Wikipedija:Kafić

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s WP:K)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kafić

Dobro došli u Wikipedijin kafić! Ovdje možete postavljati pitanja i raspravljati o Wikipediji.

Za tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama koristite niže navedene poveznice. Za raspravu o pojedinim člancima koristite njihove stranice za razgovor, u kafiću samo pozovite suradnike na dotičnu stranicu za razgovor. Sve rasprave o člancima koje se ne tiču Wikipedije kao šireg pojma bit će premještene na pripadajuće stranice za razgovor članaka, kao i tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama!

Uža područja
Tehnička pitanja

za pitanja o uređivanju Wikipedije i ostalim tehničkim informacijama

Pitanja o slikama

za pitanja o slikama, oznakama za slike i autorskim pravima

Jezična pitanja

za pitanja o pravopisu, gramatici, stilistici i ostalim jezikoslovnim područjima

Zahtjevi i želje

Zahtjevi za promjenom imena suradnika, premještanjem stranice ...

Foreign languages

Talk page for users speaking foreign languages

Zamjerke

Popis članaka na koje suradnici imaju zamjerku

Prečac:
WP:K


Pravila Wikipedije
Temeljno pravilo
1. Službeni jezik Wikipedije
Marljiv rad i suradnja
2. Nepristrano gledište
3. Provjerljivost
4. Ostati hladne glave
kad se uređivanje zaoštri
Dogovor
5. Konsenzus
6. Rješavanje prijepora
Izbjegavanje sukoba
7. Pretpostavite dobru namjeru
8. Bez osobnih napada
9. Maltretiranje
10. Ne ometajte rad Wikipedije
da biste nešto dokazali

Gremo ća smanjit entronpiju[uredi]

Mogli bismo za početak poubacivati wikipoveznice na članke iz ove kategorije Kategorija:Nedostaju wikipoveznice. Kubura (razgovor) 01:16, 9. siječnja 2020. (CET)

Entropija :)). Odlična ideja! Pozivam sve, pogotovo nove suradnike, da se pridruže, to im je odlična vježba. --Suradnik A10 (razgovor) 18:17, 9. siječnja 2020. (CET)
Pozivam sve... Ovo će biti kao nekadanja parola "prijeđimo s riječi na djela", ili "radite kako vam kažem, a ne kako ja radim"? A zašto ne "za mnom!"? Vlastitim primjerom pokazati da kampanja neće ostati mrtvo slovo na papiru, a ne samo pozdraviti ideju, koja je i po meni odlična, samo što ja ne bih rekao "entronpiju", već "nered". Nisam se doduše ni ja naradio ([1] [2] [3]), ali ja sam na wikiodmoru Face-wink.svg  • Bonč (razgovor) • Brončano doba je period ljetnih dopusta. •  00:01, 10. siječnja 2020. (CET)
Idemo u nove radne pobjede! --Mosorska gušterica (razgovor) 16:41, 10. siječnja 2020. (CET)

BiH nije samo B[uredi]

Pozdrav. Ako netko želi podržati zahtjev da članci o izborima u BiH na engleskoj Wikipediji sadrže naslov s ispravnim nazivom države, možete to učiniti ovdje.

Dovoljno je dodati *'''Support''' i potpis ispod prijedloga. Hvala. Varro (razgovor) 17:52, 11. siječnja 2020. (CET)

Primiče se jubilarac[uredi]

Evo se primiče prvi ovogodišnji jubilarac, virojatno će past za tri ili četiri dana. Znate šta van je činit :) Kubura (razgovor) 03:43, 13. siječnja 2020. (CET)

Novi dizajn GS Bs. wikipedije[uredi]

[4] Wikipedija na bošnjačkme jeziku ima novi dizajn glavne stranice. Što mislite o dizajnu? Trebamo li mi redizajnirati našu da izgleda tako? Meni se sviđa njihov dizajn. Želim čuti vaša mišljenja. --Croxyz (razgovor) 22:18, 14. siječnja 2020. (CET)

Previše ambulantno. Kubura (razgovor) 00:27, 15. siječnja 2020. (CET)
Na tragu glavne stranice wikipedije na ruskome jeziku, koja je kompaktnija i bez suvišnih praznih prostora: vidi Заглавная страница. -- Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 0,38; 15. siječnja 2020. (SEV)

Sviđa mi se. Bilo bi vrijeme za novi dizajn glavne stranice hr.wiki. --Hmxhmx (razgovor) 11:00, 15. siječnja 2020. (CET)

Smjernice[uredi]

Da ne bi jednom godišnje ili koliko već svaki put iznova utvrđivali što i kako, vrijeme je navesti glavne smjernice, tako da sposobni i kreativni imaju osvijetljen put prema cilju. Navodim ono što se vremenom pokazalo najvažnijim, ako što treba dopuniti ili promijeniti, javite, promijenit će se ili dopuniti.

Pitanje: Mogu li dati svoj prijedlog, ili kada mogu dati prijedlog za redizajn Glavne stranice?

 • Ideje za redizajn Glavne stranice su uvijek dobro došle.

Pitanje: Kako izgleda dobar prijedlog, kako izgleda loš ili besmislen prijedlog?

 • Ideje koje počinju i završavaju s "Meni se sviđa stranica kao na ... projektu" u načelu nemaju uspjeha. Više uspjeha imaju ideje kad suradnik na svojoj podstranici složi konkretan prijedlog, tako da se može vidjeti kako bi konkretan dizajn izgledao na našem projektu.

Pitanje: Koji su osnovni zahtjevi dizajna koje valja ispuniti?

 • Tehnička kompletnost prijedloga, inkrementalne promjene, prisutnost osnovnih elemenata.

Pitanje: Što je to tehnička kompletnost prijedloga?

 • Prijedlog ne smije dobro izgledati samo na vašem računalu, tabletu ili mobitelu, odnosno samo na jednoj razlučivosti. Načelno, prijedlog bi trebao dobro izgledati na svim uređajima. Nekoć se očekivalo da stranica dobro izgleda na razlučivostima od 640x480 piksela, preko 800x600 do 1024x768. Godine 2020. donja granica provjere dizajna ne mora biti niža od 1024x768, a najviša recimo 4K (3840x2160 piksela), poželjno bi bilo provjeriti izgled na 3 ili 4 razlučivosti:
  • 1024x768
  • 1920x1080
  • 2560x1600
  • 3840x2160

Pitanje: Što s dizajnom na mobitelima?

 • Iako je donja razlučivost pametnih mobitela 2020. godine tipično 720 (rjeđe) ili 1080 (češće), ta razlučivost je na ekranu od 5-7 inča, pa je dizajn Glavne stranice za mobitele poseban zadatak.

Pitanje: Što su inkrementalne promjene?

 • Većina ljudi odbija odnosno reagira negativno na (pre)velike promjene, dok su nam male povremene promjene drage i potrebne, bez njih nam je dosadno. Dobar redizajn mrežnih stranica je tipično onaj koji unosi manje promjene, npr. jednom ide promjena fonta nekog elementa, drugi put ide promjena boja okvira naslova, treći put ide preslagivanje elemenata itd.

Pitanje: Koji su osnovni elementi?

 • Izabrani članak, izabrana slika, novosti, na današnji dan, informacije.

Pitanje: Još nešto?

 • Još puno toga. :) Slike i ostali elementi (fontovi) na glavnoj stranici trebaju biti slobodni, u duhu projekta. Ono što je gore navedeno za razne razlučivosti, vrijedi i za razne preglednike, tj. stranica treba izgledati jednako u najčešće rabljenim preglednicima. Nekoć, kad su se internetski preglednici slabo pridržavali standarda, to je bilo komplicirano, danas bi to trebalo biti lako, te bi stranica trebala izgledati jednako barem u:
  • Mozillinom Firefoxu, na Linuxu, Macu, Windowsima
  • Chromiumu ili Googleovom Chromu, na Linuxu, Macu, Windowsima
  • Safariju na Macu

Pitanje: Gore se spominju standardi, kojih se valja pridržavati?

 • Po mogućnosti novijih, ali ne nužno onih koji su tek jučer odobreni za uporabu. Dakle 2020. godine bi to bili HTML5 i CSS3.

Pitanje: Koliko slobode ima, npr. smiju li se rabiti kaligrafski fontovi, odnosno koliko "inkrementalne promjene" s vremenom mogu odstupiti od klasične stranice na Wikipediji?

 • Neke su granice zadane, npr. osnovni elementi stranice koji su prisutni na svim stranicama Wikipedije (s kojima ne može upravljati svaki suradnik) ne smiju se sakriti ili bitnije mijenjati, treba se znati da je ovo Wikipedija. Dakle, logo treba biti u gornjem lijevom kutu. Isto vrijedi za međuwikije, poveznice za prijavu itd.
 • Glede ostalih elemenata, možda je najvažnije ograničenje ono osnovno - čitljivost, te prilagođenost mediju. Dakle tekst nijednog odlomka na glavnoj sigurno ne će biti napisan kaligrafskim fontom, nego će biti rabljen neki sans serifni font, defaultni ili moguće neki drugi slobodni font, u skladu s načelima čitljivosti i inkrementalnih promjena.

Ovo je najvjerojatnije dovoljno za početak. :) SpeedyGonsales 02:18, 23. siječnja 2020. (CET)

Čitljivost[uredi]

Nadovezat ću se na gornju poruku, iako je ovo razmatranje prije za WP:TP. Rješenje bi se naravno odrazilo i na glavnu stranicu.

Mobitel ne rabim za igranje, ali sam kod drugih nakratko vidio kako Wikipedija izgleda na mobitelima. Zašto ih spominjem? Zbog skaliranja: kod njih se štipkanjem povećava/smanjuje sadržaj (tekst i slike). Na računalu pak, koja god rezolucija da se izabere (suradnik je gore naveo nekoliko), tekst i slike ostaju iste veličine. Ako širinu preglednika od osnovna 1024px razvučem na 1920px (ili 3840px ako spregnem drugi monitor), što dobivam? Osim fiskulture vrata, ništa! - i dalje su ista sitna slova i sličice. Da vam bude jasno o čemu govorim, pogledajte ovu sliku, ovaj primjer fonta te objašnjenje i primjere u ovom predlošku. Moj osnovni preglednik je zastario (IE11), ali ni na novom (Waterfox v.2020.01) ne vidim mogućnost skaliranja kao što sam viđao po internetu (npr. A.A.A), ili trebam nove naočale? Smiley blind.gif

Dakle, suradnici bi trebali imati mogućnost prilagoditi sadržaj svojim afinitetima. A da ne moraju raditi akrobacije (ctrl-+ ili ctrl-scroll).  • Bonč (razgovor) • Svatko ima glupih misli, ali ih mudrac prešuti. •  02:53, 25. siječnja 2020. (CET)

Novi rekord![uredi]

Imamo novi najdulji članak! Chrysomelidae (557.878 bajtova), do jučer je bio Pobjednici utrka Formule 1 (447.051 bajt). Ponosim se time što mi je ovo 420. članak. Blaze it! --Croxyz (razgovor) 00:38, 15. siječnja 2020. (CET)

Hrvatska u polufinalu[uredi]

Tribalo bi uvrstiti u Novosti da se Hrvatska plasirala u polufinale Europskog prvenstva u rukometu, i to još 18. siječnja pobjedom nad Njemačkom. BlackArrow (razgovor) 19:10, 22. siječnja 2020. (CET)

I vaterpolisti također. BlackArrow (razgovor) 22:54, 22. siječnja 2020. (CET)
Symbol oppose vote oversat.svg Protiv oba prijedloga. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,59; 22. siječnja 2020. (SEV)
Ti si više za automate po gradskim tržnicama?--Man_Usk recider 23:03, 22. siječnja 2020. (CET)
Iz posve načelnih razloga držim upitnim postojanja predloška {{Novosti}}. Postoji projekt u razvoju Wijesti na hrvatskome jeziku. U stanju u kom se trenutačno nalazi taj predložak, bilo bi oportuno optimizirati korištenje kapaciteta. Evenutalno finale na kakvim značajnim natjecanjima, a možda bolje samo u slučaju osvajanja zlatne ili srebrne medalje. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 0,49; 23. siječnja 2020. (SEV)

Godine i rezultati utakmica[uredi]

Kad smo već kod teme prvenstva, molim suradnike da izjasne svoja mišljenja u Razgovor:2020.#Rezultati utakmica, s obzirom da Suradnik:Šaholjubac baš želi čuti mišljenje administratora, iako je sve objašnjeno na razgovoru o članku i suradnikovom razgovoru. --Hmxhmx (razgovor) 23:23, 22. siječnja 2020. (CET)

Ljudi, smirite strasti. Skratit ću sadržaj, baš kao što sam i najavljivao. Ako Hrvatska uđe u finale, u kalendar ću navesti ishod te utakmice, kao i utakmicu s Njemačkom. Ako ne osvoji, moram vidjeti što ću, vaš Šaholjubac. 09:54, 23. siječnja 2020. (CET)

Strojno prevođenje[uredi]

Kakva je praksa sa člancima koji su loše prevedeni uz pomoć strojnog prijevoda? Neki su u takvom stanju da bi ih bilo lakše izbrisati i ponovno napisati nego ići popravljati. --Suradnik A10 (razgovor) 15:15, 26. siječnja 2020. (CET)

Upravo tako, neke koji su nepopravljivi treba brisati.--Man_Usk recider 16:01, 26. siječnja 2020. (CET)