Prikazanje Blažene Djevice Marije

Izvor: Wikipedija
Prikazanje Blažene Djevice Marije
Prikazanje Blažene Djevice Marije
Tizian, Prikazanje Marijino
Spomendan 21. studenoga
Svetišta Crkva Gospe od Zdravlja, Venecija
Franjevačka crkva i samostan Gospe od Zdravlja, Split
Blažena Djevica Marija
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu
Crkva Gospe od Zdravlja u Veneciji.

Prikazanje Blažene Djevice Marije ili Gospa od Zdravlja kršćanski je blagdan kojim se slavi događaj prikazanja Blažene Djevice Marije u jeruzalemskomu hramu. Slavi se 21. studenoga.

Odlukom pape Pia XII., dan blagdana ujedno je i određen kao Dan sjećanja i molitve za klauzurne redovnice (Dan klauzurnih sestara).

Prikazanje[uredi | uredi kôd]

Marijino prikazanje u Hramu ne spominje se u kanonskim Evanđeljima, nego tek u apokrifnim spisima, od kojih je najstariji Jakovljevo protoevanđelje. Iz tog spisa kršćanska predaja preuzela je i imena Marijinih roditelja, Joakima i Ane.[1] Prema apokrifima Mariju su roditelji obećali Bogu i kao trogodišnju djevojčicu je doveli u hram. Prikazanje je bio svečani čin kojeg su popratili i čudesni događaji. U Marijinoj pratnji bio je velik broj hebrejskih djevojčica koje su u ruci nosile zapaljene baklje, a u svečanosti su sudjelovali i pripadnici hramske vlasti.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Kršćanska zajednica je njegovala svijest da je Marija bila prikazana Gospodinu i od prvih stoljeća kršćanstva slavila je liturgijski spomen njenog prikazanja u Hramu. U šestom stoljeću Marijinu prikazanju posvećena je jeruzalemska bazilika Svete Marije Nove. Današnji nadnevak blagdana ustanovljen je u četrnaestom stoljeću.[2]

Naslov Gospa od Zdravlja nastao je u 17. stoljeću. Na području Mletačke Republike 1630. godine harala je kuga. Članovi mletačkog Senata 21. studenoga 1631. zavjetovali su se Blaženoj Djevici Mariji da će joj, ako njenim zagovorom prestane kuga, podići crkvu. Kuga je prestala, a zavjet je ispunjen i 1687. godine izgrađena je crkva Gospe od Zdravlja (Santa Madonna della salute). Pobožnost prema Gospi od Zdravlja iz Venecije se proširila i u druge krajeve.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ivan Bodrožić, Blagdan Marijina prikazanja u Hramu, www.vjeraidjela.com, objavljeno 21. studenoga 2014., arhivirano 4. prosinca 2021, pristupljeno 15. studenoga 2022.
  2. Prikazanje Blažene Djevice Marije, hkm.hr, arhivirano 24. prosinca 2020., pristupljeno 15. studenoga 2022.
  3. Prikazanje Blažene Djevice Marije – Gospa od Zdravlja, www.nedjelja.ba, objavljeno 21. studenoga 2020., arhivirano 11. travnja 2021., pristupljeno 15. studenoga 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Prikazanje Blažene Djevice Marije
Mrežna mjesta