Krupa na Uni

Izvor: Wikipedija
Krupa na Uni
Krupa na Uni
Krupa na Uni
Krupa na Uni
Država Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Vlast
 - Načelnik Mladen Kljajić
Površina
 - Općina 124 km²
Stanovništvo (2013.)
 - Općina 1.597
Službena stranica opstinakrupanauni.com
Zemljovid
Položaj općine Krupa na Uni u Bosni i Hercegovini
Položaj općine Krupa na Uni u Bosni i Hercegovini

Položaj općine Krupa na Uni u Bosni i Hercegovini

Krupa na Uni je općina u Bosni i Hercegovini, u entitetu Republici Srpskoj.

Općina Krupa na Uni je formiranao od dijela prijeratne općine Bosanska Krupa koji je nakon Daytonskog sporazuma pripao Republici Srpskoj. Radi se o siromašnoj i maloj općini, nastanjenoj pretežno srpskim stanovništvom.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Općina se proteže od rijeke Une (koju ne dodiruje) do padina Grmeča u mjestu Hašani. Reljef je planinski. Najveća rijeka je Vojskova koja izvire u Federaciji BiH, a ulijeva se u rijeku Unu u mjestu Rudice, općina Bosanski Novi. Vojskova je u općini Krupa na Uni stvorila nanje naplavne doline od kojih je najveća Balinje bare.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ovaj prostor u srednjem vijeku naseljavaju Hrvati i nalazi se u sastavu Hrvatskog Kraljevstva, a kasnije je i dio Zagrebačke županije i biskupije.
Povijest samostalne općine datira od Daytonskog sporazuma. Tada je povučena entitetska granica između Republike Srpske i Federacije BiH koja je prolazila i sjevernim dijelom općine Bosanska Krupa. Dio općine Bosanska Krupa koji je pripao RS dobiva status općine pod nazivom Krupa na Uni.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Popis 2013.[uredi | uredi kôd]

Stanovništvo općine Krupa na Uni
godina popisa 2013.[1]
Srbi 1.592 (99,69%)
Bošnjaci 3 (0,19%)
Hrvati 2 (0,13%)
ostali i nepoznato 0
ukupno 1.597

Krupa na Uni je rijetko naseljena općina. Podijeljena je u mjesne zajednice Hašani, Mali Dubovik, Srednji Dubovik, Donji Dubovik, Donji Petrovići, Osredak i Bušević. Stanovnici ove općine su pretežno kršćani, pravoslavne orijentacije. Velik dio ljudi s ovog područja je iselio u potrazi za poslom. Najveći dio iseljenika se nalazi u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.

Naseljena mjesta[uredi | uredi kôd]

Općinu Krupa na Uni sačinjavaju sljedeća naseljena mjesta:[1]

Donji Dubovik, Donji Petrovići, Gornji Bušević, Hašani, Mali Dubovik, Osredak, Otoka, Potkalinje, Srednji Bušević, Srednji Dubovik, Srednji Petrovići (ranije Arapuša) i Veliki Dubovik.

Navedena naseljena mjesta su do potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma bila u sastavu općine Bosanska Krupa koja je ušla u sastav Federacije BiH.

Uprava[uredi | uredi kôd]

Izvršnu vlast obavlja načelnik. Zakonodavnu vlast ima Skupština općine koja ima 13 vijećnika.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Stanovništvo se bavi poljoprivredom, a tek manji dio uslužnim djelatnostima (trgovina i ugostiteljstvo). Nema industrijskih pogona. U mjestu Osredak postoji pogon za obradu konfekcije. Stanovništvo se bavi ekstenzivno stočarstvom i ratarstvom.

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Veliki krajiški pisac Branko Ćopić je rođen u Hašanima. Njemu u čast podignut je spomenik u Hašanima i Osnovna škola u Donjem Duboviku nosi njegovo ime.

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

U općini Krupa na Uni nema srednje škole. U Donjem Duboviku je matična osnovna škola za cijelu općinu OŠ Branka Ćopića. Zbog slabe povezanosti općine djeca iz područnih škola Osredak i Bušević ne nastavljaju obrazovanje u matičnoj školi, već u više razrede osnovne škole odlaze u Novi Grad.

Religija[uredi | uredi kôd]

Pravoslavna crkva je organizirana unutar Bihaćko-petrovačke eparhije, parohija Krupske, Rujško-dubovičke i Buševićko-blatnjanske.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]