Dodatak:Popis registracijskih oznaka za cestovna vozila u Hrvatskoj

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Za druga značenja, pogledajte Hrvatske registracijske oznake.
Registarska pločica
Registarska pločica za vozila Policije
Registarska pločica za vozila Hrvatske vojske

Na registracijskim pločicama za cestovna vozila (automobile, kamione, autobuse, radna vozila i radne strojeve, motorkotače) iz Hrvatske postoje ove oznake:

Registracijske oznake gradova[uredi VE | uredi]

Kratica Popis registracijskih područje
BJ
Bjelovar, Čazma, Garešnica
Berek, Hercegovac, Ivanska, Kapela, Nova Rača, Rovišće, Severin, Šandrovac, Štefanje, Velika Pisanica, Velika Trnovitica, Veliko Trojstvo, Zrinski Topolovac
BM
Beli Manastir
Bilje, Čeminac, Darda, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Popovac
ČK
Čakovec, Mursko Središće, Prelog
DA
Daruvar, Grubišno Polje, Lipik, Pakrac
DE
Delnice, Čabar
DJ
Đakovo
Drenje, Gorjani, Levanjska Varoš, Punitovci, Satnica Đakovačka, Semeljci, Strizivojna, Trnava, Viškovci
DU
Dubrovnik, Korčula, Metković, Opuzen, Ploče, Konavle
GS
Gospić, Novalja, Otočac, Senj
IM
Imotski
KA
Karlovac, Duga Resa, Slunj, Ozalj
KC
Koprivnica, Đurđevac
KR
Krapina, Donja Stubica, Klanjec, Oroslavje, Pregrada, Zabok, Zlatar, Tuhelj, Tuheljske Toplice
KT
Kutina, Novska
Križevci
MA
Makarska, Vrgorac
NA
Našice, Donji Miholjac
Donja Motičina, Đurđenovac, Feričanci, Koška, Magadenovac, Marijanci, Podgorač, Podravska Moslavina, Viljevo
NG
Nova Gradiška
OG
Ogulin
OS
Osijek, Belišće, Valpovo
Antunovac, Bizovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Petrijevci, Šodolovci, Vladislavci, Vuka
PU
Pula, Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Poreč, Rovinj, Umag, Vodnjan
Požega, Pleternica
(do promjene imena grada Slavonska Požega u Požega kratica je bila SP, vozila koja su imala ovakve pločice nisu ih bila dužna mijenjati, pa i danas postoje vozila sa kraticom SP)
RI
Rijeka, Bakar, Cres, Crikvenica, Kastav, Kraljevica, Krk, Mali Lošinj, Novi Vinodolski, Opatija, Rab, Vrbovsko
SB
Slavonski Brod
SK
Sisak, Glina, Hrvatska Kostajnica, Petrinja
SL
Slatina, Orahovica
(do promjene imena grada Podravska Slatina u Slatina kratica je bila PS, vozila koja su imala ovakve pločice nisu ih bila dužna mijenjati, pa i danas postoje vozila sa kraticom PS)
ST
Split, Hvar, Kaštela, Komiža, Omiš, Sinj, Solin, Stari Grad, Supetar, Trilj, Trogir, Vis, Vrlika
ŠI
Šibenik, Drniš, Knin, Primošten, Skradin, Vodice
VK
Vinkovci
VT
Virovitica
VU
Vukovar, Ilok
Varaždin, Ivanec, Lepoglava, Ludbreg, Novi Marof, Varaždinske Toplice
ZD
Zadar, Benkovac, Biograd na Moru, Nin, Obrovac, Pag, Gračac
ZG
Zagreb, Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec, Zaprešić
Bedenica, Bistra, Brckovljani, Brdovec, Dubrava, Dubravica, Farkaševac, Gradec, Jakovlje, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Krašić, Kravarsko, Križ, Luka, Marija Gorica, Orle, Pisarovina, Pokupsko, Preseka, Pušća, Rakovec, Rugvica, Stupnik, Žumberak
ŽU
Županja

Ostale registracijske oznake[uredi VE | uredi]

Registracijske oznake za vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava, misija stranih država i predstavništava među­narod­nih organizacija u Republici Hrvatskoj i njihova osoblja.

Kratica Objašnjenje
A
oznaka za vozila u vlasništvu diplomatskih predstavništava, misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj i njihova osoblja koja imaju diplomatski status
C
oznaka za vozila u vlasništvu konzularnih predstavništava i njihova osoblja koja imaju konzularni status
M
oznaka za vozila čiji su vlasnici stranci koji su zaposleni u diplomatskim i konzularnim predstavništvima, misijama stranih država i predstavništvima međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj, a nemaju diplomatski status
CMD
dopunska pločica za vozila kojima se koristi šef diplomatskog predstavništva ili misije
CD
Corps Diplomatique dopunska pločica za vozila kojima se koristi osoba s diplomatskim statusom
CC
Corps Consulaire dopunska pločica za vozila kojima se koristi konzularni dužnosnik


Poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Popis registracijskih oznaka za cestovna vozila u Hrvatskoj

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]