Republika Srpska: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
izmjena bez izvora
Redak 110: Redak 110:
[[Kategorija:Zemljopis BiH]]
[[Kategorija:Zemljopis BiH]]
[[Kategorija:Podnacionalni entiteti]]
[[Kategorija:Podnacionalni entiteti]]
[[Kategorija:Prvi stupanj državnih administrativnih podjela]]


[[ar:جمهورية صربية]]
[[ar:جمهورية صربية]]

Inačica od 3. kolovoza 2009. u 09:58

Republika Srpska
Република Српска
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna
Moja republika
Položaj Republike Srpske
Položaj Republike Srpske u Bosni i Hercegovini
Glavni grad de iure Sarajevo, de facto Banja Luka
Službeni jezik srpski, hrvatski i bošnjački1)
Državni vrh
 - Vrsta Entitet
 - Predsjednik Rajko Kuzmanović
 - Premijer Milorad Dodik
Površina
 - ukupno 24,526 km2
Stanovništvo
 - ukupno (2001.) 1,490,993
 - gustoća 60/km2
Valuta Konvertibilna marka (KM)
Vremenska zona UTC +1
1) Ustav Republike Srpske ne donosi nazive pojedinih jezika već ih određuje prema konstitutivnim narodima koji ih govore.

Republika Srpska (RS, Srpska) je jedan od dva entiteta od kojih se sastoji Bosna i Hercegovina.

Po Daytonskom sporazumu ona je jedan od dva entiteta Bosne i Hercegovine s jednodomnim parlamentom te zauzima 49% teritorija BiH. Narodna skupština sastoji se od 83 zastupnika koji se biraju na izborima svake četvrte godine. Parlament ima zakonodavnu vlast. Vlada RS ima izvršnu vlast. Predsjednik se bira na neposrednim izborima svake četvrte godine. Razine vlasti su općina odnosno grad (Banja Luka i Istočno Sarajevo) te republika. Glavni je grad Republike Srpske po Ustavu Istočno Sarajevo (de iure)[1], no glavno je administrativno središte Banja Luka.

Republika Srpska ima svoju vladu, grb, himnu, predsjednika, skupštinu, poštanski sustav i policiju. Vojska Republike Srpske integrirana je u sustav oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Povijest

Bosanski Srbi su se u političkom smislu počeli organizirati 24. listopada 1991. kada su osnovali Skupštinu srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. 21. studenog 1991. godine skupština je objavila da sve općine, mjesne zajednice, i naseljena mjesta gdje je više od 50% stanovnika glasalo da Bosna i Hercegovina ostane u Jugoslaviji, postaju dijelom "srpskih autonomnih oblasti". Republika Srpska Bosne i Hercegovine proglašena je 9. siječnja 1992.,[2] dok je 28. veljače donijet Ustav Republike Srpske Bosne i Hercegovine, u kojem je pisalo da teritorij ove republike obuhvaća srpske autonomne oblasti, općtine i druge srpske etničke entitete u Bosni i Hercegovini. Republika je proglašena dijelom jugoslavenske federalne države.

Kada je Bosna i Hercegovina 5. travnja 1992. godine proglasila neovisnost, Srpska Republika Bosna i Hercegovina proglašava 7. travnja 1992. godine odvajanje od Bosne i Hercegovine i ostanak u Jugoslaviji. Ipak, kada su Srbija i Crna Gora kao jedine de facto preostale jugoslavenske republike, 27. travnja 1992. godine proglasili Saveznu Republiku Jugoslaviju, Republika Srpska i Republika Srpska Krajina su same po sebi izdvojene iz granica federacije, iako sve do 1995. godine to nisu priznale.

Ime republike je promijenjeno u Republika Srpska 12. kolovoza 1992. godine.

Veći gradovi

Veći gradovi Republike Srpske su:

Izvori


Vanjske poveznice