Registarske oznake za vozila u Republici Hrvatskoj

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Registarska oznaka za vozilo u Zagrebu
Registarska oznaka za vozila hrvatske vojske
Registarska oznaka za policijski motocikl

Standardna registarska pločica vozila u Republici Hrvatskoj sastoji se od dva slova koja označavaju iz kojega grada vozilo dolazi koje je grbom Republike Hrvatske odvojeno od tri ili četiri broja, a na kraju se nalaze jedno ili dva slova koja su od brojeva odvojena povlakom.

Moguća je individualizacija registarske pločice, odnosno da ona ima oznaku iz grada kojeg vozilo dolazi, a po želji u nastavku registarske pločice ima tri ili četiri broja i zatim jedno ili dva slova. Daljnja individualizacija podrazumijeva da pločica također mora imati napis iz kojega grada dolazi, a zatim je sve ispisano po želji korisnika s minimalno jednom brojkom ili slovom, a maksimalno osam slova ili brojki, dok se slova i brojke moraju odvojiti povlakom.

Na standardnim registarskim pločicama sva slova i brojke su crna, dok su kod inozemnih državljana koji privremeno borave u Republici Hrvatskoj i kod privremeno registriranih vozila ona zelena. Na velikim kamionima i većim vozilima koja su prevelika za neke manje ceste slova i brojke registarske pločice moraju biti crvena.

Registarske pločice MUP-a Republike Hrvatske sastoje se od šest plavih brojki koja su na dva jednaka dijela podijeljena grbom Republike Hrvatske. Na vozilima vojske Republike Hrvatske podloga je žuta, a slova su crna. No, vojna vozila nemaju oznaku iz kojega su grada, nego oznaku HV. Registracija kod diplomatskih vozila je ponešto drugačija, odnosno podloga je plava, a slova i brojke su žute.

Sve navedene pločice su napravljene od metala, dok su probne registarske pločice od papira. To su privremene oznake koje se koriste dok se vozilo ne registrira i osigura.

Prema novome pravilniku, koji je trebao stupiti na snagu 1. srpnja 2015., svi su gradovi trebali imati svoje pločice.[1] No taj je rok zbog raznih neslaganja poslije natječaja bio odgođen.[2]

Dolaskom nove Vlade (2016.) odlučeno je da će pločice ostati nepromijenjene odnosno da svaki grad ipak neće dobiti svoje pločice već će se na postojeće pločice, na lijevoj strani, dodati prepoznatljiva HR/EU naljepnica.[3]

Oznake gradova[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Registarske oznake za vozila u Republici Hrvatskoj