Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije
Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije
Bezgrešno začeće Giovannia Battiste Tiepola
Ustanovljen 8. prosinca 1854. apostolskim pismom Pija IX. Neizrecivi Bog(Ineffabilis Deus)
Nadnevak 8. prosinca
Blažena Djevica Marija

Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije katolička je dogma koja tumači da je jedinstvenom Božjom povlasticom Blažena Djevica Marija očuvana od svake mrlje istočnoga grijeha od trenutka svoga začeća. Također, Marija nije bila lišena milosti posvetne, već je bila puna milosti dobivenih od Boga i živjela je život posve bez grijeha.

Tumačenje[uredi | uredi kôd]

Često se zamjenjuje s doktrinom, kada je Marija začela Isusa, radi se o dvije različite pojave. Prema dogmi, Marija je začeta na normalni biološki način, ali njenu dušu je stvorio Bog u vrijeme njenog začeća.

Izvori dogme[uredi | uredi kôd]

Utemeljio ga je papa Siksto IV. 1476. g. Dogmu je svečano proglasio, papa Pio IX. u poslanici Neizrecivi Bog (Ineffabilis Deus), 8. prosinca 1854. godine.[1] Katolička Crkva vjeruje da dogma ima potporu u Bibliji. Arkanđeo Gabrijel nazvao je Mariju kao "punu milosti", a crkveni oci nazivali su Mariju - Blaženom Djevicom. Prema katoličkoj teologiji, Marija je morala biti posve bez grijeha, da bi mogla začeti Isusa.

Bartolomé Esteban Perez Murillo: Marija, Isusova Majka kao Bezgrešno Začeće

Datum praznika[uredi | uredi kôd]

Blagdan Bezgrešnog začeća se slavi na Zapadu 8. prosinca. "Ukoliko pak 8. prosinca padne na nedjelju, svetkovina Bezgrešnog začeća se prenosi na ponedjeljak, 9. prosinca (vidi: Rangiranje svetkovina)" To se konkurencija jer nedjelja došašća ima prednost pred svim slavljima.


Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije
Mrežna mjesta