Krupa na Uni

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Krupa na Uni
BH municipality location Krupa na Uni.png
Entitet Republika Srpska
Sjedište Donji Dubovik
Načelnik Gojko Kličković
Površina 104,43 km²
Stanovništvo
 - Ukupno
 - Gustoća

1949
18,66/km²
Pošta

Krupa na Uni je općina u Bosni i Hercegovini, u entitetu Republici Srpskoj.

Općina Krupa na Uni je formiranao od dijela prijeratne općine Bosanska Krupa koji je nakon Daytonskog sporazuma pripao Republici Srpskoj. Radi se o siromašnoj i maloj općini, nastanjenoj pretežno srpskim stanovništvom.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Općina se proteže od rijeke Une (koju ne dodiruje) do padina Grmeča u mjestu Hašani. Reljef je planinski. Najveća rijeka je Vojskova koja izvire u Federaciji BiH, a ulijeva se u rijeku Unu u mjestu Rudice, Općina Novi Grad, RS. Vojskova je u Općini Krupa na Uni stvorila nanje naplavne doline od kojih je najveća Balinje bare.


Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Krupa na Uni je rijetko naseljena općina. Podijeljena je u mjesne zajednice Hašani, Mali Dubovik, Srednji Dubovik, Donji Dubovik, Donji Petrovići, Osedak i Bušević. Stanovnici ove općine su pretežno kršćani, pravoslavne orijentacije. Crkva je organizirana unutar Bihaćko-petrovačke eparhije, parohija Krupske, Rujško-dubovičke i Buševićko-blatnjanske. Velik dio ljudi s ovog područja je iselio u potrazi za poslom. Najveći dio iseljenika se nalazi u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj. Doprinos iseljenika je velik u razvoju dijelova ove općine.

Popisom stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni Hercegovini 2013. godine u Krupi na Uni popisano je ukupno 1687 stanovnika. Udio stanovništva po naseljima prikazan je u tablici.

Naselje Ukupan broj popisanih osoba Ukupan broj popisanih domaćinstava Ukupan broj popisanih stanova
Veliki Dubovik *** 10 15
Gornji Bušević 204 76 156
Donji Dubovik 248 77 144
Donji Petrovići 210 78 126
Mali Dubovik 182 52 109
Osredak 148 45 68
Otoka *** *** ***
Potkalinje *** *** 7
Srednji Bušević 283 98 169
Srednji Dubovik 157 46 86
Srednji Petrovići *** *** ***
Hašani 217 61 108
Krupa na Uni 1687 549 992

povjerljiv podatak ***

Naseljena mjesta[uredi VE | uredi]

Poslije potpisivanja Daytonskog Sporazuma, veći dio općine Bosanska Krupa ušao je u sastav Federacije BiH. U sastav Republike Srpske ušla su naseljena mjesta:

Donji Dubovik, Donji Petrovići i Osredak , te dijelovi naseljenih mjesta: Arapuša, Gornji Bušević, Hašani, Mali Dubovik, Otoka, Srednji Bušević i Srednji Dubovik. Od ovog područja formirana je općina Krupa na Uni.

Uprava[uredi VE | uredi]

Općinom upravlja načelnik. Uredbodavnu vlast ima Skupština općine koja ima 13 zastupnika.

Povijest[uredi VE | uredi]

Povijest ove općine datira od Daytonskog sporazuma o prekidu ratnog djelovanja na području bivše SFRJ. Tada je povučena entitetska granica između Republike Srpske i Federacije BiH koja je prolazila i sjevernim dijelom općine Bosanska Krupa. Dio općine Bosanska Krupa koji je pripao RS dobiva status zasebne općine pod nazivom Krupa na Uni. Osnivanje ove općine je bilo političko rješenje.

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Stanovništvo se bavi poljoprivredom, a tek manji dio uslužnim djelatnostima (trgovina i ugostiteljstvo). Nema industrijskih pogona. U mjestu Osredak postoji pogon za obradu konfekcije. Stanovništvo se bavi ekstenzivno stočarstvom i ratarstvom.

Poznate osobe[uredi VE | uredi]

Veliki krajiški pisac Branko Ćopić je rođen u mjestu Hašanima. Njemu u čast podignut je spomenik u Hašanima i Osnovna škola u Donjem Duboviku nosi njegovo ime.

Spomenici i znamenitosti[uredi VE | uredi]

Obrazovanje[uredi VE | uredi]

U općini Krupa na Uni nema niti srednjih niti visokih škola. U Donjem Duboviku je matična osnovna škola za cijelu općinu OŠ Branka Ćopića. Zbog slabe povezanosti općine djeca iz područnih škola Osredak i Bušević ne nastavljaju obrazovanje u matičnoj školi, već u više razrede osnovne škole odlaze u Novi Grad.

Kultura[uredi VE | uredi]

Šport[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Krupa na Uni koji govori o bosanskohercegovačkoj općini: Krupa na Uni treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.