Registarske oznake za vozila u Republici Hrvatskoj

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Registarska oznaka za vozilo u Zagrebu
Registarska oznaka za vozila hrvatske vojske
Registarska oznaka za policijski motocikl

Standardna registarska pločica vozila u Republici Hrvatskoj sastoji se od dva slova koja označavaju iz kojega grada vozilo dolazi koje je Grbom Republike Hrvatske odvojeno od tri ili četiri broja, a na kraju se nalaze jedno ili dva slova koja su od brojeva odvojena povlakom.

Moguća je induvidualizacija registarske pločice, odnosno da ona ima oznaku iz grada kojeg vozilo dolazi, a po želji u nastavku registarske pločice ima tri ili četiri slova i zatim jedno ili dva slova. Daljna induvidualizacija podrazumijeva da također pločica mora imati napis iz kojega grada dolazi, a zatim je sve ispisano po želji korisnika s minimalno jednom brojkom ili slovom, a maksimalno osam slova ili brojki, dok se slova i brojke moraju odvojiti povlakom.

Na standardnim registarskim pločicama sva slova i brojke su crna, dok su kod inozemnih državljana koji privremeno borave u Republici Hrvatskoj i kod privremeno registriranih vozila ona zelena. Na velikim kamionima i većim vozilima koja su prevelika za neke manje ceste slova i brojke registarske pločice moraju biti crvena.

Registarske pločice MUP-a Republike Hrvatske sastoje se od šest plavih brojki koja su na dva jednaka dijela podijeljena Grbom Republike Hrvatske. Na vozilima Vojske Republike Hrvatske podloga je žuta, a slova su crna. No, vojna vozila nemaju oznaku iz kojega su grada, nego oznaku HV. Registracija kod diplomatskih vozila je ponešto drugačija, odnosno podloga je plava, a slova i brojke su žute.

Sve navedene pločice su napravljene od metala, dok su probne registarske pločice od papira. To su privremene oznake koje se koriste dok se vozilo ne registrira i osigura.

Prema novom pravilniku, koji stupa na snagu 1. srpnja, svi bi gradovi trebali imati svoje pločice.[1]

Oznake gradova[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Registarske oznake za vozila u Republici Hrvatskoj