Doboj Jug

Izvor: Wikipedija
Doboj Jug
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Županija Zeničko-dobojska
Sjedište Matuzići
Načelnik ?
Površina ? km²
Stanovništvo
 - Ukupno
 - Gustoća

?
?/km²

Doboj Jug je općina nastala nakon Daytonskog sporazuma od dijela prijeratne općine Doboj. Nalazi se u Zeničko-dobojskoj županiji i graniči s općinom Tešanj, te također vrlo mladom općinom Usora. Spada u red najmanjih i najsiromašnijih općina u Bosni i Hercegovini.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Prostor općine Doboj Jug se nalazi u regiji Sjeverne Bosne, na ušću rijeke Usore u Bosnu uz magistralne ceste M-17 Bosanski Šamac-Sarajevo-Mostar i M-4 Doboj-Teslić-Banja Luka. Smještena je sjeverno od općine Tešanj, na oko 5 km južno od Doboja, oko 45 km istočno od Banje Luke, isto toliko zapadno od Tuzle, te oko 185 km sjeverno od Sarajeva. Prostor pripada središnjem dijelu peripanonskog bazena, a nalazi se u regiji Sjeverne Bosne u zoni niskih pobrđa, aluvijalnih ravni i kotlina oko donjeg toka rijeke Bosne.

Ovaj prostor je nagnut od juga prema sjeveru i otvoren panonskim klimatskim uticajima u kome vlada umjereno kontinentalna klima, čije su karakteristike topla ljeta i umjereno hladne zime, sa srednjom godišnjom temperaturom koja je viša od 1°C i godišnjom količinom padalina oko 900-1000 mm.

Općina Doboj-Jug se nalazi u donjem slivnom području rijeka Usore i Bosne, a samim tim je dio crnomorskog slijeva. Širi prostor područja pripada biomu vlažnih šuma hrasta lužnjaka i običnog graba. Ovaj tip vegetacije je svojstven nizijskim i brežuljkastim predjelima kakav je i prostor u kome se nalazi ova općina. S obzirom na prirodno-geografske karakteristike ovdje su se formirala automorfna kisela (smonica i gajnjača) i hidromorfna tla (aluvijalna).

Općina ima dobru putnu komunikaciju kojom je povezana sa svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Njenom teritorijom prolaze magistralne ceste M-4 (Banjaluka-Teslić-Doboj) i M-17 (Bosanski Šamac-Doboj-Sarajevo-Mostar). Prema utvrđenoj trasi budućeg autoputa na koridoru 5-C u, zapadno od Matuzića na lokalitetu 'Rastoke' u Kraševu u blizini firme 'Plin-komerc' predviđena je priključna petlja magistralnih puteva ove regije na koridor.

Novim administrativno-političkim prestruktuiranjem države općina Doboj-Jug je pripala Zeničko-Dobojskom kantonu i samim tim je u nodalno- funkcionalnom smislu orijentirana ka gradu Zenici kao središtu kantona.

Granice područja općine su: na istoku rijeka Bosna, na sjeveru i zapadu Usora, a južna ide od polja Lug, preko Krčevina, Bukvika, Druma do Šijačke rijeke.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Narodnosni sastav stanovništva općine Doboj-Jug (tada dio općine Doboj), po naseljenim mjestima, prema popisu iz 1991.
naseljeno mjesto ukupno Bošnjaci Srbi Hrvati Jugoslaveni ostali
Matuzići 1,783 1,698 18 10 39 18
Mravići 1,476 1,347 1 87 20 21

Naseljena mjesta[uredi | uredi kôd]

Ovu općinu čine dva ruralna naselja, od kojih su Matuzići zbijenog, a Mravići razbijenog tipa.

Uprava[uredi | uredi kôd]

Načelnik općine Doboj Jug je Mirnes Tukić iz Mravića

Povijest[uredi | uredi kôd]

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Spomenici i znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Kultura[uredi | uredi kôd]

Sport[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Doboj Jug koji govori o bosanskohercegovačkoj općini: Doboj Jug treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.