Gospa od brze pomoći

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta kršćanstvo. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Gospa od brze pomoći

Gospa od brze pomoći (francuski: Notre Dame de Bon Secours) rimokatolički je naslov Blažene Djevice Marije povezan s drvenom pobožnom slikom Gospe s Djetetom koja se nalazi u New Orleansu u Louisiani u Sjedinjenim Američkim Državama. Slika je usko povezana s časnom sestrom od sv. Mihaela poglavaricom uršulinki iz New Orleansa.

Papa Pio IX. odobrio je javnu pobožnost pod nazivom Gospa od brze pomoći 21. rujna 1851. i odredio 8. siječnja kao blagdan zahvalnosti posvećen tome. Papa Lav XIII. dodijelio je papinski dekret o kanonskoj krunidbi slike 21. lipnja 1894. Obred krunidbe izvršio je nadbiskup Francis Janssens u kolovozu 10. studenog 1895.

Slika je također poznata po svojoj povezanosti s američkim predsjednikom Andrewom Jacksonom koji je bio prisutan ispred slike tijekom i nakon Bitke za New Orleans protiv britanske invazije. Pod ovim marijanskim naslovom, Djevica Marija je određena kao glavna zaštitnica Louisiane i Nadbiskupije New Orleansa prema papinskoj buli od 13. lipnja 1928. godine. Slika je trenutno pohranjena u nacionalnom svetištu Naše Gospe od brze pomoći u New Orleansu, dok se njezin blagdan slavi 8. siječnja.

Francuske časne sestre uršulinke prve su stigle u Louisianu u SAD 1727. Redovnice su osnovale samostan i najstariju školu za djevojčice na području današnjeg SAD-a, Uršulinsku akademiju, koja je obrazovala djecu europskih kolonista, Indijanaca i djecu lokalnog kreolskog naroda, robova ili slobodnih.[1] Španjolske časne sestre došle su pomoći rastućoj školi 1763. nakon što je Louisiana pala pod španjolsku kontrolu.

Godine 1800. teritorij se vratio pod francuski posjed, a 1803. većina sestara, bojeći se antiklerikalnog raspoloženja Francuske revolucije, pobjegla je u Havanu na Kubu. Kad je Louisiana prešla pod kontrolu Sjedinjenih Država, sestre su predsjedniku poslale pismo s upitom hoće li nova vlada poštivati njihova vlasnička prava. Pozitivan odgovor predsjednika Thomasa Jeffersona i dan danas se čuva u samostanu.

U Hrvatskoj se nalazi Svetište Gospe od brze pomoći u Slavonskom Brodu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. History of Devotion Shrine of Our Lady of Prompt Succor Preuzeto 8. siječnja 2024.