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač),Perun (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač), Kexek (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) isti user agent, dok Micro-macro (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) i Radion (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) imaju unikatne user agente. Vodomar (razgovor) 00:27, 28. srpnja 2014. (CEST)[odgovori]

Kajnji zaključak

Navedeni izvještaj je među najopširnijim analizama koje su dosada objavljene na stranicama wikipedije na hrvatskom jeziku. Prema postojećim podatcima, brojevima uređivanjima, vremenu kada su ta uređivanja bila napravljena, razna zemljopisna područja od dakle su došla uređivanje je jedino moguće ustanoviti povezanost sljedećih suradnika:

Isti user agent no drugačje zemljopisno područje:

Unikatni suradnici:

Tvrdnje i povezivanje ispitanih suradnika zbog uređivanja istih članaka ili uređivanje kroz kopiranje članaka s sh.wikija i ne navođenje izvora te sličan način rada nisu se pokazale istinite za sve navedene suradnike.

Nakon ovog ispitivanja riješenje je da trajno blokiranje suradnika Perun (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)Vodomar (razgovor) 05:15, 1. kolovoza 2014. (CEST)[odgovori]

Zahtjev za provjeru suradnika srpanj 2015./1

Preko elektronske pošte od suradnika Kubura stigao mi je zahtjev za provjeru sljedećih suradničkih računa koji su stvoreni na sljecećim datumima:

 1. 18:07, 19. lipnja 2015. NaziRules
 2. 22:00, 29. lipnja 2015. Patriotismisthelastrefugeofascoundrel
 3. 21:37, 29. lipnja 2015. Plavi jazavac 88
 4. 21:33, 29. lipnja 2015. Veslač88
 5. 10:33, 30. lipnja 2015. Tosamja86
 6. 15:23, 1. srpnja 2015. Radikalni-desnicari-preuzeli-uredivanje-hr-wikipedije


Sumlja se u povezanosti prvih 5 računa, zbog bliskog vremena stvaranja računa i neprikladnosti imena računa 1. 2. i 6., te moguća povezanost svih navedenih računa s suradnikom NaziRules.


Početak provjere

 • 6. srpnja 2015.

Završetak provjere

 • 6. srpnja, 2015.

Analiza suradničih doprinosa i IP adresa

Ograničenja: Sistem omogućava provjeru IP adrese u rangu sljedećih opcija koje su sljedeće: sve, posljednji tjedan, posljednja dva tjedna, posljednjih 30 dana. Prema uputama koje su dostupne na en.wikipediji podatci o IP adresama je dostupna samo na kratko vrijeme (90 dana) (vidi: http://meta.wikimedia.org/wiki/CheckUser_policy#CheckUser_status)

Analiza suradničkih računa
Stvoren Suradničko ime Broj doprinosa Datum Blokiranja
18:07, 19. lipnja 2015. [NaziRules] 2 20. lipnja 2015
22:00, 29. lipnja 2015. [Patriotismisthelastrefugeofascoundrel] 10 30. lipnja 2015
21:37, 29. lipnja 2015. [Plavi jazavac 88] 0 30. lipnja 2015
21:33, 29. lipnja 2015. [Veslač88] 0 7. srpnja 2015.
10:33, 30. lipnja 2015. [Tosamja86] 0
15:23, 1. srpnja 2015. [Radikalni-desnicari-preuzeli-uredivanje-hr-wikipedije] 1 1. srpnja 2015.Analiza IP adresa i user agenta

Sljedeća tablica sadrži analizu poklapanja IP adresa i user agenata korisnika. Legenda

 • 0 , ništa se ne poklapa
 • - , ne broji se
 • UA - user agenti se poklapaju
 • IP - IP se poklapaju
NaziRules Patriotismisthelastrefugeofascoundrel Plavi jazavac 88 Veslač88 Tosamja86 Radikalni-desnicari-preuzeli-uredivanje-hr-wikipedije
NaziRules - UA UA UA 0 UA
Patriotismisthelastrefugeofascoundrel UA - UA UA 0 UA
Plavi jazavac 88 UA UA - UA, IP 0 UA
Veslač88 UA UA UA,IP - 0 UA
Tosamja86 0 0 0 0 - 0
Radikalni-desnicari-preuzeli-uredivanje-hr-wikipedije UA UA UA UA 0 -

Zaključak

Korisnici NaziRules, Patriotismisthelastrefugeofascoundrel, Plavi jazavac 88, Veslač88, Radikalni-desnicari-preuzeli-uredivanje-hr-wikipedije rabili su isti uređaj, dok Tosamja86 nije na istoj adresi niti na istom uređaju kao prije spomenutih 5 korisničkih imena.

Vodomar (razgovor) 04:11, 6. srpnja 2015. (CEST)[odgovori]


Dodatna provjera IP adresa i UA prema korisničkim imenima proizvelo je sljedeće:

 • Anamink i Patriotismisthelastrefugeofascoundrel dijele isti IP i UA (oba su blokirana)

Ništa drugo nije pronađeno, osim gore navedenog.

Vodomar (razgovor) 04:19, 6. srpnja 2015. (CEST)[odgovori]


Korektivne radnje

 1. (7. srpnja 2015.), Veslač88 blokiran zauvjek (radnju izvršio Vodomar (razgovor) 09:05, 7. srpnja 2015. (CEST))[odgovori]

Potvrda

Potvrđujem da sam onda bio poslao zahtjev provjeritelju.Kubura (razgovor) 04:43, 25. prosinca 2018. (CET)[odgovori]

Zahtjev za provjeru suradničkog računa "Stipica Ključe" i IP-adresa

Molim kolege provjeritelje da utvrde moguću povezanost suradničkog računa suradnika Stipice Ključe s dvije IP adrese neprijavljenog suradnika na mojoj stranici za razgovor. Poruke IP-eva su skrivene jer su bezobrazne i vulgarne (vi ih, poštovani kolege, ionako možete pročitati), a jednu od njih je svojim imenom potpisao upravo suradnik Stipica Ključe (!?).

Riječ je o sljedećim izmjenama, odnosno porukama na mojoj stranici za razgovor:
1) 22:04, 17. kolovoza 2015.‎ 109.60.18.161 i
2) 22:12, 17. kolovoza 2015.‎ 185.15.43.51

Ako se dokaže povezanost spomenutoga suradničkoga računa i navedenih IP-adresa, suradnik Stipica Ključe zbog kršenja smjernice Wikipedija:Bez osobnih napada zaslužuje trajni blok. Maestro Ivanković 20:53, 18. kolovoza 2015. (CEST)[odgovori]

Preuzimanje zadatka


Analiza suradničih doprinosa i IP adresa

Ograničenja: Sistem omogućava provjeru IP adrese u rangu sljedećih opcija koje su sljedeće: sve, posljednji tjedan, posljednja dva tjedna, posljednjih 30 dana. Prema uputama koje su dostupne na en.wikipediji podatci o IP adresama je dostupna samo na kratko vrijeme (90 dana) (vidi: http://meta.wikimedia.org/wiki/CheckUser_policy#CheckUser_status)

Analiza suradničkih računa
Stvoren Suradničko ime Broj doprinosa Datum Blokiranja
07:12, 15. prosinca 2010. [Stipica_Klju%C4%8De] 26 05:39, 18. kolovoza 2015


Analiza IP adresa i user agenta

Sljedeća tablica sadrži analizu poklapanja IP adresa i user agenata korisnika. Legenda

 • 0 , ništa se ne poklapa
 • - , ne broji se
 • UA - user agenti se poklapaju
 • IP - IP se poklapaju
Stipica Ključe 109.60.18.161 185.15.43.51
Stipica Ključe - UA 0
109.60.18.161 UA - UA
185.15.43.51 0 0 -


Zaključak

Stipica Ključe i 109.60.18.161 imaju isti User Agent. Prema doprinosima i radu postoji spona između Stipica Ključe i 109.60.18.161.

185.15.43.51 ima drugačiji UA od Stipica Ključe i 109.60.18.161.

Ovim je završena analiza provjere suradnika. Vodomar (razgovor) 00:56, 1. rujna 2015. (CEST)[odgovori]


Provjera računa Ivaan7 i Kiklopss

Nakon blokiranja računa Ivaan7 i Kiklopss, pregledana su uređivanja oba suradnika i primjećeno je da su izvršena uređivanja istih članaka u blisko vrijeme/kratko. Zbog sličnog ponašanja prije blokade navedenih korisničkih računa, izvršena je provjera suradnika.

Provjera je izvršena 21. rujna 2015. godine, i u toj provjeri sistem je vratio IP adrese, user agente, promjerne, i korisničke račune koje su bile povezane s IP adresama. Pregledom podataka iz računa došao sam do sljedećeg zaključka:

 • Isti user agenti za sljedeće korisničke račune: Ivaan7, Ivaan10, Kiklopss
 • Isti opsezi IP adresa za gore navedene račune
 • Slična uređivanja u kratkom vremenskom razdoblju

Zaključak

Računi: Ivaan7, Ivaan10 i Kiklopss su povezani računi koji su povezani s istim opsegom IP adresa, imaju isti User agent i radili su uređivanja u istom skupu članaka. Zbog svega navedenog, zaključak jest da su Ivaan7, Ivaan10, i Kiklops čarapare iste osobe. Zbog čaraparenja, sva tri računa blokirana su na neograničeno vrijeme. Vodomar (razgovor) 23:41, 26. rujna 2015. (CEST)[odgovori]

Provjera računa suradnika Bijeli grab

Zbog uočene sličnosti u načinu uređivanja te zbog sprječavanja moguće zlouporabe, izvršena je provjera računa Bijeli grab (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač). Pronađena je podudarnost sa suradničkim računima DuoDuo (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač), Plavi jazavac (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) i Kokolada (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač). Eventualna daljne provjere će se vršiti. Primjećeno je da su sva tri računa glasovala istovremeno najmanje na Wikipedija:Jubilarni_članci/157_000_članaka.--Ex13 (razgovor) 21:27, 29. studenog 2015. (CET)

Dodatnom provjerom utvrđena povezanost suradničkih računa Bijeli grab (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) i Antemurale Christianitatis (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač).--Ex13 (razgovor) 20:53, 4. prosinca 2015. (CET)[odgovori]

Provjera računa Leonitamara

Leonitamara (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
Višesatno (5 sati u nizu!) vandaliziranje, grafitiranje, napadi, uređivačko ratovanje, vrijeđanje suradnika Wikipedije, kao i zloporaba Wikipedije za vrijeđanje ljudi koji nemaju sveze s Wikipedijom, mogući cyberbulling. Zbog takvog ponašanja blokiran je zauvijek i dobio je zabranu uređivanja. Čim ga se prepozna, mora gase blokirati.
Molio bih provjeritelja neka provjeri ovog suradnika za dobiti potrebne podatke kojim će moći prepoznati vandala za slučaj da se vandal pokuša vratiti, a i da se otkrije moguće prijašnje račune s kojih (ni)je djelovao ili nije (zasad) pokazao destruktivno ponašanje.

Još računa za provjeru. Razlog: slično ime i vraćanje na istu vandaliziranu inačicu:
Tamaraileon (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
Ciklona (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
Ciklonb (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
45.64.1.108 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
Ciklonb je među ostalim vrijeđao i islamsku zajednicu [45][46].
Leonitamara je vrijeđao Židove i Arape [47].
U tom duhu i ovaj sažetak moramo promatrati na drugi način.[48]
82.132.6.202 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - isti vandalizam [49] kao i Leonitamara [50]. S ovog je IP-a bio destruktivan još 20. veljače 2017., a u prijašnjem valu 17. prosinca 2015. Ovdje vrijeđa jedan nogometni klub.[51] (ovdje kao Leonitamara [52])
Ovdje može se vidjeti mogući izbor novog vandalovog imena.[53][54]
193.198.174.48 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) Isti vandalizam kao u gornja dva primjera. Zanima se kao i gornji vandal za iste teme. [55]. Ovo je još jedan njegov svojstveni način vandaliziranja [56]
Iz gornjeg se vidi skupina destruktivnih uređivanja 2. veljače 2017.
83.139.96.118 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
S obzirom na zanimanje za isti članak, čini se da je isti vandal bio aktivan i 30. siječnja 2017., odnosno 17. prosinca 2015. [57]
83.131.187.147 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) Ovo su stara uređivanja od 6. svibnja 2016.. Ipak, navodim ovdje ovaj IP, jer je vandalizirao iste članke kao i gornji.[58] 188.129.82.228 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) Ovo su stara uređivanja od 21. ožujka 2016.. Vandalizirao isti članak kao gornji IP.
Iz ovog [59][60] se uređivanja može vidjeti mogući izbor imena vandalovog novog računa. Slično se javlja i u vandalizmu u članku Svijet.
109.60.53.225 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) Vandalizirao od 20. do 23. veljače. Dio vandaliziranih članaka preklapa se s člancima koje je vandalizirao gornji vandal.
Vandal je u sažetcima ubacivao riječi koje sadrže Wolfenstein i Camp Belica.[61]
37.244.226.228 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - isto šaranje [62] po članku poslije napravio na istom članku Leonitamara.
91.238.72.73 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - Neobično zanimanje IP-a za uređivati suradničku stranicu računa koji je izvandalizirao Wikipediju i to istog dana kad su oti registrirani računi vandalizirali.
91.238.72.80 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - Isto, samo uređuje vandalovu SZR na isti dan.
Kolega Nesmir uočio je pored navedenih i ove IP-e [63]:
82.132.104.60 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
54.167.101.176 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
91.238.72.78 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
Uz sve to, ovo danas u svezi je s ovim suradnikom:
37.28.153.235 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - zatrpao je gomilom uređivanja na današnji dan. Impozantna SZR [64].
93.142.148.62 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) Komunikacija destruktivnog IP-a [65] na SZR tog IP-a [66]
89.201.142.65 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - vandalizirao isti članak kao i Leonitamara, na isti dan.
83.30.49.38 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - ovaj je uklonio vandalizam i obavijestio admina. Samo po sebi u redu, ali takvu igricu znaju igrati trolovi, s jednog IP-a vandalizira, a s drugog glume spasitelja (objašMNjeje).
62.4.55.130 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - isti vandalizam kao drugi na istom članku na današnji dan.
Velika vjerojatnost sveze s ovom komunikacijom ovdje [67], ovim [68] jer je djelatnik Zaklade Wikimedije blokirao jednog suradnika.[69][70].
Danas u popodnevnim i večernjim satima (kad je bilo dosta vandalizama) su novostvoreni ovi sumnjivi računi:
Sportaš  (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
Etarandek (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) [71] (sažetak jedinih uređivanja) [72]
Jajce121 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
Betaa.klaud  (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
Schiyack (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
DoomGrubi  (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
SmoothKurac  (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
AloooKurac  (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
Jugosloven00 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
Stvar nije hitna, nije bitan elaborat i obrazloženje provjerenih podataka (problematični računi su blokirani), ali bilo bi dobro naći podatke kojima će provjeritelj moći lakše identificirati vandala (ako se pojavi poslije) kad je u "finoj" fazi. Kubura (razgovor) 02:04, 3. ožujka 2017. (CET)[odgovori]

QuakeGrubi (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - vandalizira i grafitira u sadržaju i sažetcima, uklanja sadržaj. Uređuje gornje suradničke [73]
DoomGrubi (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - Sličnost imena s gornjim, izbor tema i imena.[74]. Gornji ili oponaša i izruguje se ovom ili se poigrava - ista suradnička. [75][76] Oba su računa pokrenuta (aktivna) u nekoliko dana.
Betaa.klaud (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - neproduktivno uređivanje, otvoren i aktivan kad i gornji računi. Vandal uređuje njegovu SZR.[77]
Jajce121 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - vandalizira, aktivan ovih dana
Jajco121 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - izbor sličnog imena, vandalizira istu SZR kao i QuakeGrubi. Psovke u sažetcima kao i QuakeGrubi i Leonitamara
188.252.238.186 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) isto uređivanje u par dana [78] kao i QuakeGrubi [79]
Likikobila  (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - isti obrazac uređivanja. Ovdje [80] se u sažetku hvali svojim računima. "(cyklonb = uragand2, cyklona =uraganb1)"
Likikonj (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - isti obrazac uređivanja, izbor imena ...
93.142.111.114 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - pomagač ili igra dobrog i lošeg?
Uraganb1 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - vandazira u realnom vremenu
Vitaa.klaud (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - izbor imena (usporedi Betaa.klaud), psovke u sažetcima...
2A02:A450:B85B:1:ECA8:AA33:245F:B13D (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - vandalizirao isti članak kao QuakeGrubi uz isti vandalizam u članku
Schyijack (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)

Idem na provjeru Vodomar

Provjera

 • Suradnik Leonitamara je isti kao: Ungadab1, Vitaa.klaud, Jajco121, Jajce121, Ciklonb, Ciklona, QuakeGrubi, Schiyack, Likikonj, Likikobila, 193.198.174.48, 93.143.210.252, 91.238.72.73, 91.238.72.80, 54.167.101.176, 91.238.72.78, 37.28.153.235, 93.142.148.62, 83.30.49.38

Provjera je završena, i gore su navedeni svi korisnici i IP adrese koje su čarapka jednog suradnika. Riješenje je da se korisnička imena blokiraju zauvijek, a da se IP adrese blokiraju na 3 tjedna. Što se tiče drugih navedenih vandala, riješenje je da se oni također trajno blokiraju.

Vodomar (razgovor) 11:25, 11. ožujka 2017. (CET)[odgovori]

Suradnik neprikladnih imena pisanih velikim slovom

Već nekoliko dana pojavljuju se novoprijavljeni suradnički računi ovakvih imena:
УСТАШКА ПОЛИЦИЈА БРОЈ ПЕТ (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
УСТАШКА ПОЛИЦИЈА БРОЈ ЧЕТИРИ (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
УСТАШКА ПОЛИЦИЈА БРОЈ ТРИ (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
УСТАШКА ПОЛИЦИЈА БРОЈ ДВА (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
УСТАШКА ПОЛИЦИЈА БРОЈ ЈЕДАН (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - ovaj je otvoren osam minuta poslije dolnjega
ХОМОСЕКСУАЛАЦ ПЕДЕР (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
Ffedhfhefrfhervfvvhfgvergvergv (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) - ovaj se pojavio 10 dana prije gornjih. Vjerojatno nema sveze s gornjima, ali je unutar godine dana gledano, vremenski blisko nastao a destruktivno uređivao. Kubura (razgovor) 20:46, 10. kolovoza 2017. (CEST)[odgovori]

Zaključak - utvrđena istovjetnost IP adresa prvih 6 blokiranih suradničkih imena. Nije utvrđena povezanost isith s posljednje navedenim suradničkim imenom (Ffedhfhefrfhervfvvhfgvergvergv). --Ex13 (razgovor) 22:17, 13. kolovoza 2017. (CEST)[odgovori]

Zahtjev za provjeru studeni 2018.

Suradnik istog obrasca ponašanja kao i ona skupina od lipnja 2015. godine (NaziRules, Patriotismisthelastrefugeofascoundrel, Plavi jazavac 88, Veslač88, Tosamja86, Radikalni-desnicari-preuzeli-uredivanje-hr-wikipedije).

 • NaziRules
 • 213.149.62.53 [81]
 • Stop fascism on hr wiki [82] (račun stvoren 01:27, 13. studenoga 2018.)
 • Bogojebač (račun uvrjedljiva imena stvoren iste noći, dva sata prije 23:34, 12. studenoga 2018.) [83]
 • AntePavelich (račun provokativna imena, vjerojatno povezan ("false flag") s obzirom da je kreiran istog dana 13:21, 12. studenoga 2018.) [84]

Neprihvatljiva suradnička imena i napadačko ponašanje, provokacije, vandalizmi. Kubura (razgovor) 22:59, 13. studenoga 2018. (CET)[odgovori]

Zaključak - suradnika AntePavelich blokiran, utvrđena povezanost sa suradničkim imenom Bogojebač. Ostali su blokirani. --Ex13 (razgovor) 01:44, 18. studenoga 2018. (CET)[odgovori]

Zahtjev za provjeru - prosinac 2018.

Nastranu vandaliziranje preko IP-a i nedopustiv odabir suradničkog imena. Oponašanje suradničkog imena uz onakvi [85] sadržaj na suradničkoj stranici je kazneno djelo. Kubura (razgovor) 04:32, 25. prosinca 2018. (CET)[odgovori]

"Zaključak" - blokirana jedna IP adresa preko koje je također vandalizirano. Suradnik je blokiran.--Ex13 (razgovor) 01:22, 30. prosinca 2018. (CET)[odgovori]

Zahtjev za provjeru - travanj 2019.

Imamo jednog IP-a koji piše sadržaje pune govora mržnje u članku i sažetcima. Ima tu elemenata za kazneni progon.
93.137.6.239 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
89.172.181.237 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
93.142.131.70  (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
Već se prije pojavio na istim člancima Metković i RK Metković Mehanika . Kubura (razgovor) 22:50, 22. travnja 2019. (CEST)[odgovori]

93.138.241.189 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)

Vandalizirao je i članke Božo Petrov i Spaček. Kubura (razgovor) 00:36, 24. travnja 2019. (CEST)[odgovori]

‎194.152.236.19 (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) Uzastopce mijenja članke Kubura i Pištolj. Kraljnnm (razgovor) 14:29, 24. travnja 2019. (CEST)[odgovori]

Nisu pronađena suradnička imena za gore navedene IP adrese. --Ex13 (razgovor) 02:22, 27. svibnja 2019. (CEST)[odgovori]

Zahtjev za provjeru - svibanj 2019.

Skippy Vavil  (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)

Djeluje s IP adresa i registriran. Vrijeđa sugovornike u tekstu i sažetcima; dovoljno je vidjeti mu svako uređivanje kao registrirani što je pisao [86]. Također je blokiran na en.wiki [87] ("legal threats"). Zbog mogućnost da se pojavi pod novim računom, smatram da bi bilo potrebno da provjeritelji uzmu podatke za slučaj da se nasilnik ponovo pojavi. Obično se vrti oko metkovskih tema i drugih tema iz neretvanske doline. Kubura (razgovor) 22:25, 22. svibnja 2019. (CEST)[odgovori]

Zahtjevu za provjerom nije udovoljeno. Suradnik je blokiran. Provjeritelj ne može "uzimati" podatke. U slučaju daljnjih vandalizama, administratori mogu samostalno djelovati. Potrebno je podastrijeti više dokaza, pa će se eventualno uzeti u razmatranje zahtjev.--Ex13 (razgovor) 02:08, 27. svibnja 2019. (CEST)[odgovori]

Nije zahtjev - nego obavijest: napadač iz kolovoza 2019.

IP-adrese s kojih smo imali grube verbalne napade na suradnike. Poremećeni nasilnik uglavnom šara po SZR suradnika koji uklone njegove grafite. Ima običaj pratiti suradnika i na drugim projektima i ostavljati im poruke na SZR ili stranicama na kojima su netom pisali. Ovdje stavite IP-e i suradničke račune s kojih je taj nasilnik napadao, kad naiđete na to. Dobro bi bilo staviti i nadnevak i ure kad je pisao, jer se može dogoditi da IP poslije koristi njeki normalni suradnik. Kubura (razgovor) 21:11, 3. ožujka 2020. (CET)[odgovori]

Molio bih da se ne rabi ova stranica za evidenciju, već za opravdane zahtjeve za provjerom, u skladu s pravilima i smjernicama.--Ex13 (razgovor) 05:25, 5. ožujka 2020. (CET)[odgovori]

Zahtjev za provjeru suradnika: lipanj 2020.

Preko elektronske pošte primio sam zahtjev za provjeru suradnika nakon nedavnih glasovanja za administratore. Pozornost mi je skrenuta na suradnike koji su slični po njihovim uređivanju, te imaju sličan način rada (kategoriziranja, teme..) i uređivaju iste članke.

Nakon prvog pregleda pronađeno je sljedeće:

 • da suradnici Lasta, Suradnik A10, Johnny Pepperoni često rade s iste IP adrese te otisci njihovih operacijskih sustava i izbornika su jednaki između ova tri suradnička imena.

Istraga je još u tijeku. Na ovoj stranici stavit će se dodatna obraloženja jer će utjecati na ishode sadašnjih i prijašnjih glasovanja. Korištenje sekundarnih računa da dobivanje dodadnih privilegija te glasovanje sa sekundarnim računima nije u duhu primjernog ponašanja na hrvatskoj wikipediji. Vodomar (razgovor) 15:40, 27. lipnja 2020. (CEST)[odgovori]

Istraga

Istraga je izvršena koristeći podatke koje su dostupne na wikipediji kroz posebne stranice za provjeru suradnika https://hr.wikipedia.org/wiki/Posebno:Provjeri_suradnika koja je dostupna podskupu adiministratora na hrvatskoj wikipediji. https://hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:Provjeritelji

Istraga je izvršena preko sljedećih suradnika u rasponu od: 30. ožujka 2020. do 28. lipnja 2020


Uz ovo preliminarno istraživanje, istraženi su rasponi IP adresa od koje su gore navedeni suradnici dolazili i po istraživanju pronađene su 54 unikatne IP adrese. Ove IP adrese nalaze se unutar dinamičnih raspona IP adresa. Unutar pojedinih IP adresa unutar raspona u roko od 90 dana zna se nači više od 90 suradnika.

Suradnik A10, Lasta i Johnny Pepperoni su neko vrijeme svi imali iste user agent (UA) (https://www.whoishostingthis.com/tools/user-agent/), što se može obrazložiti da su sve tri osobe ponekada koristile iste uređaje i programe za uređivanje. Što se tiče IP adresa, ova tri suradnika, vremena i datuma uređivanja, iako se datumi uređivanja i vremena ponekad poklapaju sva tri suradnika nisu imala poklapanje : datum-vrijeme+IP adresa. Isto tako kroz vrijeme UA Suradnika A10, i Johnny Pepperonija su se promijene na odnosu na suradnika Lasta.

Prema do sada što je istraženo ne postoji dovoljno dokaza da se uspostavila povezanost između gore navedena tri suradnika.

Vodomar (razgovor) 09:30, 29. lipnja 2020. (CEST)[odgovori]

38 suradnika

Molim provjeru suradnika s dolje navedenog popisa. Radi se o suradnicima sa sličnim stilom uređivanja, npr. dodavanje velikog broja kratkih članaka iz samo jednog izvora (primjer: Sažeti zvučni format, Nesažeti zvučni format, Audacityjev projektni format), veliki broj promjena u kratkom roku, pa nestanak na više mjeseci (što budi sumnju u uređivanje samo zbog prava glasa) i/ili sličnim odabirom tema (Hrvati u BiH, u Crnoj Gori, u Vojvodini...). Također, većina (čak 30/38) ovih suradnika je sudjelovala u RFC-u na Meti, svi sa istim stavom i sličnim argumentima. Veliku većinu je upravo Kubura predložio za status automatski ophođenog suradnika.

Molim da provjeritelj posebno obrati pažnju na raspon IP adresa s kojeg suradnici doprinose i je li taj raspon slučajno iz jednog te istog hrvatskog grada (bilo bi jako neobično da 10 suradnika koji pišu o Hrvatima u susjednim zemljama dolaze iz istog hrvatskog grada, a nitko iz tih susjednih država). Drugi važan pokazatelj bi mogao biti različiti raspon IP adresa tijekom noćnog i dnevnog rada, pa molim da provjeritelj posebno obrati pažnju na to. U slučaju da rasponi IP adresa nisu isti, molim provjeriti radi li se o kakvom VPN-u, npr. ako je vrlo veliki udio IP adresa iz inozemstva.

 1. Kubura (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 2. Orašnik (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 3. Neadin (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 4. Tomec (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 5. Rikovers (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 6. Stijenor NGC (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 7. Arraque (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 8. Radion (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 9. Gretim (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 10. Jarebika (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 11. Umuthi GayndeGi (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 1
 12. Fleezer (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 13. Demet (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 14. Cvicang (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 15. TekstViler (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 16. Verud (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 17. Šedrvan (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 18. Anfiets (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 19. Hergel (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 20. Kumordinar Žorž (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 21. Uršul (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 22. Zerukruhaivina (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 23. Gjiuh (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 24. Dvastaorla (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 25. Leteći oleandar (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 26. Kartervaen (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 27. ImeldoMax (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 28. XaneZeggi (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 29. Malatrad (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 30. Vinko Ml. (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 31. Pantagana (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 32. MairMoon (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 33. Tobaccobox (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 34. Soljenko (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 35. Hari Tre (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 36. Kutni Rez (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 37. SkelaLeop (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
 38. Donher (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač)
1 - donekle različit uzorak ponašanja

--Lasta 09:18, 11. kolovoza 2020. (CEST)[odgovori]

@Vodomar, @Ex13, kad možemo očekivati prve rezultate? Ako nemate vremena, uvijek možete zamoliti nekog od stjuarda da to napravi umjesto vas. --Lasta 15:42, 22. kolovoza 2020. (CEST)[odgovori]

Provjeru 38 suradnika je nešto što nisam vidio do sada. No počeo sam s radom na ovom zahtjevu. Ako ti i Kubura imate neki privatni rat, Wikipedija nije mjesto gdje bi trebali riješiti van ove zajednice. Problem je da se nešto ovako dobro provjeri potrebno je više vremena nego inače. Vodomar (razgovor) 00:11, 27. kolovoza 2020. (CEST)[odgovori]
Kolega @Vodomar, ovo je mjesto za analizu rezultata provjere, ne za pretpostavke moje loše namjere. Za pisanje rezultata provjere vjerojatno treba dosta više vremena, ali utipkat 38 imena u alat i kliknite na botun (pa pomalo analizirati spremljene rezultate) vjerojatno i nije neki ogroman posao. Tako da je šteta šta se za klikanje tog botuna čekalo 15 dana, jer je čak 8 suradnika ispalo iz vidokruga provjeritelja. Dole sam ti dao tablicu sa podacima o svih 38 suradnika. Popis ovih 38 suradnika ja nisam isisao iz malog prsta, nego su tu s dobrim razlogom, svaki je suradnik detaljno analiziran. Pa kad sam ja već 11.8. napravio posao koji si ti krenuo raditi, šteta je da radimo dupli posao. Suradnici su poredani po datumu zadnjeg doprinosa. Iako su podaci stari čak 15 dana, gle čuda, svi osim prvog na listi su u zemlju propali onog dana kad sam napisao ovaj zahtjev, tako da su, eto, moji podaci i danas aktualni. Nadam se da će ti moji podaci barem malo pomoći u ovom povećem poslu. --Lasta 09:17, 27. kolovoza 2020. (CEST)[odgovori]

Analiza rezultate pretrage

Pretraga je napravljena koristeći alate koje su dostupne na stranicama za wikipediju https://hr.wikipedia.org/wiki/Posebno:Provjeri_suradnika Podatci sežu od 30. svibnja do 27. kolovoza 2020.

U pretrazi poklapanje se traži preko IP adresa i preko User Agenta (UA) koji je kombinacija operacijskog sustava i preglednika.

Svaka IP adresi dani je IP kod koji će imati unikantno ime ali neće oktriti konačnu IP adresu niti zadnja tri broja u IP adresi

Analiza suradničkih računa
Stvoreno Suradničko ime Broj uređivanja Zadnje uređivanje IP kodovi UA
2005-06-29 Kubura (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 158,719 2020-08-27 IP-K1 do IP-K79, UA-Ku
2011-06-02 Orašnik (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 682 2020-08-10 IP-O UA-O
2014-01-20 Neadin (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 477 2020-08-09 IP-N1, IP-N2 UA-N
2010-12-17 Tomec (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 1410 2020-08-05 IP-T UA-T
2012-04-15 Rikovers (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 1259 2020-08-05 IP-R UA-R
2015-08-08 Stijenor NGC (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 10746 2020-08-04 IP-S UA-S
2011-10-18 Arraque (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 1960 2020-08-04 IP-A UA-A
2012-04-27 Radion (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 600 2020-08-04 IP-R UA-R
2014-04-19 Gretim (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 2001 2020-08-03 IP-G UA-G
2010-12-06 Jarebika (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 1556 2020-08-03 IP-J UA-J
2015-06-16 Umuthi GayndeGi (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 305 2020-08-03 IP-UG UA-UG
2010-08-09 Fleezer (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 1186 2020-08-02 IP-F UA-F
2013-01-20 Demet (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 483 2020-08-02 IP-D UA-D
2014-09-07 Cvicang (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 1586 2020-08-01 IP-C UA-C
2011-06-03 TekstViler (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 671 2020-08-01 IP-TV UA-TV
2015-05-21 Verud (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 692 2020-08-01 IP-V UA-V
2008-09-05 Šedrvan (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 1627 2020-07-31 IP-Sh UA-Sh
2014-02-10 Anfiets (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 1299 2020-07-31 IP-An UA-An
2011-01-11 Hergel (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 707 2020-07-30 IP-He UA-H
2013-01-10 Kumordinar Žorž (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 453 2020-07-30 IP-KZh UA-KZh
2010-12-27 Uršul (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 1899 2020-07-26 IP-Ur UA-Ur
2011-01-02 Zerukruhaivina (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 2853 2020-07-22 IP-Z UA-Z
2010-08-11 Gjiuh (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 1206 2020-07-22 IP-G UA-G
2011-06-05 Dvastaorla (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 572 2020-07-22 IP-D UA-D
2011-07-21 Leteći oleandar (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 497 2020-07-19 IP-LO UA-LO
2016-05-30 Kartervaen (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 1021 2020-07-18 IP-K UA-K
2015-12-21 ImeldoMax (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 698 2020-07-16 IP-IM UA-IM
2011-11-28 XaneZeggi (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 445 2020-07-13 IP-XZ UA-XZ
2014-09-16 Malatrad (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 1952 2020-07-11 IP UA-M
2015-09-15 Vinko Ml. (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 554 2020-06-22 IP-VM UA-VM
2011-08-07 Pantagana (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 1770 2020-05-29 IP-Pa UA-Pa
2016-01-09 MairMoon (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 225 2020-05-29 IP-MM UA-MM
2014-09-16 Tobaccobox (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 181 2020-05-27 IP-Tob UA-Tob
2012-02-06 Soljenko (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 5001 2020-05-26 IP-So UA-So
2015-08-22 Hari Tre (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 233 2020-05-26 IP-HT UA-HT
2011-06-01 Kutni Rez (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 845 2020-05-25 IP-KR UA-KR
2010-12-05 SkelaLeop (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 2898 2020-05-21 IP-SL UA-SL
2016-02-09 Donher (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) 607 2020-05-15 IP-Do UA-Do
Kao što je vidljivo, Vodomar je izvršio provjeru, stoga se ne može govoriti o neaktivnosti provjeritelja. Ako postoji ozbiljna kršenja pravila Wikipedije, uvijek postoje administratori koji bi na to trebali reagirati. Na znanje kako je i stjuard također 18./19. rujna izvršio detaljnju analizu gore podnesenog zahtjeva. Nije mi poznato gdje su objavljeni rezultati. --Ex13 (razgovor) 18:49, 5. listopada 2020. (CEST)[odgovori]
Falsches Timing (pogrešan tajming) Ex13. My2Cent. Pozdrav --Mark7747 (razgovor) 19:00, 5. listopada 2020. (CEST)[odgovori]
@Ex13, baš dobro što si se pojavio. Ja ne vidim rezultate provjere, ovo gore je samo prazni kostur. Ja ne znam što je Vodomar točno napravio. Ne bi htio da prođe 90 dana, pa da se onda ispostavi da je Vodomar napravio samo dio provjere, da je pas pojeo spremljene podatke ili da je neki drugi kiks. Stjuarde ne želim ganjati, zna se koliko su spori i nepouzdani na primjeru davanja ovlasti novom provjeritelju. Molim te, napravi provjeru ispočetka i objavi rezultate. Već 60% podataka je nedostupno, ali ja ću biti sretan i s ovih 40%. Hvala unaprijed. --Lasta 21:26, 5. listopada 2020. (CEST)[odgovori]

Prema svemu što sam uspio provjeriti: IP adrese i UA svih navedenih suradnika nisam našao nikakva poklapanja. Sve navedeni suradnici dolaze iz iste tvrtke koja prodaje internetske usluge. Rasponi IP adresa iako poneki imaju isti subnet A.B, prema IP broju i UA ne mogu se povezati jedni s drugima. Nisam ulazio u analizu njihovih uređivanja i razlike između njihovih uređivanja zbog vremena u koje bi se to potrošilo i potrebe da se koriste alatke koje be vršile leksičku analizu koja je van mojih sadašnjih tehničkih sposobnosti. Vodomar (razgovor) 02:12, 20. listopada 2020. (CEST)[odgovori]

@Vodomar, odlično, hvala na objavi rezultata! Nisam ni očekivao poklapanje u IP adresama. Ovo je više nego dovoljno, jer vjerojatnost da će čak 38 suradnika biti spojeno preko istog providera je reda veličine 1:1010 do 1:1012, što znači da ovo treba dodatno istražiti. Još par stvari koje bi trebao dodati:
 1. Molim te da objaviš barem šifrirane IP raspone, da vidimo imaju li svi ovi suradnici iste IP raspone. Npr. IP1 za , IP2 za 50.101.xxx.xxx (dovoljno je grupirati po 6 znamenki) itd jer čak i T-com ima velik broj IP raspona, pa bi bilo zanimljivo vidjeti dolaze li svi iz istih raspona istog providera.
Kako ne bi prekršio CU policy., možeš svaku vrijednost IP adrese uvečati za isti nasumični broj, kako bi nam suradnikov stvarni IP ostao nepoznat. --Ivi104 (razgovor) 14:16, 20. listopada 2020. (CEST)[odgovori]
Može. Ili ih može zamijeniti malim i velikim slovima: 50.101.xxx.xxx = A.a, 50.100.xxx.xxx = A.b, 60.200.xxx.xxx = C.c.. A do Z za prve 3 znamenke, a do z za druge 3. --Lasta 16:14, 21. listopada 2020. (CEST)[odgovori]
 1. Dolaze li svi suradnici iz istog grada ili dijela Hrvatske?
 2. Koliko se suradnika pojavljuje u tim rasponima IP adresa? Čine li tih 38 značajni dio suradnika koji se pojavljuju na tim IP adresama? Sličan podatak si objavio zadnji put.
 3. S obzirom da možemo pretpostaviti da se Kubura spaja preko hrvatskog providera, ovo potvrđuje da se svi suradnici koji se predstavljaju da su iz BiH ili pišu o BiH zapravo spajaju iz Hrvatske?
 4. Jesu li uređivanja s mobilne mreže rađena nakon 11.8. (2 glasa protiv Neptune-a i druga uređivanja), tj. nakon pisanja ovog zahtjeva? Ili možda pripadaju suradniku uz kojeg stoji napomena 1?
--Lasta 09:16, 20. listopada 2020. (CEST)[odgovori]
Ja sam kako sam rekao prije imao dosta privatnih i poslovnih obveza pa nisam se mogao koncentrirati i dati pažnju Wikipediji. No vidim da su mi oduzeta CU prava. Bez obzira na to ja ću ovo objaviti večeras u moje vrijeme razne internet providere koji se koriste. IP-evi dolaze s fiksne i s mobilne mreže. Vodomar (razgovor) 23:36, 20. listopada 2020. (CEST)[odgovori]

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── @Vodomare, možeš li molim te razjasniti par nedosljednosti:

 • gore si naveo, citiram: Sve navedeni suradnici dolaze iz iste tvrtke koja prodaje internetske usluge. Dakle svi suradnici koriste istog internet providera. U komentaru na koji odgovaram naveo si: Bez obzira na to ja ću ovo objaviti večeras u moje vrijeme razne internet providere koji se koriste.. Ove dvije tvrdnje su očito nesuglasne. Možeš li molim te pojasniti?
 • Za prve provjerene suradnike, poput Kubure i Neadina, popisano je više IP adresa, dok je za sve druge popisana jedna jedina adresa. Uzevši primjer Neadina, koji u dva dana izmjena, koliko seže alat, ima dvije IP adrese, i s obzirom da sa sigurnošću možemo pretpostaviti da se IP adresa mijenja otprilike jednom u danu, zašto svi drugi suradnici imaju točno jednu IP adresu, iako su nekima od njih uređivanja raspoređena kroz više dana i trebali bi po gornjoj logici imati više adresa? --Ivi104 (razgovor) 11:38, 21. listopada 2020. (CEST)[odgovori]
Što se tiče tvojih pitanja pogledaj donju tablicu. Zašto sam stavio za neke samo jednu IP, u stvari neki mogu imati više IP adresa jer sam kad sam radio kod i indeksirao stavio samo jedan kod za IP za sve suradnike osim Kubure, tako da mogu pratiti sve IP adrese i da vidim da se te adrese ponavljaju kod drugih suradinka. Ja ću preko ovih par dana još dodati teksta u tablicama itd, ali nisam vidio da se ista A.B.C.D (sva četiri okteta) ponavlja kod drugih suradnika, no sada ću ići u rangu A.B.C da vidim koja ponavljanja tu postoje. Vodomar (razgovor) 00:06, 22. listopada 2020. (CEST)[odgovori]

Table containing confidential data available only to CheckUsers redacted. --Martin Urbanec (razgovor) 01:50, 22. listopada 2020. (CEST)[odgovori]

I appreciate that you're trying to be transparent, but you shouldn't release the IP information associated with accounts. See the m:Access to nonpublic personal data policy. Ajraddatz (razgovor) 00:42, 22. listopada 2020. (CEST)[odgovori]
Yes, there are always issues in-respect to transparency, and users who are making accusations and claims of impropriety. Thank you for being clear. Vodomar (razgovor) 05:46, 22. listopada 2020. (CEST)[odgovori]

Zaključak

Prema ispitanom, ima 15 unikatna x IP subnetova (A.B.x.x ) koji su široki 65,000 IP adresa, od toga postoje 4 unikatna internet providera sa tri zemljopisno različita područja. Ni jedna IP adresa nije se ponovila ni kod jednog suradnika znači A.B.C.D, niti se pojavljivao A.B.C kod različitih suradnika, no par A.B.C se ponavljalo kod istog suradnika nekoliko puta. To znači da bilo koji korisnici tj. bilo koji par Korisnik-A i Korisnik-B nemaju isti A.B.C.D niti A.B.C, no Korisnik-A može imati isti A.B.C više puta.


Iako sam stavio A.B za suradnike i koji su trenutno izbrisani od gore navedenih suradnika, to su napravili radi privatnosti suradnika. No ja sam to sve stavio se radi trasparentnosti odgovora da bi se uvečalo povjerenje unutar zajednice tako da ne bi netko pomislio da ja sam kao CU na bilo koji način netransparentan ili da u sebi gajim neke predrasude ili da pridajem nekome više skonosti ili da naginjem na neku stranu. Zajednica je ionako podijeljena kako je, i ako jedan dio zajednice nema povjerenja u CU niti u administratore koji su na wikipediji.

Provjeravanje velikog broja suradnika preko 90 dana je posao koji nije zahvalan niti je plodonosan, jer za ovo ne postoje gotove alatke i one se moraju razviti samostalno bez pomoći. Podatci koje se skidaju s wikipedije nemaju neki dobar format pa se to prvo treba skinuti, obraditi pa staviti u alatku. Zatim se podatci o UA moraju staviti u alatku te potrebno je staviti uređivanja s datumima i gledati statističke korelacije u uređivanju, itd. Ako se stvarno želi ići u krajnost onda je potrebno uzeti i leksičke alate da se ispita korelacija između načina izražavanja raznih suradnika. Samo da bi se prevrnuo svaki kamen koji "oštećeni" suradnici bacaju prema provjereteljima i koje CU treba dati transparentan odgovor jer se sve baca u sumlju kao sklonost ili predrasude koje CU ima ili ne.

Bez ikakve sklonosti i predrasuda prema onome što je do sada ispitano, ne može se zaključiti da su ispitani suradnici ista osoba. Vodomar (razgovor) 06:27, 22. listopada 2020. (CEST)[odgovori]

@Vodomar, ne govoriš istinu! U rezultate koje sam dodao jučer je bio uvršten i RudnikU (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač), koji uopće nije na mojem popisu 38 suradnika i koji se sada, nakon brisanja tablice s rasponima, uopće ni ne spominje na cijeloj stranici, a uvrstio si ga u svoju statistiku! Upravo na tog suradnika, koji s Kuburom ni s mojim zahtjevom nema nikakve veze, se odnose čak 2 od 3 providera i 2 od 4 unikatne lokacije. Kad se makne RudnikU, ostaje nam oko 30 suradnika s 1 providerom (šanse za to su manje nego za 7-icu na Lotu!!!) i 2 lokacije. Zahtijevam objašnjenje za ovakvu netransparentnost i davanje zavaravajućih podataka! Molim te, vrati tablicu s rasponima IP adresa i providerima, ali ih zamijeni šiframa kako sam gore predložio. Drugo, treba nam informacija i o toj lokaciji koja je iznimka, radi li se o vremenu prije provjere 11.8. ili nakon. Ako se ne varam, radi se upravo o suradniku za kojeg sam stavio bilješku da ima donekle drugačiji stil. Očekujem povrat tablice sa šifriranim IP rasponima i rasčiščavanje ovog slučaja bez guranja stvari pod tepih ili prijevremenih zatvaranja slučaja. --Lasta 08:37, 22. listopada 2020. (CEST)[odgovori]
A @Lasta ako pogledaš koliko suradnika dolazi s jednog providera, osobito s IP raspona koje su na tri najpopularnije mreže u Hrvatskoj pišu o sličnim temama mogao bih blokirati 90% hrvatske wikipedije jer bih našao koluziju. Ako gledam ispitivanje IP adresa i CU-a ovih 38 koje su ispitani - ni jednom se ne poklapa A.B.C.x/24 u ni jednom vremeskom razdoblju. A ako pogledam ispitivanje koje je urađeno na tebi i jednom drugom suradniku se poklapao IP i UA ali ne u istom vremenskom razdoblju - i tu nisam našao koluziju. RudnikU je bio upao na statistiku kada sam skidao podatke o ovim 38 korisnika koje si dao na preipitivanje CU ispao je na popisu s ovim suradnicima kada sam koristio alatke kada sam radio povratni (reverse) pregled - možda neka greška u wikiju. Ja ne guram nikako ništa ispod tepiha.
Analiza suradničkih računa
IP Raspon šifra Provider Suradnici
A.B.x.x (65,000 adresa) Provider 1 Umuthi GayndeGi
C.D.xx (65,000 adresa) Provider 1 Umuthi GayndeGi
E.F.x.x (65,000 adresa) Provider 1 Kubura, Orasnik, Rikovers, Zerukruhaivina, Tomec
G.H.x.x (65,000 adresa) Provider 1 Kubura, Stijenor NGC, Arraque, Jarebika, Fleezer, Neadin, Dvastaorla, Rikovers
I.J.x.x (65,000 adresa) Provider 1 Kubura, XaneZeggi
K.L.x.x (65,000 adresa) Provider 1 Kubura, Cvicang, Šedrvan
M.N.x.x (65,000 adresa) Provider 1 Kubura, Nenadin, Radion, MairMoon, Gretim
O.P.x.x (65,000 adresa) Provider 1 Stijenor NGC, Verud
Q.R.x.x (65,000 adresa) Provider 1 Kubura, Rikovers, Demet, Šedrvan
R.S.x.x (65,000 adresa) Provider 1 Kubura, TekstViler, ImeldoMax
T.U.x.x (65,000 adresa) Provider 1 Kubura, Tobaccobox,
V.W.x.x (65,000 adresa) Provider 1 Kubura, Rikovers, Stijenor NGC, Gretim, Fleezer, Cvicang, Verud, Šedrvan, Anfiets, Leteći oleandar, Kartervaen, Malatrad, Vinko Ml.

Suradnici: Soljenko, Hari Tre, Kutni Rez, SkelaLeop nemaju poklapanja s gornjim jer sustav u wikipediji nije zabiljezio podatke o IP adresi kada su se uzimali podatci jer su bili stariji od 90 dana.

U zaključku, iako su svi suradnici bili s istog internet providera, IP adrese i UA agenti se ne poklapaju. U ispitivanju nisam zalazio u analiziranju što suradnici pišu, no sve u svemu na ovoj razini ne vidi se nikakva koluzija.

Kao zadnji komentar za ovu istragu jest da je broj ispitanih suradnika i visina detalja nije moguće obaviti u kratko vrijeme bez razvijana posebnih alatki za ovakve zadatke. Vodomar (razgovor) 10:06, 1. studenoga 2020. (CET)[odgovori]


Lastini komentari

@Vodomar,
Soljenko, Hari Tre, Kutni Rez, SkelaLeop ne da nemaju poklapanja s gornjim suradnicima nego uopće nisu obuhvaćeni provjerom jer si zakasnio 16 dana.
Drugo, ova tablica se drastično razlikuje od one koju si objavio prvi put. Provjeri i ispravi. --Lasta 01:20, 27. listopada 2020. (CET)[odgovori]

Kuburini komentari

Evo svima grafički prikaz koliko su 36 prozvanih suradnika i Lasta napisali novih članaka u GIP-u u razdoblju od kolovoza 2010. do nadnevka zahtjeva kolovoza 2020. godine. Dvoje prozvanih suradnika (Kubura, Stijenor NGC) nije prikazano na grafikonu jer brojem novih članaka dosta odudaraju od ostatka skupine kolegâ, pa bi na grafikonu u jednakom mjerilu većina izgledala stiješnjeno i ne biste vidjeli kolika je čija aktivnost. S poruka na SZR i ostali wikiprostorima zaključite sami tko se svađao i vrijeđao i uznemiravao druge suradnike, a iz grafikona izvedite sami zaključak tko je bio koristan projektu pisanjem novih članaka, odnosno tko je gradio naš projekt. Kubura (razgovor) 03:58, 13. studenoga 2020. (CET)[odgovori]

36 prozvanih suradnika i Lasta prema broju novonapisanih članaka u GIP-u u razdoblju od 11. kolovoza 2010. do nadnevka zahtjeva 11. kolovoza 2020. godine. Razdvojbe nisu uračunate. Za one koji slabije vide, na vrhu je Lasta s najmanje novonapisanih članaka, t.j. 9 u 10 godina.