Dodatak:Popis država po nadnevku državnosti

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Godina Nadnevak Država Događaj Obljetnica
660. pr. Kr. - Japan
258. pr. Kr. - Vijetnam
1. - Etiopija
301. 3. rujna San Marino Marin s otoka Raba osniva San Marino, najstariju republiku u Europi, neovisnost od Rimskog Carstva
862 - Rusija Knez Rjurik je izbran za vladara Novgoroda
910. - Hrvatsko kraljevstvo Knez Tomislav ujedinjuje sve hrvatske zemlje u Hrvatsko kraljevstvo i postaje kralj, neovisnost od Bizanta
980. - Danska
1000. - Mađarska kralj sv. Stjepan I. osniva mađarsku državu
1066. - Engleska
1143. 5. listopada Portugal neovisnost od Kraljevine León
1238. - Tajland
1278. 8. rujna Andora osnivanje Andore pod zajedničkom upravom Španjolske i Francuske
1291. 1. kolovoza Švicarska savez protiv Svetog Rimskog Carstva da
1419. - Monako
1512. - Španjolska
1523. 6. lipnja Švedska Gustav Vasa ustoličen kao prvi kralj da
1579. - Nizozemska neovisnost od Španjolske
1640. 1. prosinca Portugal neovisnost od Španjolske da
1650. - Oman neovisnost od Portugala
1666. 6. lipnja Maroko
1707. - Velika Britanija ujedinjenje Engleske i Škotske
1719. 23. siječnja Lihtenštajn
1768. - Nepal
1776. 4. srpnja Sjedinjene Američke Države neovisnost od Velike Britanije da
1801. 1. siječnja Ujedinjeno Kraljevstvo ujedinjenje Irske i Velike Britanije
1804. 15. veljače Srbija neovisnost od Otomanskog Carstva da
1804. 1. siječnja Haiti neovisnost od Francuske da
1809. 10. kolovoza Ekvador objavljena neovisnost od Španjolske da
1810. 20. srpnja Kolumbija neovisnost od Španjolske da
1810. 16. rujna Meksiko deklaracija neovisnosti od Španjolske da
1810. 18. rujna Čile neovisnost od Španjolske da
1811. 15. svibnja Paragvaj neovisnost od Španjolske da
1811. 5. srpnja Venezuela neovisnost od Španjolske da
1814. 17. svibnja Norveška potpisivanje norveškog ustava u Eidsvollu da
1816. 9. srpnja Argentina neovisnost od Španjolske da
1821. 25. ožujka Grčka neovisnost od Otomanskog Carstva, početak Grčkog rata za neovisnost da
1821. 28. srpnja Peru neovisnost od Španjolske da
1821. 15. rujna Gvatemala neovisnost od Španjolske da
1821. 15. rujna Honduras neovisnost od Španjolske da
1821. 15. rujna Kostarika neovisnost od Španjolske da
1821. 15. rujna Nikaragva neovisnost od Španjolske da
1821. 15. rujna Salvador neovisnost od Španjolske da
1821. 27. rujna Meksiko pravna neovisnosti od Španjolske da
1903. 28. studenog Panama neovisnost od Španjolske da
1822. 24. svibnja Ekvador neovisnost od Španjolske bitkom kod Pichincha da
1822. 7. rujna Brazil deklaracija neovisnosti od Portugala da
1825. 6. kolovoza Bolivija neovisnost od Španjolske da
1825. 25. studenog Brazil pravna neovisnost od Portugala
1828. 25. kolovoza Urugvaj neovisnost od Brazila da
1830. 4. listopada Belgija neovisnost od Nizozemske
1831. 21. srpnja Belgija Leopold I. Belgijski ustoličen kao prvi kralj da
1843. 28. studenog Havaji (SAD) neovisnost od Velike Britanije da
1844. 27. veljače Dominikanska Republika neovisnost od Haitija da
1847. 26. srpnja Liberija neovisnost od SAD-a da
1861. 17. ožujka Italija
1967. 1. srpnja Kanada neovisnost od Engleske da
1871. 18. siječnja Njemačko Carstvo ujedinjenje njemačkih zemalja pod vodstvom Pruske
1877. 9. svibnja Rumunjska neovisnost od Otomanskog Carstva da
1878. 18. prosinca Katar Šeik Jassem bin Mohamed al-Thani ustoličen kao vladar da
1898. 12. lipnja Filipini neovisnost od Španjolske da
1901. 1. siječnja Australija neovisnost od Federacije Kolonija Velike Britanije
1902. 20. svibnja Kuba neovisnost od SAD
1903. 3. studenog Panama odvajanje od Kolumbije da
1905. 26. listopada Norveška neovisnost od Švedske
1908. 22. rujna Bugarska neovisnost od Otomanskog Carstva da
1910. 5. listopada Portugal osnutak republike da
1912. 28. studenog Albanija neovisnost od Otomanskog Carstva da
1917. 6. prosinca Finska neovisnost od Ruskog Carstva da
1918. 22. siječnja Ukrajina neovisnost od Rusije da
1918. 16. veljače Litva neovisnost od Rusije i Njemačke da
1918. 24. veljače Estonija neovisnost od Ruskog Carstva da
1918. 26. svibnja Gruzija osnutak republike da
1918. 28. listopada Češka neovisnost od Austro-Ugarske (u sklopu Čehoslovačke) da
1918. 28. listopada Slovačka neovisnost od Austro-Ugarske (u sklopu Čehoslovačke) da
1918. 31. listopada Mađarska istupanje iz unije sa Austrijom, raspad Austro-Ugarske, proglašenje mađarske neovisnosti da
1918. 11. studenog Poljska neovisnost od Austro-Ugarske, Pruske i Rusije da
1918. 12. studenog Austrija raspad Austro-Ugarske, proglašenje republike
1918. 18. studenog Latvija neovisnost od Rusije da
1919. 19. kolovoza Afganistan neovisnost od Velike Britanije da
1920. 12. studenog Slobodna Država Rijeka neovisnost od Italije
1921. 11. srpnja Mongolija neovisnost od Kine da
1921. 6. prosinca Irska neovisnost od Velike Britanije
1922. 28. veljače Egipat neovisnost od Velike Britanije
1923. 29. listopada Turska neovisnost od Otomanskog Carstva
1929. 11. veljače Vatikan neovisnost od Italije Lateranskim sporazumom da
1931. 11. prosinca Južnoafrička Republika neovisnost od Velike Britanije
1932. 23. rujna Saudijska Arabija
1932. 3. listopada Irak neovisnost od uprave Velike Britanije pod nadzorom Lige naroda
1943. 22. studenog] Libanon neovisnost od uprave Francuske pod nadzorom Lige naroda da
1944. 17. lipnja Island neovisnost od Danske da
1944. 3. srpnja Bjelorusija Sovjeti oslobodili Minsk od njemačke okupacije da
1945. 5. svibnja Nizozemska neovisnost od Trećeg Reicha da
1945. 15. kolovoza Južna Koreja neovisnost od Japana da
1945. 17. kolovoza Indonezija neovisnost od Nizozemske da
1945. 2. rujna Vijetnam neovisnost od Prve Francuske Republike i Japana da
1946. 17. travnja Sirija neovisnost od uprave Prve Francuske Republike pod nadzorom Lige naroda
1946. 25. svibnja Jordan neovisnost od uprave Velike Britanije pod nadzorom Lige naroda da
1946. 4. srpnja Filipini neovisnost od SAD
1947. 14. kolovoza Pakistan neovisnost od Velike Britanije da
1947. 15. kolovoza Indija neovisnost od Velike Britanije da
1948. 4. siječnja Mianmar neovisnost od Velike Britanije da
1948. 4. veljače Šri Lanka neovisnost od Velike Britanije da
1948. 14. svibnja Izrael neovisnost od uprave Velike Britanije pod nadzorom Lige naroda
1948. 9. rujna Sjeverna Koreja osnutak DNR Koreje da
1949. 23. svibnja Zapadna Njemačka ukidanje okupacijskih zona zapadnih saveznika (Velike Britanije, SAD-a i Francuske), proglašenje Savezne Republike Njemačke
1949. 19. srpnja Laos neovisnost od Prve Francuske Republike
1949. 8. kolovoza Butan neovisnost od Indije
1949. 1. listopada Kina neovisnost od Kineske Republike
1949. 7. listopada Istočna Njemačka ukidanje sovjetske okupacijske zone i proglašenje Njemačke Demokratske Republike
1951. 24. prosinca Libija neovisnost od Italije
1953. 9. studenog Kambodža neovisnost od Prve Francuske Republike da
1956. 1. siječnja Sudan neovisnost od Egipta i Velike Britanije da
1956. 20. ožujka Tunis neovisnost od Prve Francuske Republike da
1956. 18. studenog Maroko neovisnost od Francuske i Španjolske da
1957. 6. ožujka Gana neovisnost od Velike Britanije da
1957. 31. kolovoza Malezija neovisnost od Velike Britanije da
1957. 30. studenog Jemen neovisnost od Velike Britanije da
1958. 2. listopada Gvineja neovisnost od Prve Francuske Republike
1958. 4. listopada Francuska neovisnost od Prve Francuske Republike
1960. 1. siječnja Kamerun neovisnost od Francuske
1960. 4. travnja Senegal neovisnost od Francuske
1960. 27. travnja Togo neovisnost od francuske uprave pod nadzorom UN-a da
1960. 26. lipnja Madagaskar neovisnost od Francuske da
1960. 30. lipnja DR Kongo neovisnost od Belgije da
1960. 1. srpnja Somalija neovisnost od Velike Britanije i Italije
1960. 1. kolovoza Benin neovisnost od Francuske da
1960. 3. kolovoza Niger neovisnost od Francuske da
1960. 5. kolovoza Burkina Faso neovisnost od Francuske da
1960. 7. kolovoza Obala Bjelokosti neovisnost od Francuske
1960. 11. kolovoza Čad neovisnost od Francuske da
1960. 13. kolovoza Srednjoafrička Republika neovisnost od Francuske da
1960. 15. kolovoza Republika Kongo neovisnost od Francuske
1960. 16. kolovoza Cipar neovisnost od Velike Britanije da (1.10.)
1960. 17. kolovoza Gabon neovisnost od Francuske
1960. 20. kolovoza Senegal neovisnost od Malijske Federacije
1960. 22. rujna Mali neovisnost od Francuske da
1960. 1. listopada Nigerija neovisnost od Velike Britanije da
1960. 28. studenog Mauritanija neovisnost od Francuske
1961. 27. travnja Sijera Leone neovisnost od Velike Britanije da
1961. 31. svibnja Južnoafrička Republika neovisnost od Južnoafričke Unije da
1961. 19. lipnja Kuvajt neovisnost od Velike Britanije da
1961. 9. prosinca Tanzanija deklaracija neovisnosti od Velike Britanije da
1962. 1. siječnja Samoa
1962. 1. srpnja Burundi neovisnost od uprave Belgije pod nadzorom UN-a da
1962. 1. srpnja Ruanda neovisnost od uprave Belgije pod nadzorom UN-a da
1962. 5. srpnja Alžir neovisnost od Francuske da
1962. 6. kolovoza Jamajka neovisnost od Velike Britanije da
1962. 31. kolovoza Trinidad i Tobago neovisnost od Velike Britanije da
1962. 9. listopada Uganda neovisnost od Velike Britanije
1963. 12. prosinca Kenija neovisnost od Velike Britanije da
1964. 26. travnja Tanzanija neovisnost od uprave Velike Britanije pod nadzorom UN-a da
1964. 6. srpnja Malavi neovisnost od Velike Britanije da
1964. 21. rujna Malta neovisnost od Velike Britanije da
1964. 24. listopada Zambija neovisnost od Velike Britanije da
1965. 18. veljače Gambija neovisnost od Velike Britanije da
1965. 26. srpnja Maldivi neovisnost od Velike Britanije da
1965. 9. kolovoza Singapur neovisnost od Malezije da
1966. 26. svibnja Gvajana neovisnost od Velike Britanije da
1966. 30. rujna Bocvana neovisnost od Velike Britanije da
1966. 4. listopada Lesoto neovisnost od Velike Britanije da
1966. 30. studenog Barbados neovisnost od Velike Britanije da
1968. 31. siječnja Nauru neovisnost od australske, novozelandske i britanske uprave pod nadzorom UN-a
1968. 12. ožujka Mauricijus neovisnost od Velike Britanije da
1968. 6. rujna Svazi neovisnost od Velike Britanije da
1968. 12. listopada Ekvatorska Gvineja neovisnost od Španjolske
1970. 4. lipnja Tonga neovisnost od Velike Britanije da
1970. 10. listopada Fidži neovisnost od Velike Britanije da
1971. 26. ožujka Bangladeš neovisnost od Pakistana, početak 9-mjesečnog rata za neovisnost da
1971. 15. kolovoza Bahrein neovisnost od Velike Britanije da
1971. 3. rujna Katar neovisnost od Velike Britanije da
1971. 2. prosinca Ujedinjeni Arapski Emirati neovisnost od Velike Britanije da
1973. 10. srpnja Bahami neovisnost od Velike Britanije da
1974. 7. veljače Grenada neovisnost od Velike Britanije da
1974. 10. rujna Gvineja Bisau neovisnost od Portugala
1975. 25. lipnja Mozambik neovisnost od Portugala da
1975. 5. srpnja Zelenortski Otoci neovisnost od Portugala da
1975. 6. srpnja Komori neovisnost od Francuske
1975. 12. srpnja Sveti Toma i Princip neovisnost od Portugala da
1975. 16. rujna Papua Nova Gvineja neovisnost od uprave Australije pod nadzorom UN-a da
1975. 11. studenog Angola neovisnost od Portugala da
1975. 25. studenog Surinam neovisnost od Nizozemske da
1976. 29. lipnja Sejšeli neovisnost od Velike Britanije da
1977. 27. lipnja Džibuti neovisnost od Francuske
1978. 7. srpnja Solomonski Otoci neovisnost od Velike Britanije da
1978. 1. listopada Tuvalu neovisnost od Velike Britanije
1978. 3. studenog Dominika neovisnost od Velike Britanije
1979. 22. veljače Sveta Lucija neovisnost od Velike Britanije
1979. 1. travnja Iran
1979. 12. srpnja Kiribati neovisnost od Velike Britanije
1979. 27. listopada Sveti Vincent i Grenadini neovisnost od Velike Britanije
1980. 18. travnja Zimbabve neovisnost od Velike Britanije da
1980. 30. srpnja Vanuatu neovisnost od Velike Britanije i Francuske da
1981. 21. rujna Belize neovisnost od Velike Britanije da
1981. 1. studenog Antigva i Barbuda neovisnost od Velike Britanije da
1983. 19. rujna Sveti Kristofor i Nevis neovisnost od Velike Britanije da
1984. 1. siječnja Brunej neovisnost od Velike Britanije da
1986. 21. listopada Maršalovi Otoci neovisnost od uprave SAD-a pod nadzorom UN-a
1986. 3. studenog Savezne Države Mikronezije neovisnost od uprave SAD-a pod nadzorom UN-a
1989. 17. studenog Češka Baršunasta revolucija (u sklopu Čehoslovačke) da
1989. 17. studenog Slovačka Baršunasta revolucija (u sklopu Čehoslovačke) da
1990. 11. ožujka Litva neovisnost od Sovjetskog Saveza da
1990. 21. ožujka Namibija neovisnost od Južnoafričke Republike da
1990. 4. svibnja Latvija neovisnost od Sovjetskog Saveza da
1990. 3. listopada Njemačka neovisnost od Zapadne Njemačke i Istočne Njemačke
1990. 26. prosinca Slovenija objavljeni rezultati referenduma o neovisnosti od Jugoslavije da
1991. 9. travnja Gruzija neovisnost od Sovjetskog Saveza da
1991. 25. lipnja Hrvatska neovisnost od Jugoslavije da
1991. 25. lipnja Slovenija neovisnost od Jugoslavije da
1991. 24. kolovoza Rusija Raspad Sovjetskog Saveza da
1991. 24. kolovoza Ukrajina neovisnost od Sovjetskog Saveza da
1991. 25. kolovoza Bjelorusija neovisnost od Sovjetskog Saveza
1991. 27. kolovoza Moldova neovisnost od Sovjetskog Saveza da
1991. 30. kolovoza Azerbajdžan neovisnost od Sovjetskog Saveza da
1991. 31. kolovoza Kirgistan neovisnost od Sovjetskog Saveza da
1991. 1. rujna Uzbekistan neovisnost od Sovjetskog Saveza da
1991. 8. rujna Republika Makedonija neovisnost od Jugoslavije da
1991. 9. rujna Tadžikistan neovisnost od Sovjetskog Saveza da
1991. 21. rujna Armenija neovisnost od Sovjetskog Saveza da
1991. 27. listopada Turkmenistan neovisnost od Sovjetskog Saveza
1991. 16. prosinca Kazahstan neovisnost od Sovjetskog Saveza da
1992. 1. ožujka Bosna i Hercegovina neovisnost od Jugoslavije da
1992. 11. travnja Srbija i Crna Gora neovisnost od Jugoslavije
1993. 17. srpnja Slovačka deklaracija neovisnosti od Čehoslovačke
1993. 1. siječnja Češka pravna neovisnost od Čehoslovačke
1993. 1. siječnja Slovačka pravna neovisnost od Čehoslovačke da
1993. 24. svibnja Eritreja neovisnost od Etiopije da
1994. 1. listopada Palau neovisnost od uprave SAD-a pod nadzorom UN-a
2002. 20. svibnja Istočni Timor neovisnost od uprave Indonezije pod nadzorom UN-a da
2006. 21. svibnja Crna Gora neovisnost od Srbije i Crne Gore da
2006. 5. lipnja Srbija neovisnost od Srbije i Crne Gore
2008. 17. veljače Kosovo neovisnost od Srbije
2011. 9. srpnja Južni Sudan neovisnost od Sudana

Vidi također[uredi VE | uredi]

Popisi država po: