Dodatak:Popis dana gradova u Hrvatskoj

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Ovo je popis svih hrvatskih gradova po datumu na koji se obilježava dan grada:

Datum Grad Događaj
2. siječnja [1] Cres dan zaštitnika sv. Izidora (Sidara) [1]
6. siječnja [2] Novi Vinodolski sastavljen Vinodolski zakonik [2] (1288.)
15. siječnja [3] Biograd na Moru dan zaštitnice sv. Stošije [3]
17. siječnja [4] Garešnica
20. siječnja [5] Otočac dan zaštitnika sv. Fabijana i Sebastijana [5]
3. veljače [6] Dubrovnik dan zaštitnika sv. Vlaha [6]
4. ožujka [7] Kaštela prvi spomen imena Hrvat u Trpimirovoj darovnici [7] (852.)
12. ožujka [8] Požega pobjeda nad Turcima (1688.)
14. ožujka [9] Vrbovsko kraljevsko trgovište poveljom cara Josipa II. (1785.) [9]
19. ožujka [10] Ludbreg proštenište (hodočasničko mjesto) poveljom pape Lava X. (1513.) [10]
19. ožujka [11] Obrovac dan zaštitnika sv. Josipa [11]
19. ožujka Pakrac dan zaštitnika sv. Josipa
30. ožujka [12] Pag slobodni kraljevski grad poveljom Bele IV. (1244.) [12]
23. travnja [13] Đurđevac dan zaštitnika sv. Jurja [13]
23. travnja [14] Senj dan zaštitnika sv. Jurja [14]
23. travnja [15] Vis dan zaštitnika sv. Jurja [15]
24. travnja [16] Križevci slobodni kraljevski grad poveljom bana Stjepana (1252.) [16]
27. travnja Zlatar prvo zasjedanje Gradskog vijeća (1993.)
30. travnja [17] Ozalj pogubljenje Zrinskih i Frankopana [17] (1671.)
30. travnja [18] Poreč oslobođenje od fašističke okupacije (1945.) [18]
1. svibnja [19] Belišće dan zaštitnika sv. Josipa Radnika
3. svibnja [20] Orahovica blagdan Našašća sv. Križa [20]
3. svibnja [21] Vodice dan zaštitnice sv. Jelene [21] (Jeline)
3. svibnja[22] Vukovar dan zaštitnika sv. Filipa i Jakova
4. svibnja [23] Klanjec dan zaštitnika sv. Florijana [23]
5. svibnja [24] Pula oslobođenje od fašističke okupacije (1945.) [24]
6. svibnja [25] Umag oslobođenje od fašističke okupacije (1945.) [25]
7. svibnja [26] Split dan zaštitnika sv. Dujma (Duje) [26]
8. svibnja [27] Đakovo najstariji dokaz imena grada, zahvalnica biskupa Ponsa papi Inocentu IV. (1252.)
9. svibnja [28] Rab pobjeda nad italskim Normanima (1075.) [28]
14. svibnja Mursko Središće
16. svibnja [29] Omiš dan zaštitnika sv. Ivana Nepomuka [29]
16. svibnja [30] Slavonski Brod dan zaštitnika sv. Ivana Nepomuka [30]
18. svibnja [31] Donja Stubica blagdan Presvetog Trojstva [31]
29. svibnja [32] Čakovec trgovište poveljom Jurja IV. Zrinskog (1579.)
22. svibnja [33] Zabok dan zaštitnice sv. Jelene [33]
31. svibnja [34] Zagreb dan zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata [34]
2. lipnja [35] Pazin prvi spomen imena u darovnici cara Otona II. (983.)
4. lipnja [36] Krk dan zaštitnika sv. Kvirina [36]
4. lipnja [37] Sisak dan zaštitnika sv. Kvirina [37]
5. lipnja Daruvar
6. lipnja [38] Kastav strijeljanje civila od strane fašista (1942.)
6. lipnja [39] Sveta Nedelja blagdan Presvetog Trojstva [39]
7. lipnja [40] Nin Hrvatska prvi put priznata pismom pape Ivana VIII. (879.)
8. lipnja [41] Ivanić-Grad grad odlukom cara Franje Josipa (1871.)
13. lipnja [42] Benkovac dan zaštitnika sv. Antuna Padovanskog [42]
13. lipnja Hrvatska Kostajnica dan zaštitnika sv. Antuna Padovanskog
13. lipnja [43] Knin dan zaštitnika sv. Antuna Padovanskog [43]
13. lipnja [44] Našice dan zaštitnika sv. Antuna Padovanskog [44]
13. lipnja [45] Novalja dan zaštitnika sv. Antuna Padovanskog [45]
13. lipnja [46] Novi Marof dan zaštitnika sv. Antuna Padovanskog [46]
15. lipnja [47] Rijeka dan zaštitnika sv. Vida [47]
15. lipnja Vrbovec dan zaštitnika sv. Vida
22. lipnja [48] Ivanec prvi spomen imena u ispravi Ivana Paližane (1396.)
24. lipnja [49] Delnice dan zaštitnika sv. Ivana Krstitelja [49]
24. lipnja [50] Sveti Ivan Zelina dan zaštitnika sv. Ivana Krstitelja
29. lipnja [51] Duga Resa dan zaštitnika sv. Petra [51]
29. lipnja Supetar dan zaštitnika sv. Petra i Pavla
29. lipnja Vrgorac dan zaštitnika sv. Petra i Pavla
13. srpnja Bakar dan zaštitnice sv. Margarete
13. srpnja [52] Karlovac osnutak grada (1579.)
13. srpnja Otok status odlukom Hrvatskog sabora (2006.)
20. srpnja [53] Vinkovci dan zaštitnika sv. Ilije [53]
20. srpnja [54] Metković dan zaštitnika sv. Ilije [54]
22. srpnja [55] Čazma dan zaštitnice sv. Marije Magdalene [55]
22. srpnja [56] Gospić dan zaštitnice sv. Marije Magdalene [56]
25. srpnja [57] Opatija dan zaštitnika sv. Jakova [57]
26. srpnja [58] Samobor dan zaštitnice sv. Ane [58]
29. srpnja [59] Korčula dan zaštitnika sv. Todora [59]
2. kolovoza Imotski dan zaštitnice Gospe od Anđela
3. kolovoza [60] Opuzen dan zaštitnika sv. Stjepana Prvomučenika [60]
6. kolovoza [61] Glina oslobođenje od okupacije JNA (1995.) [61]
6. kolovoza [62] Slunj oslobođenje od okupacije JNA (1995.)
10. kolovoza [63] Petrinja dan zaštitnika sv. Lovre [63]
10. kolovoza [64] Varaždinske Toplice dan zaštitnika sv. Lovra [64]
10. kolovoza [65] Vodnjan dan zaštitnika sv. Lovre (Lorenzo) [65]
14. kolovoza [66] Crikvenica prvi spomen imena u darovnici kneza Nikole IV. Frankopana (1412.) [66]
15. kolovoza [67] Oroslavje
15. kolovoza [68] Sinj dan zaštitnice Gospe Sinjske [68]
16. kolovoza [69] Drniš dan zaštitnika sv. Roka [69]
16. kolovoza [70] Stari Grad dan zaštitnika sv. Roka [70]
16. kolovoza [71] Virovitica dan zaštitnika sv. Roka [71]
17. kolovoza Labin donešen Statut (1341.)
24. kolovoza [72] Mali Lošinj
28. kolovoza [73] Novigrad dan zaštitnika sv. Pelagija [73]
29. kolovoza [74] Županja dan zaštitnika sv. Ivana Krstitelja [74]
1. rujna Slatina prvi spomen imena u ispravi zagrebačkog biskupa Mihovila (1297.)
8. rujna [75] Buje
8. rujna [76] Kutjevo blagdan Male Gospe [76]
8. rujna [77] Solin blagdan Male Gospe [77]
subota iza 8. rujna [78] Buzet tradicijsko pučko slavlje (Subotina) [78]
12. rujna [79] Čabar povratak interniraca iz fašističkih logora (1943.) [79]
14. rujna [80] Ogulin blagdan Uzvišenja svetog Križa [80]
14. rujna Ploče oslobođenje od okupacije JNA (1991.)
16. rujna [81] Rovinj dan zaštitnice sv. Eufemije [81]
29. rujna [82] Donji Miholjac dan zaštitnika sv. Mihovila (Mihaela) [82]
29. rujna [83] Šibenik dan zaštitnika sv. Mihovila [83]
29. rujna [84] Trilj dan zaštitnika sv. Mihovila [84]
29. rujna [85] Bjelovar oslobođenje od okupacije JNA (1991.)
30. rujna Skradin dan zaštitnika sv. Jeronima (Jere)
2. listopada [86] Hvar dan zaštitnika sv. Stjepan I., papa i mučenik [86]
4. listopada [87] Lipik dan zaštitnika sv. Franje Asiškoga
16. listopada [88] Zaprešić dan rođenja bana Josipa Jelačića (1801.)
18. listopada [89] Novska dan zaštitnika sv. Luke [89]
23. listopada [90] Ilok dan zaštitnika sv. Ivana Kapistrana [90]
24. listopada [91] Makarska hrvatski jezik proglašen službenim (1865.) [91]
4. studenog [92] Koprivnica slobodni kraljevski grad poveljom kralja Ludovika I. Anžuvinca (1356.)
4. studenog Grubišno Polje oslobođenje od okupacije JNA (1991.)
10. studenog Kutina prvi spomen imena u povelji kralja Bele IV. (1256.)
11. studenog [93] Beli Manastir dan zaštitnika sv. Martina [93]
11. studenog [94] Dugo Selo dan zaštitnika sv. Martina
13. studenog [95] Jastrebarsko oslobođenje od okupacije JNA (1991.)
14. studenog [96] Trogir dan zaštitnika sv. Ivana Trogirskog [96]
24. studenog [97] Zadar dan zaštitnika sv. Krševana [97]
2. prosinca [98] Osijek ujedinjenje Tvrđe, Gornjeg i Donjeg grada (1786.) [98]
6. prosinca [99] Komiža dan zaštitnika sv. Nikole [99]
6. prosinca [100] Kraljevica dan zaštitnika sv. Nikole [100]
6. prosinca [101] Krapina dan zaštitnika sv. Nikole [101]
6. prosinca [102] Pleternica dan zaštitnika sv. Nikole [102]
6. prosinca Prelog prvi spomen imena u povelji bana Rolanda od Ratolda (1264.)
6. prosinca [103] Varaždin dan zaštitnika sv. Nikole [103]
8. prosinca [104] Lepoglava
8. prosinca [105] Nova Gradiška osnutak grada (1748.)
8. prosinca [106] Valpovo blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije
13. prosinca [107] Velika Gorica dan zaštitnice sv. Lucije [107]
prva nedjelja nakon Uskrsa (Bijela nedjelja) [108] Pregrada početak gradnje župne crkve blagoslovom zagrebačkog biskupa Maksimilijana Vrhovca (1803.)
prva nedjelja u listopadu [109] Vrlika dan zaštitnice Gospe od Ružarija [109]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Statut Grada Cresa (čl. 6)
  2. 2,0 2,1 Statut Grada Novog Vinodolskog, Word datoteka (čl. 14)
  3. 3,0 3,1 Statut Grada Biograda na Moru (čl. 7)
  4. Statut Grada Garešnice (čl. 8)
  5. 5,0 5,1 Statut Grada Otočca na Wikizvoru (čl. 5)
  6. 6,0 6,1 Statut Garada Dubrovnika (čl. 7)
  7. 7,0 7,1 Statut Grada Kaštela (čl. 10)
  8. Statut Grada Požege (čl. 9)
  9. 9,0 9,1 Statut Grada Vrbovskog (čl. 4)
  10. 10,0 10,1 Statut Grada Ludbrega, Word datoteka (čl. 7)
  11. 11,0 11,1 Statut Grada Obrovca (čl. 5)
  12. 12,0 12,1 Statut Grada Paga (čl. 12)
  13. 13,0 13,1 Statut Grada Đurđevca, PDF datoteka (čl. 7)
  14. 14,0 14,1 Statut Grada Senja (čl. 14)
  15. 15,0 15,1 Statut Grada Visa (čl. 6)
  16. 16,0 16,1 Statut Grada Križevaca (čl. 6)
  17. 17,0 17,1 Statut Grada Ozlja (čl. 6)
  18. 18,0 18,1 Statut Grada Poreča, Word datoteka (čl. 6)
  19. Statut Grada Belišća (čl. 15)
  20. 20,0 20,1 Statut Grada Orahovice, PDF datoteka (čl. 9)
  21. 21,0 21,1 Statut Grada Vodica, Službeni vjesnik Šibensko-kninske županije, br. 14/VIII, str. 26-35 (čl. 11)
  22. Statut Grada Vukovara (čl. 7)
  23. 23,0 23,1 Statut grada Klanjca, Službeni glasnik Krapinsko-zagorske županije, br. 15/X, str. 1181-1187 (čl. 5)
  24. 24,0 24,1 Statut Grada Pule (čl. 6)
  25. 25,0 25,1 Statut Grada Umaga (čl. 6)
  26. 26,0 26,1 Statut Grada Splita na Wikizvoru (čl. 9)
  27. Statut Grada Đakova (čl. 8)
  28. 28,0 28,1 Statut Grada Raba (čl. 13)
  29. 29,0 29,1 Statut Grada Omiša (čl. 5)
  30. 30,0 30,1 Statut Grada Slavonskog Broda (čl. 7)
  31. 31,0 31,1 Statut Grada Donja Stubica, Word datoteka (čl. 5)
  32. Statut Grada Čakovca, Službeni glasnik Grada Čakovca, br. 10/XII, str. 378-392 (čl. 7)
  33. 33,0 33,1 Statut Grada Zaboka (čl. 6)
  34. 34,0 34,1 Statut Grada Zagreba (čl. 17)
  35. Statut Grada Pazina (čl. 7)
  36. 36,0 36,1 Statut Grada Krka, Word datoteka (čl. 13)
  37. 37,0 37,1 Statut Grada Siska (čl. 10)
  38. Statut Grada Kastva (čl. 7)
  39. 39,0 39,1 Statut Grada Svete Nedelje (čl. 6)
  40. Statut Grada Nina (čl. 5)
  41. Statut Grada Ivanić-Grada, Word datoteka (čl. 12)
  42. 42,0 42,1 Statut Grada Benkovca, Službeni glasnik Grada Benkovca, br. 3/V, str. 76-85 (čl. 5)
  43. 43,0 43,1 Statut Grada Knina, Službeni vjesnik Šibensko-kninske županije, br.7/IV, str. 2-14 (čl. 5)
  44. 44,0 44,1 Statut Grada Našica (čl. 7 i 8)
  45. 45,0 45,1 Statut Grada Novalje (čl. 18)
  46. 46,0 46,1 Statut Grada Novog Marofa (čl. 9)
  47. 47,0 47,1 Statut Grada Rijeke (čl. 8)
  48. Statut Grada Ivaneca (čl. 5)
  49. 49,0 49,1 Statut Grada Delnica (čl. 15)
  50. Statut Grada Svetog Ivana Zeline, Zelinske novine, br. 3/XXI, PDF datoteka, str. 1-16 (čl. 6)
  51. 51,0 51,1 Statut Grada Duge Rese (čl. 8)
  52. Statut Grada Karlovca (čl. 13)
  53. 53,0 53,1 Statut Grada Vinkovaca (čl. 9)
  54. 54,0 54,1 Web stranice Grada Metkovića
  55. 55,0 55,1 Statut Grada Čazme, Službeni vjesnik Grada Čazme br. 19/XLVII, str. 769-779 (čl. 13)
  56. 56,0 56,1 Statut Grada Gospića (čl. 10)
  57. 57,0 57,1 Statut Grada Opatije, PDF datoteka (čl. 8)
  58. 58,0 58,1 Statut Grada Samobora (čl. 10)
  59. 59,0 59,1 Statut Grada Korčule (čl. 7)
  60. 60,0 60,1 Statut Grada Opuzena (čl. 5)
  61. 61,0 61,1 Statut Grada Gline (čl. 9)
  62. Statut Grada Slunja (čl. 6)
  63. 63,0 63,1 Statut Grada Petrinje (čl. 8)
  64. 64,0 64,1 Statut Grada Varaždinske Toplice, Službeni vjesnik Varaždinske županije, br. 17/IX, str. 661-668 (čl. 6)
  65. 65,0 65,1 Statut Grada Vodnjana (čl. 5)
  66. 66,0 66,1 Statut Grada Crikvenice (čl. 5)
  67. Statut Grada Oroslavja (čl. 7)
  68. 68,0 68,1 Statut Grada Sinja, Službeni glasnik Grada Sinja br. 8/XIV, Word datoteka, str. 1-11 (čl. 7)
  69. 69,0 69,1 Statut Grada Drniša, Službeni vjesnik Šibensko-kninske županije, br. 18/IV, str. 12-25 (čl. 7)
  70. 70,0 70,1 Statut Grada Starog Grada (čl. 7)
  71. 71,0 71,1 Statut Grada Virovitice (čl. 6)
  72. Statut Grada Malog Lošinja (čl. )
  73. 73,0 73,1 Statut Grada Novigrada (čl. 13)
  74. 74,0 74,1 Statut Grada Županje (čl. 9)
  75. Statut Grada Buja (čl. 37)
  76. 76,0 76,1 Statut Grada Kutjeva, Službeni vjesnik Grada Kutjeva, br. 4, str. 2-11 (čl. 7)
  77. 77,0 77,1 Statut Grada Solina, Službeni vjesnik Grada Solina, br. 8/IX, str. 1-14 (čl. 7)
  78. 78,0 78,1 http://www.buzet.hr/fileadmin/dokumenti/statut_grada_buzeta_2009.pdf Statut Grada Buzeta] (čl. 5)
  79. 79,0 79,1 Statut Grada Čabra (čl. 9)
  80. 80,0 80,1 Statut Grada Ogulina (čl. 5)
  81. 81,0 81,1 Statut Grada Rovinja (čl. 5)
  82. 82,0 82,1 Statut Grada Donjeg Miholjca (čl. 6)
  83. 83,0 83,1 Statut Grada Šibenika (čl. 8)
  84. 84,0 84,1 Statut Grada Trilja (čl. 7)
  85. Statut Grada Bjelovara (čl. 7)
  86. 86,0 86,1 Statut Grada Hvara, čl. 5 (Službeni glasnik Grada Hvara – br. 5/2009.)
  87. Statut Grada Lipika, Word datoteka (čl. 9)
  88. Statut Grada Zaprešića, Word datoteka (čl. 5)
  89. 89,0 89,1 Statut Grada Novske (čl. 7)
  90. 90,0 90,1 Statut Grada Iloka (čl. 5)
  91. 91,0 91,1 Statut Grada Makarske, Word datoteka (čl. 11)
  92. Statut Grada Koprivnice, Glasnik Grada Koprivnice, br. 4, str. 4-21 (čl. 8)
  93. 93,0 93,1 Statut Grada Belog Manastira (čl. 6)
  94. Statut Grada Dugog Sela (čl. 6)
  95. Statut Grada Jastrebarskog, Službeni vjesnik Grada Jastrebarskog, br. 7/XLII, str. 1-7 (čl. 10)
  96. 96,0 96,1 Statut Grada Trogira (čl. 5)
  97. 97,0 97,1 Statut Grada Zadra (čl. 5)
  98. 98,0 98,1 Statut Grada Osijeka, Word datoteka (čl. 7)
  99. 99,0 99,1 Statut Grada Komiže, Službeni glasnik Grada Komiže, br. 1/XV, str. 2-19 (čl. 5)
  100. 100,0 100,1 Statut Grada Kraljevice (čl. 7)
  101. 101,0 101,1 Statut Grada Krapine (čl. 9)
  102. 102,0 102,1 Statut Grada Pleternice (čl. 6)
  103. 103,0 103,1 Statut Grada Varaždina (čl. 7)
  104. Statut Grada Lepoglave (čl. 6)
  105. Statut Grada Nove Gradiške, Novogradiški vjesnik, br. 3/II, str. 1-10 (čl. 9)
  106. Statut Grada Valpova (čl. 8)
  107. 107,0 107,1 Statut Grada Velike Gorice (čl. 5)
  108. Statut Grada Pregrade (čl. 7)
  109. 109,0 109,1 Statut Grada Vrlike (čl. 8)

Povezani članci[uredi VE | uredi]