Dodatak:Popis dana gradova u Hrvatskoj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ovo je popis svih hrvatskih gradova po datumu na koji se obilježava dan grada:

Datum Grad Događaj
2. siječnja [1] Cres dan zaštitnika sv. Izidora (Sidara) [1]
6. siječnja [2] Novi Vinodolski sastavljen Vinodolski zakonik [2] (1288.)
15. siječnja [3] Biograd na Moru dan zaštitnice sv. Stošije [3]
17. siječnja [4] Garešnica
20. siječnja [5] Otočac dan zaštitnika sv. Fabijana i Sebastijana [5]
3. veljače [6] Dubrovnik dan zaštitnika sv. Vlaha [6]
4. ožujka [7] Kaštela prvi spomen imena Hrvat u Trpimirovoj darovnici [7] (852.)
12. ožujka [8] Požega pobjeda nad Turcima (1688.)
14. ožujka [9] Vrbovsko kraljevsko trgovište poveljom cara Josipa II. (1785.) [9]
19. ožujka [10] Ludbreg proštenište (hodočasničko mjesto) poveljom pape Lava X. (1513.) [10]
19. ožujka [11] Obrovac dan zaštitnika sv. Josipa [11]
19. ožujka Pakrac dan zaštitnika sv. Josipa
30. ožujka [12] Pag slobodni kraljevski grad poveljom Bele IV. (1244.) [12]
23. travnja [13] Đurđevac dan zaštitnika sv. Jurja [13]
23. travnja [14] Senj dan zaštitnika sv. Jurja [14]
23. travnja [15] Vis dan zaštitnika sv. Jurja [15]
24. travnja [16] Križevci slobodni kraljevski grad poveljom bana Stjepana (1252.) [16]
27. travnja Zlatar prvo zasjedanje Gradskog vijeća (1993.)
30. travnja [17] Ozalj pogubljenje Zrinskih i Frankopana [17] (1671.)
30. travnja [18] Poreč oslobođenje od fašističke okupacije (1945.) [18]
1. svibnja [19] Belišće dan zaštitnika sv. Josipa Radnika
3. svibnja [20] Orahovica blagdan Našašća sv. Križa [20]
3. svibnja [21] Vodice dan zaštitnice sv. Jelene [21] (Jeline)
3. svibnja[22] Vukovar dan zaštitnika sv. Filipa i Jakova
4. svibnja [23] Klanjec dan zaštitnika sv. Florijana [23]
5. svibnja [24] Pula oslobođenje od fašističke okupacije (1945.) [24]
6. svibnja [25] Umag oslobođenje od fašističke okupacije (1945.) [25]
7. svibnja [26] Split dan zaštitnika sv. Dujma (Duje) [26]
8. svibnja [27] Đakovo najstariji dokaz imena grada, zahvalnica biskupa Ponsa papi Inocentu IV. (1252.)
9. svibnja [28] Rab pobjeda nad italskim Normanima (1075.) [28]
14. svibnja Mursko Središće
16. svibnja [29] Omiš dan zaštitnika sv. Ivana Nepomuka [29]
16. svibnja [30] Slavonski Brod dan zaštitnika sv. Ivana Nepomuka [30]
18. svibnja [31] Donja Stubica blagdan Presvetog Trojstva [31]
29. svibnja [32] Čakovec trgovište poveljom Jurja IV. Zrinskog (1579.)
22. svibnja [33] Zabok dan zaštitnice sv. Jelene [33]
31. svibnja [34] Zagreb dan zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata [34]
2. lipnja [35] Pazin prvi spomen imena u darovnici cara Otona II. (983.)
4. lipnja [36] Krk dan zaštitnika sv. Kvirina [36]
4. lipnja [37] Sisak dan zaštitnika sv. Kvirina [37]
5. lipnja Daruvar
6. lipnja [38] Kastav strijeljanje civila od strane fašista (1942.)
6. lipnja [39] Sveta Nedelja blagdan Presvetog Trojstva [39]
7. lipnja [40] Nin Hrvatska prvi put priznata pismom pape Ivana VIII. (879.)
8. lipnja [41] Ivanić-Grad grad odlukom cara Franje Josipa (1871.)
13. lipnja [42] Benkovac dan zaštitnika sv. Antuna Padovanskog [42]
13. lipnja Hrvatska Kostajnica dan zaštitnika sv. Antuna Padovanskog
13. lipnja [43] Knin dan zaštitnika sv. Antuna Padovanskog [43]
13. lipnja [44] Našice dan zaštitnika sv. Antuna Padovanskog [44]
13. lipnja [45] Novalja dan zaštitnika sv. Antuna Padovanskog [45]
13. lipnja [46] Novi Marof dan zaštitnika sv. Antuna Padovanskog [46]
15. lipnja [47] Rijeka dan zaštitnika sv. Vida [47]
15. lipnja Vrbovec dan zaštitnika sv. Vida
22. lipnja [48] Ivanec prvi spomen imena u ispravi Ivana Paližane (1396.)
24. lipnja [49] Delnice dan zaštitnika sv. Ivana Krstitelja [49]
24. lipnja [50] Sveti Ivan Zelina dan zaštitnika sv. Ivana Krstitelja
29. lipnja [51] Duga Resa dan zaštitnika sv. Petra [51]
29. lipnja Supetar dan zaštitnika sv. Petra i Pavla
29. lipnja Vrgorac dan zaštitnika sv. Petra i Pavla
13. srpnja Bakar dan zaštitnice sv. Margarete
13. srpnja [52] Karlovac osnutak grada (1579.)
13. srpnja Otok status odlukom Hrvatskog sabora (2006.)
20. srpnja [53] Vinkovci dan zaštitnika sv. Ilije [53]
20. srpnja [54] Metković dan zaštitnika sv. Ilije [54]
22. srpnja [55] Čazma dan zaštitnice sv. Marije Magdalene [55]
22. srpnja [56] Gospić dan zaštitnice sv. Marije Magdalene [56]
25. srpnja [57] Opatija dan zaštitnika sv. Jakova [57]
29. srpnja [58] Korčula dan zaštitnika sv. Todora [58]
2. kolovoza Imotski dan zaštitnice Gospe od Anđela
3. kolovoza [59] Opuzen dan zaštitnika sv. Stjepana Prvomučenika [59]
6. kolovoza [60] Glina oslobođenje od okupacije JNA (1995.) [60]
6. kolovoza [61] Slunj oslobođenje od okupacije JNA (1995.)
10. kolovoza [62] Petrinja dan zaštitnika sv. Lovre [62]
10. kolovoza [63] Varaždinske Toplice dan zaštitnika sv. Lovra [63]
10. kolovoza [64] Vodnjan dan zaštitnika sv. Lovre (Lorenzo) [64]
14. kolovoza [65] Crikvenica prvi spomen imena u darovnici kneza Nikole IV. Frankopana (1412.) [65]
15. kolovoza [66] Oroslavje
15. kolovoza [67] Sinj dan zaštitnice Gospe Sinjske [67]
16. kolovoza [68] Drniš dan zaštitnika sv. Roka [68]
16. kolovoza [69] Stari Grad dan zaštitnika sv. Roka [69]
16. kolovoza [70] Virovitica dan zaštitnika sv. Roka [70]
17. kolovoza Labin donešen Statut (1341.)
24. kolovoza [71] Mali Lošinj
28. kolovoza [72] Novigrad dan zaštitnika sv. Pelagija [72]
29. kolovoza [73] Županja dan zaštitnika sv. Ivana Krstitelja [73]
1. rujna Slatina prvi spomen imena u ispravi zagrebačkog biskupa Mihovila (1297.)
8. rujna [74] Buje
8. rujna [75] Kutjevo blagdan Male Gospe [75]
8. rujna [76] Solin blagdan Male Gospe [76]
subota iza 8. rujna [77] Buzet tradicijsko pučko slavlje (Subotina) [77]
12. rujna [78] Čabar povratak interniraca iz fašističkih logora (1943.) [78]
14. rujna [79] Ogulin blagdan Uzvišenja svetog Križa [79]
14. rujna Ploče oslobođenje od okupacije JNA (1991.)
16. rujna [80] Rovinj dan zaštitnice sv. Eufemije [80]
29. rujna [81] Donji Miholjac dan zaštitnika sv. Mihovila (Mihaela) [81]
29. rujna [82] Šibenik dan zaštitnika sv. Mihovila [82]
29. rujna [83] Trilj dan zaštitnika sv. Mihovila [83]
29. rujna [84] Bjelovar oslobođenje od okupacije JNA (1991.)
30. rujna Skradin dan zaštitnika sv. Jeronima (Jere)
2. listopada [85] Hvar dan zaštitnika sv. Stjepan I., papa i mučenik [85]
4. listopada [86] Lipik dan zaštitnika sv. Franje Asiškoga
16. listopada [87] Zaprešić dan rođenja bana Josipa Jelačića (1801.)
18. listopada [88] Novska dan zaštitnika sv. Luke [88]
23. listopada [89] Ilok dan zaštitnika sv. Ivana Kapistrana [89]
24. listopada [90] Makarska hrvatski jezik proglašen službenim (1865.) [90]
treća subota u listopadu [91] Samobor dan proglašenja slobodnog kraljevskog trgovišta [91]
4. studenog [92] Koprivnica slobodni kraljevski grad poveljom kralja Ludovika I. Anžuvinca (1356.)
4. studenog Grubišno Polje oslobođenje od okupacije JNA (1991.)
10. studenog Kutina prvi spomen imena u povelji kralja Bele IV. (1256.)
11. studenog [93] Beli Manastir dan zaštitnika sv. Martina [93]
11. studenog [94] Dugo Selo dan zaštitnika sv. Martina
13. studenog [95] Jastrebarsko oslobođenje od okupacije JNA (1991.)
14. studenog [96] Trogir dan zaštitnika sv. Ivana Trogirskog [96]
24. studenog [97] Zadar dan zaštitnika sv. Krševana [97]
2. prosinca [98] Osijek ujedinjenje Tvrđe, Gornjeg i Donjeg grada (1786.) [98]
6. prosinca [99] Komiža dan zaštitnika sv. Nikole [99]
6. prosinca [100] Kraljevica dan zaštitnika sv. Nikole [100]
6. prosinca [101] Krapina dan zaštitnika sv. Nikole [101]
6. prosinca [102] Pleternica dan zaštitnika sv. Nikole [102]
6. prosinca Prelog prvi spomen imena u povelji bana Rolanda od Ratolda (1264.)
6. prosinca [103] Varaždin dan zaštitnika sv. Nikole [103]
8. prosinca [104] Lepoglava
8. prosinca [105] Nova Gradiška osnutak grada (1748.)
8. prosinca [106] Valpovo blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije
13. prosinca [107] Velika Gorica dan zaštitnice sv. Lucije [107]
prva nedjelja nakon Uskrsa (Bijela nedjelja) [108] Pregrada početak gradnje župne crkve blagoslovom zagrebačkog biskupa Maksimilijana Vrhovca (1803.)
prva nedjelja u listopadu [109] Vrlika dan zaštitnice Gospe od Ružarija [109]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Statut Grada Cresa (čl. 6)
  2. a b Statut Grada Novog Vinodolskog, Word datoteka (čl. 14)
  3. a b Statut Grada Biograda na Moru (čl. 7)
  4. Statut Grada Garešnice (čl. 8)
  5. a b Statut Grada Otočca na Wikizvoru (čl. 5)
  6. a b Statut Garada Dubrovnika (čl. 7)
  7. a b Statut Grada Kaštela (čl. 10)
  8. Statut Grada Požege (čl. 9)
  9. a b Statut Grada Vrbovskog (čl. 4)
  10. a b Statut Grada Ludbrega, Word datoteka (čl. 7)
  11. a b Statut Grada Obrovca (čl. 5)
  12. a b Statut Grada Paga (čl. 12)
  13. a b Statut Grada Đurđevca, PDF datoteka (čl. 7)
  14. a b Statut Grada Senja (čl. 14)
  15. a b Statut Grada Visa (čl. 6)
  16. a b Statut Grada Križevaca (čl. 6)
  17. a b Statut Grada Ozlja (čl. 6)
  18. a b Statut Grada Poreča, Word datoteka (čl. 6)
  19. Statut Grada Belišća (čl. 15)
  20. a b Statut Grada Orahovice, PDF datoteka (čl. 9)
  21. a b Statut Grada Vodica, Službeni vjesnik Šibensko-kninske županije, br. 14/VIII, str. 26-35 (čl. 11)
  22. Statut Grada Vukovara (čl. 7)
  23. a b Statut grada Klanjca, Službeni glasnik Krapinsko-zagorske županije, br. 15/X, str. 1181-1187 (čl. 5)
  24. a b Statut Grada Pule (čl. 6)
  25. a b Statut Grada Umaga (čl. 6)
  26. a b Statut Grada Splita na Wikizvoru (čl. 9)
  27. Statut Grada Đakova (čl. 8)
  28. a b Statut Grada Raba (čl. 13)
  29. a b Statut Grada Omiša (čl. 5)
  30. a b Statut Grada Slavonskog Broda (čl. 7)
  31. a b Statut Grada Donja Stubica, Word datoteka (čl. 5)
  32. Statut Grada Čakovca, Službeni glasnik Grada Čakovca, br. 10/XII, str. 378-392 (čl. 7)
  33. a b Statut Grada Zaboka (čl. 6)
  34. a b Statut Grada Zagreba (čl. 17)
  35. Statut Grada Pazina (čl. 7)
  36. a b Statut Grada Krka, Word datoteka (čl. 13)
  37. a b Statut Grada Siska (čl. 10)
  38. Statut Grada Kastva (čl. 7)
  39. a b Statut Grada Svete Nedelje (čl. 6)
  40. Statut Grada Nina (čl. 5)
  41. Statut Grada Ivanić-Grada, Word datoteka (čl. 12)
  42. a b Statut Grada Benkovca, Službeni glasnik Grada Benkovca, br. 3/V, str. 76-85 (čl. 5)
  43. a b Statut Grada Knina, Službeni vjesnik Šibensko-kninske županije, br.7/IV, str. 2-14 (čl. 5)
  44. a b Statut Grada Našica (čl. 7 i 8)
  45. a b Statut Grada Novalje (čl. 18)
  46. a b Statut Grada Novog Marofa (čl. 9)
  47. a b Statut Grada Rijeke (čl. 8)
  48. Statut Grada Ivaneca (čl. 5)
  49. a b Statut Grada Delnica (čl. 15)
  50. Statut Grada Svetog Ivana Zeline, Zelinske novine, br. 3/XXI, PDF datoteka, str. 1-16 (čl. 6)
  51. a b Statut Grada Duge Rese (čl. 8)
  52. Statut Grada Karlovca (čl. 13)
  53. a b Statut Grada Vinkovaca (čl. 9)
  54. a b Web stranice Grada Metkovića
  55. a b Statut Grada Čazme, Službeni vjesnik Grada Čazme br. 19/XLVII, str. 769-779 (čl. 13)
  56. a b Statut Grada Gospića (čl. 10)
  57. a b Statut Grada Opatije, PDF datoteka (čl. 8)
  58. a b Statut Grada Korčule (čl. 7)
  59. a b Statut Grada Opuzena (čl. 5)
  60. a b Statut Grada Gline (čl. 9)
  61. Statut Grada Slunja (čl. 6)
  62. a b Statut Grada Petrinje (čl. 8)
  63. a b Statut Grada Varaždinske Toplice, Službeni vjesnik Varaždinske županije, br. 17/IX, str. 661-668 (čl. 6)
  64. a b Statut Grada Vodnjana (čl. 5)
  65. a b Statut Grada Crikvenice (čl. 5)
  66. Statut Grada Oroslavja (čl. 7)
  67. a b Statut Grada Sinja, Službeni glasnik Grada Sinja br. 8/XIV, Word datoteka, str. 1-11 (čl. 7)
  68. a b Statut Grada Drniša, Službeni vjesnik Šibensko-kninske županije, br. 18/IV, str. 12-25 (čl. 7)
  69. a b Statut Grada Starog Grada (čl. 7)
  70. a b Statut Grada Virovitice (čl. 6)
  71. Statut Grada Malog Lošinja (čl. )
  72. a b Statut Grada Novigrada (čl. 13)
  73. a b Statut Grada Županje (čl. 9)
  74. Statut Grada Buja (čl. 37)
  75. a b Statut Grada Kutjeva, Službeni vjesnik Grada Kutjeva, br. 4, str. 2-11 (čl. 7)
  76. a b Statut Grada Solina, Službeni vjesnik Grada Solina, br. 8/IX, str. 1-14 (čl. 7)
  77. a b http://www.buzet.hr/fileadmin/dokumenti/statut_grada_buzeta_2009.pdf Statut Grada Buzeta] (čl. 5)
  78. a b Statut Grada Čabra (čl. 9)
  79. a b Statut Grada Ogulina (čl. 5)
  80. a b Statut Grada Rovinja (čl. 5)
  81. a b Statut Grada Donjeg Miholjca (čl. 6)
  82. a b Statut Grada Šibenika (čl. 8)
  83. a b Statut Grada Trilja (čl. 7)
  84. Statut Grada Bjelovara (čl. 7)
  85. a b Statut Grada Hvara, čl. 5 (Službeni glasnik Grada Hvara – br. 5/2009.)
  86. Statut Grada Lipika, Word datoteka (čl. 9)
  87. Statut Grada Zaprešića, Word datoteka (čl. 5)
  88. a b Statut Grada Novske (čl. 7)
  89. a b Statut Grada Iloka (čl. 5)
  90. a b Statut Grada Makarske, Word datoteka (čl. 11)
  91. a b Statut Grada Samobora, PDF datoteka (čl. 7)
  92. Statut Grada Koprivnice, Glasnik Grada Koprivnice, br. 4, str. 4-21 (čl. 8)
  93. a b Statut Grada Belog Manastira (čl. 6)
  94. Statut Grada Dugog Sela (čl. 6)
  95. Statut Grada Jastrebarskog, Službeni vjesnik Grada Jastrebarskog, br. 7/XLII, str. 1-7 (čl. 10)
  96. a b Statut Grada Trogira (čl. 5)
  97. a b Statut Grada Zadra (čl. 5)
  98. a b Statut Grada Osijeka, Word datoteka (čl. 7)
  99. a b Statut Grada Komiže, Službeni glasnik Grada Komiže, br. 1/XV, str. 2-19 (čl. 5)
  100. a b Statut Grada Kraljevice (čl. 7)
  101. a b Statut Grada Krapine (čl. 9)
  102. a b Statut Grada Pleternice (čl. 6)
  103. a b Statut Grada Varaždina (čl. 7)
  104. Statut Grada Lepoglave (čl. 6)
  105. Statut Grada Nove Gradiške, Novogradiški vjesnik, br. 3/II, str. 1-10 (čl. 9)
  106. Statut Grada Valpova (čl. 8)
  107. a b Statut Grada Velike Gorice (čl. 5)
  108. Statut Grada Pregrade (čl. 7)
  109. a b Statut Grada Vrlike (čl. 8)

Povezani članci[uredi | uredi kôd]