Efrem Sirijski

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Sveti Efrem)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sveti Efrem
Sveti Efrem
Rođen oko 306.
Nisibis
Preminuo 373.
Edesa
Spomendan 9. lipnja
Simboli vino, odjeća đakona
Zaštitnik zanimanja duhovnih vođa
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Sveti Efrem Sirijski ili sv. Efrem Sirac (Nisibis, oko 306.Edesa, 373.), sirijski đakon i kršćanski teolog iz 4. stoljeća, svetac, književnik i crkveni naučitelj. Poznat je pod nadimkom Harfa Duha Svetoga. Papa Benedikt XVI. prozvao ga je »pjesnikom božanskih otajstva« usvtdivši da je »bez sumnje najveći među sirskim ocima i najznamenitiji pjesnik čitavog patrističkoga doba.«[1]

Pisao je uglavnom himne, pjesme i biblijske komentare. Smatra se najznačajnijim crkvenim ocem sirijske tradicije.[2] Kršćani diljem svijeta, a posebno u Siriji, poštuju ga kao sveca.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Sveti Efrem rođen je u Siriji u obitelji siromašnih roditelja u vrijeme cara Konstantina Velikog. Svoju ranu mladost proveo je dosta burno, ali je u jednom trenutku promijenio način života i postao revni kršćanin. Bio je učenik Jakova Nisibijskog i prijatelj sv. Bazilija Velikoga.

Efrem je gotovo neprestano pisao knjige, usmeno poučavao monahe i narod u Edesi ili se predavao molitvi i razmišljanju. Kada su ga htjeli postaviti za biskupa, namjerno se pravio ludim, nakon čega su ga ostavili na miru. Umro je u dubokoj starosti 378. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Efrem Sirac, pjesnik božanskih otajstava Kateheza pape Benedikta XVI. na Općoj audijenciji 28. studenoga 2007., pristupljeno 11. lipnja 2021.
  2. Parry, Ken; David Melling (editors) (1999). The Blackwell Dictionary of Eastern Christianity. Malden, MA.: Blackwell Publishing. ISBN 0-631-23203-6.