Hrvati: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: be-x-old:Харваты
Redak 371: Redak 371:
[[az:Xorvatlar]]
[[az:Xorvatlar]]
[[be:Харваты]]
[[be:Харваты]]
[[be-x-old:Харваты]]
[[bg:Хървати]]
[[bg:Хървати]]
[[bs:Hrvati]]
[[bs:Hrvati]]

Inačica od 27. travnja 2012. u 09:59

»Hrvat« preusmjerava ovamo. Za druga značenja, pogledajte Hrvat (razdvojba).
Hrvati
Dolazak Hrvata na Jadran, Oton Iveković
Ukupno pripadnika
5,6[1] - 6,9 milijuna[2](procjena)
Značajna područja naseljavanja
Nepoznata kratica »H« Hrvatska:
  3 977 171 [3]
Nepoznata kratica »B« BiH 659 718 [4]
Nepoznata kratica »S« SAD 401 208 [5]
Nepoznata kratica »Č« Čile 380 000 [6]
Nepoznata kratica »A« Argentina 275 000 [7]
Nepoznata kratica »N« Njemačka 221 222 [8]
Nepoznata kratica »A« Austrija 131 307 [9]
Nepoznata kratica »B« Brazil 127 765 [10]
Nepoznata kratica »A« Australija 118 046 [11]
Nepoznata kratica »K« Kanada 110 880 [12]
Nepoznata kratica »Š« Švicarska 87 000 [13]
Nepoznata kratica »S« Srbija 70 602 [14]
Nepoznata kratica »F« Francuska 50 000 [15]
Nepoznata kratica »S« Slovenija 35 642 [16]
Nepoznata kratica »Š« Švedska 26 000
Nepoznata kratica »M« Mađarska 25 730 [17]
Nepoznata kratica »I« Italija 21 360 [18]
Nepoznata kratica »B« Belgija 12 000 [19]
Nepoznata kratica »N« Nizozemska 10 000
Nepoznata kratica »N« Novi Zeland 10 000
Nepoznata kratica »J« Južna Afrika 8000 [20]
Nepoznata kratica »C« Crna Gora 6811
Nepoznata kratica »R« Rumunjska 6786 [21]
Nepoznata kratica »U« Ujedinjeno Kraljevstvo 5000
Nepoznata kratica »M« Makedonija 2248 [22]
Jezik
Hrvatski jezik
Vjera
Dominantno rimokatolička
Povezane etničke grupe
Slaveni
Južni Slaveni

Hrvati su narod, danas nastanjen na području Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosovo, Slovenija, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Makedonija, Italija, te drugih država. Broje oko 6 do 7 milijuna popisanih pripadnika diljem svijeta 2005.

Hrvati govore hrvatskim jezikom, koji spada u skupinu južnoslavenskih jezika. Po vjeroispovijedi, dominantno su katolicima.

Procjene govore da Hrvata ima izvan domovine gotovo isti broj kao i u Hrvatskoj. Pretežno žive u Sjevernoj i Južnoj Americi, Zapadnoj Europi i Oceaniji. Postoje stare i organizirane hrvatske manjine u obližnjim državama: gradišćanski Hrvati u Austriji, moliški Hrvati u Italiji, Krašovani u Rumunjskoj, Bunjevci i Šokci u vojvođanskim krajevima.

Svecem zaštitnikom hrvatskoga naroda smatra se sveti Josip.

Ime i podrijetlo

Prema legendi Hrvati su se doselili pod vodstvom petero braće (Klukas, Lobel, Muhlo, Kosjenc i Hrvat) i dvije sestre (Tuga i Buga), pa je moguće da od jednog od braće koji se zvao Hrvat potječe i ime za narod Hrvati; osim te legende postoji i vrlo vjerojatna teorija sa kojom se slaže večina povijesničara a po kojoj su plemena Hrvata koji su obitavali na brdovitom ozemlju Karpata u Bijeloj Hrvatskoj između Krakova u Poljskoj i Lavova u Ukrajini bili nazvani Hrbati ili Hrvati od strane slavenskih plemena u močvarnim nizinama po riječi "hrbat" koja u staroslavenskom znači vrhovi brijega. Dio povjesničara, međutim, ne slaže se sa navedenim teorijama jer su nevjerodostojne te drže kako ime Hrvati najvjerojatnije nije slavenskog podrijetla što potkrepljuju činjenicom o vrlo srodnom imenu perzijskoga plemena Harvati kod kojih se nalaze slični ornamenti koje neki poistovječuju sa šahovskim pločama a drugi sa hrvatskim grbovima. Bilo kako bilo, suvremeni Hrvati ipak govore hrvatskim jezikom koji je iz (južno)slavenske jezične grane a ova pak spada u indo-europsku odnosno indo-perzijsku skupinu što govori u prilog karpatskoj teoriji o slavenskom podrijetlu po kojem ime nosi i Slavonija nekadašnje ozemlje cjelokupne panonske Hrvatske.

O nastanku hrvatskoga naroda - njegovoj etnogenezi - još uvijek postoji više teorija. Slavenska teorija dugo je bila jedina i smatrala se nepobitnom. Međutim, u 19. i 20. stoljeću javile su se i druge teorije, a u zadnje je vrijeme veliku popularnost stekle su gotska i tzv. iranska teorija.

Hrvatska plemićka plemena koja su imala pravo birati kralja

(12; Karinjani i Lapčani su jedno pleme koje se razdvojilo)

  1. Čudomirići,
  2. Gusići,
  3. Jamometići,
  4. Kačići,
  5. Karinjani i Lapčani - trag je naziv mjesta Karin i Lapac
  6. Kukari (Klьkarь), ovo pleme , vjerojatno je podrijetlom od Kluka. - trag je naziv mjesta kod Vrlike, Kukari.
  7. Lasničići (Lačničići),
  8. Mogorovići, - trag je naziv mjesta Mogorić.
  9. Polečići (Poletčići), - trag je naziv mjesta Poličnika.
  10. Snačići (zvani i Svačići - prijelazi glasa "v" u "m" i "n"),
  11. Šubići, knezovi Bribirski
  12. Tugomirići. Pleme za koje se drži da su od sestre Tuge. Nastanili su se kod Karlobaga i u Poljicima

Etnički prostor Hrvata

Danas etnički prostor Hrvata obuhvaća cjelokupan prostor Republike Hrvatske od rijeke Dragonje na zapadu u Istri do Prevlake i Boke Kotorske na jugoistoku te od rijeke Sutle na sjeverozapadu do rijeke Dunava na istoku, zatim obuhvaća značajne djelove Bosne i Hercegovine;

vidi: Hrvati Bosne i Hercegovine

  • Osim većinski homogenog (fizički povezanog) hrvatskog etničkog prostora postoje i autohtone hrvatske manjinske zajednice ili enklave, tako su Hrvati autohtono stanovništvo u nekim područjima nama susjednih zemalja:
  • Boki Kotorskoj, te gradu Budvi i gradu Baru sa širom okolicom u priobalju Crne Gore.

vidi: bokeljski Hrvati

  • Srbija, sjeverna i zapadna Bačka (općine Sombor, Apatin, Subotica, Odžaci, Bać), istočni Srijem (općine Šid, Beočin, Srijemska Mitrovica, Ruma, Stara i Nova Pazova te Novi Sad. Osobito se ističu naselja sa Hrvatskom arhitekturom, crkvama i povijesnim znamenitostima u Petrovaradinu, Srijemskoj Mitrovici, Šidu, Hrtkovcima, Slankamenu i starim djelovima Zemuna (sada Novi Beograd). Postoje i male hrvatske enklave u Banatu. Istočni Srijem nalazio se u sastavu hrvatske države tokom povijesti, tako su hrvatske vojničke postrojbe u sklopu Austro-Ugarske vojske oslobodile cijeli Srijem od Turaka i bio je uključen u sastav Hrvatske sve do 1918. - 45. Na Kosovu postoji sada malena, no vrlo stara hrvatska enklava u mjestu Janjevo i nekoliko obližnjih sela.

vidi: Hrvati u Vojvodini, Bunjevci, Šokci, Hrvati u Srbiji, Janjevci

vidi: moliški Hrvati

vidi: gradišćanski Hrvati

vidi: Hrvati u Mađarskoj, racki Hrvati

  • U Rumunjskoj Hrvati podrijetlom iz Pokuplja nastanjuju 7 naselja u području zvanom Karaševo.

vidi: Hrvati u Rumunjskoj, Krašovani, Šokci

vidi: Hrvati u Slovačkoj

  • U Češkoj živi oko 1.000 do 2.000 Hrvata, nastanjuju tri naselja.

vidi: moravski Hrvati

  • U Sloveniji, Slovensko primorje (naselje Hrvatini), Bela krajina više manjih naselja nastanjenih sa Hrvatima, zatim oko Brežica i u pokrajini Haloze.

Osim autohtonih hrvatskih zajednica, postoji i značajna ekonomska dijaspora Hrvata širom svijeta, čiji su preci tražeći posao odselili u razne zemlje i kontinente, te se tamo nastanili.

Povijesna etnografija

Stara hrvatska plemena

Život i običaji

Slika Ferde Kikerca "Dolazak Hrvata k moru"

Po dolasku u novu domovinu Hrvati su nastanili područje između Drave i Jadranskog mora. S obzirom na fluktuacije istočne granice ona se ne može točno odrediti, no na cijelom bosanskohercegovačkom prostoru se mogu naći tragovi ranije hrvatske nazočnosti. Na južnoj Jadranskoj obali pleme Neretvani je oformiralo svoju knežinu.

Područje sjeverne Hrvatske između Drave i Save poznato kao Panonska Hrvatska (danas Slavonija) u vrijeme prije kralja Tomislava nazivano je imenom Sklavinija, narod koji ju je naselio nazivan je Sklavinima, svakako varijanta imena Slaveni. Znamo da su Hrvati još vjerojatno za vrijeme saveza s Antima, ili možda i malo kasnije poprimili slavenski jezik. Ovakvom lingvističkom slavenizacijom nametnuto im je i slavensko ime. Područje koje su naselili, Slavonija ili Sklavinija sačuvala je ime do danas. Današnje Šokce koje nalazimo u Slavoniji nemaju biti kojeg drugog podrijetla nego onog sklavinskog. Šokci imaju svoj poseban mentalitet. Oni su poznati kao radišan narod koji je na području Slavonije našao plodnu i rodnu zemlju kojoj se posvetio. Oni su veoma uspješni ratari i uzgajivači kukuruza (nakon otkrića Amerike), pšenice i drugih žitarica. Šokci poznati i po uzgoju stoke i napose svinja, od kojih potječe glavnina mesne hrane.

U području Bijele i Crvene Hrvatske nalazimo opet drugačiji tip Hrvata. Zemljopisne prilike nesumnjivo su utjecale na drugačiji mentalitet i tip kulture. Kamen, more i sunce potaklo je razvoju uzgoja maslina i grožđa. Blizina mora djelovala je i na razvoj brodarstva, te gusarstva kao oblika privređivanja. Znano je da su još stari Neretvani i nešto mlađi Kačići bili strah i trepet slobodnom pomorstvu dalmatinskih gradova, i napose Veneciji. Hrvati s obale Jadrana postali su poznati pomorci, a to vrijedi danas za njih. Dubrovčani i Bokelji na glasu su kao vješti pomorci. Proizvodnja vina, pršuta i maslinovog ulja je značajna. To su ujedno i glasoviti specijaliteti potomaka Bijelih i Crvenih Hrvata. Tipovi naselja razlikuju se isto prema zemljopisnim prilikama. Šokačka naselja Slavonije izduženog su oblika čije su kuće obično nižu bočno okrenute prema šoru (ulici) s kojima čine gazdinstva. Kuće su drvene i s ostalim gospodarskim zgradama ograđene s ulične strane drvenim ogradama. Ovakva dugačka naselja moguća su samo u ravničarskim predjelima. Bliže ili dalje gazdinstva imaju svoja poprilično velima polja na kojima se uzgaja pšenica (danas manje) i kukuruz. Potpuno je drugačiji tip naselja u brdovitim predjelima kao u Lici gdje su razbacana na velikom području. Kuće su veoma strmih krovova, izvorno drvene, danas zidanice. Hrvati brdskih područja također su se prilagodili obliku tla i klime. Stočarstvo (ovca) i uzgoj krumpira glavne su preokupacije. Polja su znatno manja nego u Slavoniji. Najznačajnija voćka ličkih Hrvata je šljiva.

Kultura i umjetnost

Sveci zaštitnici hrvatskog naroda su Sveti Josip [24] i Sveti Nikola Tavelić. [25]

Poznati hrvatski mariolog o. isusovac Ante Katalinić je u svom djelu Marija - velika nada Hrvata. Marijina nazočnost u povijesti hrvatskog naroda iz 1998. dokumentirao činjenicu da se je tijekom cijele svoje povijesti hrvatski narod osobito žarko utjecao Majci Božjoj i u nju polagao sve svoje nade da ih sačuva od zla i propasti, a s druge strane se Blažena Djevica Marija Hrvatima pokazala najvjernijom zagovornicom i pomoćnicom. [26]

Populacija

Hrvata ima oko četiri milijuna u Hrvatskoj i oko 500.000 u Bosni i Hercegovini, te oko 100.000-200.000 u ostalim zemljama bivše SFRJ, te u Gradišću u Austriji. Njihov broj u inozemstvu se može samo procijeniti, ali pretpostavlja se da u iseljeništvu živi barem jednako mnogo Hrvata kao u domovini, no taj broj najviše ovisi o tome smatraju li se više Hrvatima i kako se etnički izjašnjavaju. Mnogi potomci iseljenika poženili su se pripadnicima raznih drugih naroda, a njihovi današnji unuci i praunuci jedva da nešto više znaju o svojem podrijetlu. Zaboravili su jezik, asimilarali u nove zajednice i prihvatili tamošnju kulturu. Znatan je također i onaj dio hrvatskih iseljenika koji ne govore više hrvatskim jezikom ali su svjesni svoje etničke pripadnosti. Najveće emigrantske skupine žive u Zapadnoj Europi, ponajviše u Njemačkoj, a zatim u Italiji, Švedskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji itd. Od drugih kontinenata, Amerika ima najbrojniju hrvatsku populaciju, i to u Sjedinjenim Državama (Ohio, Kalifornija; Pittsburgh je do pred raspad SFRJ bio drugi grad na svijetu po broju Hrvata) i Kanadi (Mississauga), kao i u Argentini, Čileu (krajnji sjever, zatim oko Santiaga i na jugu na Ognjenoj zemlji), Peruu, Brazilu i Boliviji. Postoje i značajne hrvatske manjine u Australiji (Perth, Sydney) i Novom Zelandu, kao i u Južnoj Africi.

Hrvati u svijetu

UN-ova procjena 2005., označena zvjezdicom./; ²službeni popis 2001.


Zaštitnik Hrvata je sveti Josip Radnik.

Broj Hrvata i njihov udio u republikama bivše SFRJ od 1948.-1991.

Bivše republike 1948. 1953. 1961. 1971. 1981. 1991.
SR Bosna i Hercegovina 614,123 23,9  % 654,229 23,0  % 711,665 21,7 % 772,491 20,6 % 758,140 18,4 % 755,895 17,3 %
SR Crna Gora 6,808 1,8 % 9,814 2,3 % 10,664 2,3 % 9,192 1,7 % 6,904 1,2 % 6,249 1 %
SR Hrvatska 2,975,399 78,7 % 3,128,661 79,5 % 3,339,890 80,3 % 3,513,647 79,4 % 3,454,356 75,1 % 3,736,356 78,1 %
SR Makedonija 2,060 0,2 % 2,710 0,2 % 3,750 0,3 % 3,882 0,2 % 3,307 0,2 % 2,450 0,1 %
SR Slovenija 16,069 1,1 % 17,978 1,2 % 31,429 2,0 % 42,657 2,5 % 55,625 2,9 % 54,212 2,8 %
SR Srbija 169,894 2,6 % 162,158 2,3 % 196,411 2,6 % 184,913 2,2 % 149,368 1,6 % 105,406 1,1 %
Jugoslavija 3,784,353 24,0 % 3,975,550 23,5 % 4,293,809 23,1 % 4,526,782 22,1 % 4,428,005 19,7 % 4,660,568 19,8 %

Veći gradovi sa značajnijom koncentracijom Hrvata

Kriterij koncentracije je bio velik apsolutni broj Hrvata i/ili značajan postotak Hrvata. Kao stanovnici su uzeti trajno naseljeni i stanovništvo "na privremenom radu".

Država Gradovi
Argentina Buenos Aires, Rosario, La Plata
Australija Sydney, Melbourne, Perth
Austrija Beč, Željezno (Eisenstadt)
Bosna i Hercegovina Mostar, Sarajevo, Banja Luka
Brazil São Paulo, Ribeirão Preto
Crna Gora Kotor, Tivat, Perast
Čile Punta Arenas, Santiago, Porvenir, Antofagasta
Italija Trst, Milano
JAR Johannesburg, Pretoria, Capetown
Kanada Toronto, Hamilton, Winnipeg, Calgary, Vancouver, Edmonton
Mađarska Budimpešta, Pečuh
Njemačka Frankfurt na Majni, München, Stuttgart, Berlin, Mainz, Hamburg,
Novi Zeland Auckland
SAD Pittsburgh, Chicago, Cleveland, New York, San Jose, Fresno, San Pedro, Los Angeles
Srbija Subotica, Sombor, Apatin, Beograd, Srijemska Mitrovica, Petrovaradin.

Zanimljivosti

Maori Hrvate zovu "Tarara" [27].

Unutarnje poveznice

Izvori

Bibliografija

  • Kovačec, August. 1996. Hrvatski opći leksikon. Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Zagreb. str. 373. ISBN 9536036622

Vanjske poveznice

O Hrvatima u Bačkoj, Srijemu i Banatu: