Wikipedija:Kafić

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s WP:K)
Skoči na: orijentacija, traži
Kafić

Dobrodošli u Wikipedijin kafić! Ovdje možete postavljati pitanja i raspravljati o Wikipediji.

Za tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama koristite niže navedene poveznice. Za raspravu o pojedinim člancima koristite njihove stranice za razgovor, u kafiću samo pozovite suradnike na dotičnu stranicu za razgovor. Sve rasprave o člancima koje se ne tiču Wikipedije kao šireg pojma bit će premještene na pripadajuće stranice za razgovor članaka, kao i tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama!

Uža područja
Tehnička pitanja

za pitanja o uređivanju Wikipedije i ostalim tehničkim informacijama

Pitanja o slikama

za pitanja o slikama, oznakama za slike i autorskim pravima

Jezična pitanja

za pitanja o pravopisu, gramatici, stilistici i ostalim jezikoslovnim područjima

Zahtjevi i želje

Zahtjevi za promjenom imena suradnika, premještanjem stranice ...

Foreign languages

Talk page for users speaking foreign languages

Zamjerke

Popis članaka na koje suradnici imaju zamjerku

Prečac:
WP:K


Pravila Wikipedije
Temeljno pravilo
1. Službeni jezik Wikipedije
Marljiv rad i suradnja
2. Nepristrano gledište
3. Provjerljivost
4. Ostati hladne glave
kad se uređivanje zaoštri
Dogovor
5. Konsenzus
6. Rješavanje prijepora
Izbjegavanje sukoba
7. Pretpostavite dobru namjeru
8. Bez osobnih napada
9. Maltretiranje
10. Ne ometajte rad Wikipedije
da biste nešto dokazali

Alatna traka[uredi]

Ako kome fale alati, privremeni odgovor potražiti pri dnu Kafića, odjel za tehniku i gubljenje vremena. Smiley.svg SpeedyGonsales 00:24, 8. svibnja 2017. (CEST)

Čemu zaboga ovakvi komentari? Svi pokušavamo pomoći koliko god možemo, i jedini nam je cilj razriješiti situaciju. Ako već ne želite ili ne možete pomoći, zašto se osjećate pozvani pisati ovakve detrimentalne komentare, zaista Vam ne priliče. --Ivi104 (razgovor) 00:38, 8. svibnja 2017. (CEST)
Nije komentar nego uputstvo onima kojia se to desilo. --Zeljko (razgovor) 00:54, 8. svibnja 2017. (CEST)

Izabrani članak[uredi]

Prijedlog za Izabrani članak u 19. tjednu nije prošao [1]. Tražio sam unazad članke sve do 1. tjedna 2016. godine članke koji nisu prošli za Izabrani, premda su imali isti broj glasova kao pobjednički (svi takvi došli su kao Izabrani poslije) ili su imali manje od Izabranog, a dobili su mnogo glasova. U 48. tjednu [2] to je bio članak Emilij Laszowski. Predlažem da to bude Izabrani članak za 19. tjedan 2017.
Slažete li se, kolege? Kubura (razgovor) 06:01, 8. svibnja 2017. (CEST)

Na taj način se ne dolazi do odgovarajućega rezultata. Naime, ne postoji status drugoizabranoga Izabranoga članka. Članak Emilij Laszowski treba biti izabran u tjednu kad je 1. travnja 2018. i/ili 28. studenoga 2019. godine, kad bi ujedno bio i prigodni. Ima u povijesti biranja izabranih članaka prilično puno slučaja kad članak nije bio izabran, te se onda u tom tjednu na Glavnoj stranici postavlja sljedeći izabrani članak, a ne neki drugoplasirani.
Predlažem da se izabere jedan od članaka koji su prethodno bili izabrani, te da se takav članak prikaže po drugi puta. Naime, imamo slučaj s člankom Staroslavenski jezik koji je bio na Glavnoj stranici i dulje od planiranoga, tj. od 19. travnja 2017. u 00:18:04‎ (SEV) do 1. svibnja 2017. u 00:48:05 (SEV). To znači da članak izabran u 19. tjednu može biti na Glavnoj stranici i u 20. tjednu bez ikakvih problema. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 6,38; 8. svibnja 2017. (SEV)

Onda rješavaj sâm. Ništa nije zaključano. Ispuni sve potrebne stranice.
Smatram da nije u redu dva puta isti članak za Izabrani, jer nije bilo jednom da je Izabrani postajao s dva i pol glasa, a bilo je članaka s mnogo više glasova pa nisu postali Izabrani.
Par je tjedana problem neriješenog članka stajao i nitko nije izašao s prijedlogom kako ovo rasplesti.
Sad kad se situacija dogodila (prazni prostor na Glavnoj i crvena poveznica) i kad je netko predložio neki drugi članak za Izabrani, sad se netko javio s drugom zamišlju. Gdje je dosad bio? Kubura (razgovor) 06:41, 8. svibnja 2017. (CEST)

Ispada da su se članci pomaknuli za jedan tjedan radi Wikipedija:Kafić/Arhiv 2017 2#Izabrani članak. O tom sam napisao komentar: posebno:diff/4859497. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 6,52; 8. svibnja 2017. (SEV)

UNESCO Challenge[uredi]

U tijeku je wiki projekt "UNESCO Challenge" [[3]] - pisanje članaka o UNESCO Svjetskoj baštini. Koliko sam primijetio iz hrvatske wikipedije nitko ne sudjeluje pa bi bilo lijepo da bar netko sudjeluje makar s jednim člankom. Imamo jako puno članaka o UNESCO Svjetskoj baštini, ali ostalo je još nešto članaka za napisati. Ovaj projekt je uključen i u wiki projekt Wikipedija:CEE Proljeće 2017. pa druge wikipedije iz Srednje i Istočne Europe pišu članke o hrvatskoj UNESCO baštini.--Fraxinus (razgovor) 22:23, 10. svibnja 2017. (CEST)

Popis stanovništva u BiH 2013.[uredi]

Nedavno je Agencija za statistiku BiH (bhas.ba; službena agencija!) na svojim stranicama objavila konačne rezultate popisa u Bosni i Hercegovini održanog 2013. godine. Podaci se odnose na državu, entitete, županije, općine i naseljena mjesta. Na ovoj poveznici se mogu pronaći navedeni podaci, po knjigama. Ti podaci su jedini službeni i njih treba koristiti i na Wikipediji. Treba inzistirati na navođenju službenih izvora i korištenju službenih podataka.
Zbog brojnosti članaka o naseljenim mjestima u BiH, mislim da bi se zajednica trebala izjasniti na koji način će se te podatke u člancima prezentirati. Mi već imamo neke obrasce po kojima su se takvi članci radili. Protiv sam brisanja odnosno zamjene podataka iz 1991. s novima. U jednom djelu članaka o naseljenim mjestima imamo podatke za 1991. i njih bi trebalo ostaviti npr. pod podnaslovom 1991., a pod novim podnaslovom 2013. navesti nove podatke (primjer ili tako nešto), dok u drugom dijelu članaka je potrebno samo nadopuniti postojeću tablicu. U tom drugom slučaju se javlja problem s odrednicama Muslimani i Jugoslaveni. Na bs.wiki su to riješili s fusnotom "Modalitet Muslimani se danas označava kao modalitet Bošnjaci." što nije baš u potpunosti točno jer su prema statistici to dva različita "modaliteta", na oba popisa. S druge strane, odrednica Jugoslaveni bi u većini slučajeva ostala u tablicama prazna (0) za 2013. godinu, pa ne znam koliko je ona uopće više potrebna u spomenutim tablicama.
Također, u infookvirima za naseljena mjesta u BiH za stanovništvo, automatski postoji 1991. za stanovništvo koju ne treba mijenjati dok se ne zamjene svi podaci novima ili ne nađe neko drugo rješenje.
Nadam se da ćemo uspjeti riješiti ova i(li) neka druga pitanja te što prije pristupiti ažuriranju (gdje je to potrebno) i dopuni podataka kada su već dostupni na internetu.--Man_Usk recider 15:21, 13. svibnja 2017. (CEST)

Naravno da dolaze u obzir samo službeni podatci, a ne nekakvi drugi. Što se tiče starih podataka, svakako sam za ostavljanje, kao i odrednice Muslimani/Bošnjaci. Ono što je bilo onda - bilo je, sada je drukčije i nema se tu što puno zboriti, sviđalo se to nekome ili ne. Trebalo bi se dogovoriti hoće li se u infookvire stavljati fiksni parametar popisa 2013. (kao što je u ovom predlošku ili ostaviti mogućnost ručnog upisa godine popisa (kao u ovom predlošku). Ono što treba inzistirati kod suradnika koji unose promjene je navođenje izvora, i to kako je već iznad rečeno - samo (i samo) službenih.--MaGaporuči mi 16:02, 13. svibnja 2017. (CEST)