Wikipedija:Kafić

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s WP:K)
Jump to navigation Jump to search
Kafić

Dobro došli u Wikipedijin kafić! Ovdje možete postavljati pitanja i raspravljati o Wikipediji.

Za tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama koristite niže navedene poveznice. Za raspravu o pojedinim člancima koristite njihove stranice za razgovor, u kafiću samo pozovite suradnike na dotičnu stranicu za razgovor. Sve rasprave o člancima koje se ne tiču Wikipedije kao šireg pojma bit će premještene na pripadajuće stranice za razgovor članaka, kao i tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama!

Uža područja
Tehnička pitanja

za pitanja o uređivanju Wikipedije i ostalim tehničkim informacijama

Pitanja o slikama

za pitanja o slikama, oznakama za slike i autorskim pravima

Jezična pitanja

za pitanja o pravopisu, gramatici, stilistici i ostalim jezikoslovnim područjima

Zahtjevi i želje

Zahtjevi za promjenom imena suradnika, premještanjem stranice ...

Foreign languages

Talk page for users speaking foreign languages

Zamjerke

Popis članaka na koje suradnici imaju zamjerku

Prečac:
WP:K


Pravila Wikipedije
Temeljno pravilo
1. Službeni jezik Wikipedije
Marljiv rad i suradnja
2. Nepristrano gledište
3. Provjerljivost
4. Ostati hladne glave
kad se uređivanje zaoštri
Dogovor
5. Konsenzus
6. Rješavanje prijepora
Izbjegavanje sukoba
7. Pretpostavite dobru namjeru
8. Bez osobnih napada
9. Maltretiranje
10. Ne ometajte rad Wikipedije
da biste nešto dokazali

"Praznični logo"[uredi]

Wikipedia logo hr bozic 2013.png

Bok!

Sutra je prvi advent. Christmas bells.pngFarm-Fresh candy cane.pngFace-grin.svg Hoćemo li malo ukrasiti našu Wikicu s božićnim logom? Face-smile-big.svg --Mateo Katana 21:42, 1. prosinca 2018. (CET)

Mislim da je to previše rano, kad se prošlih godina stavljao taj logotip? -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 21,47; 1. prosinca 2018. (SEV)

Meni se sviđa. Može uskoro. Ne moramo čekati do Božića, ionako nije posve vezan za Božić, nego više za prosinac.--Fraxinus (razgovor) 22:27, 10. prosinca 2018. (CET)

Novosti[uredi]

Zamolija bi da se u Novostima navede veliko priznanje za Luku Modrića. BlackArrow (razgovor) 14:40, 4. prosinca 2018. (CET)

Symbol point of order.svg Ja bih zamolio da se ovakva razina vijesti ne stavlja u predložak {{Novosti}}. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 19,58; 4. prosinca 2018. (SEV)
Judiman je dosta crnjaka u vistiman. A ako pak na dalekovidnicaman s državnom koncesijom more bit prilog o prinovi u zoološkomen, ako ovo more bit na naslovnici glavnega medija u drugemen gradu u državi, zašto ne bismo i mi stavili vist koja je u svezi s temon zašćite prirode (=uteka divji gudin, 'oćedu ga ispeć)? :) Kubura (razgovor) 22:22, 4. prosinca 2018. (CET)

Riječi, riječi, riječi[uredi]

Ove smo dane, virojatno jučera uhvatili 54.545.454 riči u svin stranicaman sa sadržajen. Sa' smo na 54.559.000. To hoće reć da će i za kojim dan bit 55.555.555 ričih. :) Kubura (razgovor) 23:41, 4. prosinca 2018. (CET)

kategorizacija[uredi]

Poštovani, želio bih kategorizirati članak Etika Kabale u kategoriju: Kabala, ali mi to, izgleda mi, ne uspijeva. Molim za pomoć Miljenb (razgovor) 12:47, 6. prosinca 2018. (CET)Suradnik: Miljenb

Prijedlog rješenja situacije[uredi]

Mislim da bi netko od suradnika mogao postupiti slično ovom postupku, a dobra bi polazna osnova za rješavanje problema bila ona zapisana 23. siječnja 2009..

Već postoji globalno pravilo m:AAR, po kojem nije nipošto cilj penalizirati neaktivne nositelje administratorskih i naprednih funkcija, jer je iz dosadašnje prakse razvidno da se samo trebaju reaktivirati i tada više nisu neaktivni. Ponekad su stjuardi toliko blagonakloni, pa ne ukidaju ovlasti i dulje neaktivnim suradnicima (npr. Wječnik:Konoba#IMPORTANT: Admin activity review (2018)).

Nadalje, lokalnog pravila wikipedije na hrvatskome jeziku ne postoji. Lokalna pravila ne donose suradnici samostalno kako im se sviđa. O lokalnim pravilima koja su izglasovana, ako su im potrebne dopune, te se dopune donose jasno izraženim konsenzusom wikizajednice, odnosno u krajnjem slučaju glasovanjem. Stjuardi provode samo valjane konsenzuse, a ne one koji se događaju uz nepotkrjepljene ocjene o nekolegijalnosti i sličnom. Moglo bi se spomenuti da do konsenzusa očito nije došlo, jer pravila nisu izglasovana. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 10,49; 10. prosinca 2018. (SEV)

Hvala ti Nesmire na ovom prijedlogu. Bilo bi najbolje, da se administrator o kojemu se glasuje sam očituje što želi. Predlagatelj ima pravo izreći svoje mišljenje i pozvati na glasovanje kao što i ti imaš pravo na ovaj način izreći svoje mišljenje. Njegujemo slobodu govora i pluralizam. Možda bi mogli uvesti naziv počasni administator za one koji su predugo neaktivni i više ne misle doprinositi na wikipediji. Time bi im odali počast za prijašnji rad, a opet ne bi bili istih prava kao i oni koji se svakodnevno muče i trude.--Fraxinus (razgovor) 22:32, 10. prosinca 2018. (CET)

000000000000000 Nesmire, radi se o neaktivnosti. Takvi su i sigurnosni rizik, jer postoji opasnost da netko hakira račune takvima. Budući da imaju oruđa, zlonamjerni možedu napraviti veliku štetu. To je bila tema nekoliko središnjih poruka po svim wikiprojektima (evo zadnje [1][2]) od prije 4 dana.
000000000000000 O nekolegijalnosti i "nepotkrjepljenim ocjenama" (to ti ne bi prošlo ni kod površnih studenata prava) - to nije tema, što je naglašeno jer ne želim prpanje po starom otpadu. Dosta je toga više.
000000000000000 Trebalo bi te staviti raditi na odjel za reklamacije. Da osjetiš kako je to. I da se piše jednako tebi da si bio radnik, tebi koji si radio kao i onom kojem je samo pisalo da je bio radio na reklamacijama a da niti jednog dana nije bio na poslu. Kubura (razgovor) 00:13, 11. prosinca 2018. (CET)

Symbol point of order.svg S ozirom na to da nema lokalnoga pravila wikipedije na hrvatskome jeziku, ne postoji ni obveza administratora da se očituje na pokrenute postupke.
Symbol question green.svg Nije potrebno dodjeljivati neke počasne suradničke skupine, jer bivšim administratorima piše u evidenciji da su bili administratori. Isti podatak piše i u brojaču izmjena pod općim statistikama, primjer. Glasuje se o raspravljenim prijedlozima, a ako je bilo kakvih povreda, pogrješaka i sl., a pravila o tome nema, tada se vijećanje i izjašnjavanje obavlja na drugom mjestu.
Symbol comment vote.svg Poznato je, da je Bracodbk 2. studenoga 2013. u 18:29:40 donio zaključak (i arhivirao), citiram: »Kao administrator prekidam ovo glasovanje obzirom da je pokrenuto suprotno izglasanim pravilima.«.
Pritom je očito, da se pozivao na izglasovana pravila: Wikipedija:Arbitražni odbor/Dopunski izbori#Prijedlog za glasanje - ukidanje AO-a, jer je jedno od tih pravila navodio u svom glasovanju.
Symbol opinion vote.svg Jedno je donošenje opće odluke za čitavu zajednicu, kao što je odluka o nekom pravilu ili o ukidanju nekog pravila, a sasvim je druga situacija donošenje partikularne odluke o nekom partikularnom pitanju.
Pictogram voting info.svg Primjena općeg pravila o glasovanju ovisi o činjenici odlučuje li se o konkretnim slučajevima ili o nekim općim pojavama.
Komentar U konkretnim slučajevima, tzv. partikularnim, odluka se donosi na drugačiji način, te su stoga izjašnjavanja na zahtjevu za mišljenje administratora jedina ispravna i logična, ali s obzirom na činjenicu da izjašnjavanje administratora nije moguće predstaviti kao konsenzus wikizajednice... i administratori ju ne moraju poštovati.
Prva stavka: "Ako nije moguće ostvariti konsenzus, administratori donose odluke primjenjujući pravila koja vrijede za partikularni slučaj". (iz wp:nije).
Druga stavka: "Ako odgovarajućih pravila nema, administratori donose odluke imajući u vidu duh Wikipedije prikazan temeljnim smjernicama". (iz wp:nije).
Symbol information vote.svg Kako ne postoje pravila za o oduzimanju admin & ostalih statusa. Postoje samo pravila o stjecanju statusa i mogućnost da se čovjek sam odrekne statusa, a postoji i Wikipedija:Zahtjev za mišljenje administratora (wp:zm) gdje se može donijeti i odluka o blokadi suradnika.
Symbol information blue.svg Svatko se sam brine o svojoj zaporci, a i ako nečija zaporka ne odgovara u duljini tog će sustav jednostavno obavijestiti i omogućiti postavljanje nove. Sve to lijepo piše, mw:Wikimedia Security Team/Password strengthening 2019#Password requirements. I to nema nikakve veze s ovim slučajem.
Symbol information.svg Administratorima je omogućena i prijava uz m:Help:Two-factor authentication, što znači da se ne prijavljuju na klasičan način. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 2,42; 11. prosinca 2018. (SEV)
Uozbilji se jednom i pusti šarene sličice. Ne vjerujem da kafić čitaju suradnici koji pohađaju vrtić.--MaGaporuči mi 18:47, 11. prosinca 2018. (CET)

Wikipedija kao globalni projekt (bs.wiki)[uredi]

Cijenjene kolege! Pozivam Vas na diskusiju i davanje vašega mišljenja o temi, koju sam upravo inicirao na ovoj stranici! Kako je i nekolicina suradnika ovog projekta osjetila sve slabosti, o kojima govorim, smatram da se i vaše mišljenje mora čuti! Pozdrav! --AnToni(razgovor) 12:14, 14. prosinca 2018. (CET)

Neaktivnost nosilaca naprednih alata[uredi]

Pictogram reply blue.svg S obzirom na to da wikipedija na hrvatskome jeziku nema pravila o ukidanju statusa zbog administratorske (ne)aktivnosti, a postoje globalna pravila, primjenjuju se samo globalna pravila. U tom su slučaju stjuardi jedini ovlašteni ukidati statuse, a po proceduri iz tih globalnih pravila (m:AAR).

Po tim pravilima, suradnik koji je obaviješten točno određenom obaviješću (m:Admin activity review/Notice to inactive right holders/hr) ima oko 30 (često i više) dana da pokrene raspravu s lokalnom zajednicom prije nego mu stjuardi ukinu status.

Glasovanje o ukidanju statusa zbog neaktivnosti, a bez lokalnih pravila o takvom ukidanju, postavlja lokalnu wikizajednicu u položaj u kom se izvršenje odluke ne može provesti na lokalnoj razini. Pritom se ujedno ulazi u prostor koji je jasno definiran globalnim pravilima. Da ne ulazimo u pitanja suvišnosti bespredmetnih obrazloženja koja po globalnim pravilima nisu predviđena.

Neaktivnost se samo utvrđuje, a o njoj se ne glasuje.

Pictogram voting info.svg Iz istih sam razloga sastavio prijedlog Wikipedija:Prijedlozi/Neaktivnost nosilaca naprednih alata o kom možete raspravljati na razgovor Wikipedija:Prijedlozi/Neaktivnost nosilaca naprednih alata. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 19,32; 14. prosinca 2018. (SEV)

Neka glasovanja na hr. jeziku. Ovo je ipak hr. wiki i nije nicija sluga. I sto znace globalna pravila? Osnivac wikipedije se obogatio na pornografiji i sada bi nam trebao prodavati bijele bubrege u ime globalne demokracije. Misli globalno razmisljaj lokalno. Uostalom svjedoci smo da malo-malo dolaze ovamo da im mi prevodimo sa engleskog jer eto kreteni ne znaju ni beknuti na drugim jezicima. A bit i srž wikipedije je da prenosimo znanje na svim jezicima. --El hombre (razgovor) 20:31, 14. prosinca 2018. (CET)
Pictogram reply.svg El hombre: Pravila o provjeriteljima su globalna, kao i o zaštiti privatnosti, uvjetima upotrebe, WP:5S. Radimo na globalnom projektu, koji se stvara na različitim jezicima. To su jezična izdanja Wikipedije.
Uostalom, jesi li pogledao moj prijedlog lokalnih pravila? Nije li humanistički, čovjekoljuban, čovjekoljubiv, čovječan, ljudan? Nikakva glasovanja ne dolaze u obzir, a ni ponovljena glasovanja o povratku onih koji su privremeno neaktivni, te sve ovo nema nikakve veze s osnivačima. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 20,42; 14. prosinca 2018. (SEV)
Pazi Nesmire, vjerujem da si ti jedan dobar decko i da se pridrzavas globalnog slova zakona. No tvoji ideali i moji se bitno razlikuju. Ja tkam moje slobodne vrijeme u hr. wiki i ostale me ne tangiraju. Da, jesam sebican jer moje slobodno vrijeme biram sam gdje cu provesti a ono mi je draze od brda karamela. A sada ti globalni alati me apsolutno ne interesiraju. Na kraju krajeva ko su te osobe koje odredjuju globalne alate. Rusi, Iranci, Sesti putnici ili Amerikanci? Isti oni koji daju 50 eura clanicama nevladinih udruga po demonstraciji na Cvjetnom trgu. Tebe opet mogu razumjeti, bio sam i ja nekad idealist kad sam bio mlad, no u mojim godinama i s mojim iskustvom (vjeruj mi na rijec da sam stariji od tebe i da skupio vise zivotnog iskustva), globalno slovo zakona kroz moju prizmu gledanja na to je otprilike kao Shakespearvo "much ado about nothing" ili po naski tresla se gora rodio se mis. Pitanje je dana kada ce se neke wikipedije odvojiti od globalnih wikipedija jer niko ne zeli da mu kljukaju u mozak, ako vec zuljaju guzicu za dzabe. Iskreno volio bih da se to dogodi jer ta pravila sva nekako dolaze iz SAD-a. Zasto globalna pravila ne bi dolazila iz Kine, Sjeverne Koreje ili iz Irana. Jedan veliki covjek je rekao: "Demokracija je izmisljena da bi mali covjek glasovao za nju i da bi ga ona kasnije osudila jer je bio naivan". Taj veliki covjek sam bio ja. Ovdje se prica i rasprava zavrsava. Trla baba lan je simpaticna pjesma no oduzima puno vremena. Povratak na temu. Zele li ti administratori i dalje sudjelovati u radu hr.wiki? Zele? Pa neka se vrate. Ne zele? Pa kog vraga trebamo neke pornografske globalne alate. Nema tu puno pametovanja. Pozz i zelim ti kao i Ivanu Klakaku mirno more:)--El hombre (razgovor) 21:08, 14. prosinca 2018. (CET)