Wikipedija:Kafić

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s WP:K)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kafić

Dobro došli u Wikipedijin kafić! Ovdje možete postavljati pitanja i raspravljati o Wikipediji.

Za tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama koristite niže navedene poveznice. Za raspravu o pojedinim člancima koristite njihove stranice za razgovor, u kafiću samo pozovite suradnike na dotičnu stranicu za razgovor. Sve rasprave o člancima koje se ne tiču Wikipedije kao šireg pojma bit će premještene na pripadajuće stranice za razgovor članaka, kao i tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama!

Uža područja
Tehnička pitanja

za pitanja o uređivanju Wikipedije i ostalim tehničkim informacijama

Pitanja o slikama

za pitanja o slikama, oznakama za slike i autorskim pravima

Jezična pitanja

za pitanja o pravopisu, gramatici, stilistici i ostalim jezikoslovnim područjima

Zahtjevi i želje

Zahtjevi za promjenom imena suradnika, premještanjem stranice ...

Foreign languages

Talk page for users speaking foreign languages

Zamjerke

Popis članaka na koje suradnici imaju zamjerku

Prečac:
WP:K


Pravila Wikipedije
Temeljno pravilo
1. Službeni jezik Wikipedije
Marljiv rad i suradnja
2. Nepristrano gledište
3. Provjerljivost
4. Ostati hladne glave
kad se uređivanje zaoštri
Dogovor
5. Konsenzus
6. Rješavanje prijepora
Izbjegavanje sukoba
7. Pretpostavite dobru namjeru
8. Bez osobnih napada
9. Maltretiranje
10. Ne ometajte rad Wikipedije
da biste nešto dokazali

Širenje povijesnih neistinosti[uredi]

--Croxyz (razgovor) 21:23, 2. studenoga 2019. (CET)

Laborca spominju na drugim projektima pa treba vidjeti ondje, U-govornike treba uklopiti u drugi članak, a ono sa čakavskim narječjem posebna je priča. Kubura (razgovor) 07:24, 4. studenoga 2019. (CET)

Da brišem ono čakavsko? Riječ je o falsifikatu. Ako Laborec zaslužuje članak onda bi po toj logici svi vladari iz LJPD-a trebali imati članke. Problem kod Laboreca je taj što u članku što ima i neke druge podatke koje se ne spominju u Gesti Hunganorum. To je prevedeno s neke druge wiki (najvjerojatnije engleske ili ruske). Za te podatke nema izvora.--Croxyz (razgovor) 08:54, 4. studenoga 2019. (CET)

Ante Starčević[uredi]

Bok, ja sam Pax ominam. Uredjujem na engkeskoj verziji wikipedije članak o Ocu domovine. Razlog, na engleskom govornom području je za ljudsku rasu ( čitaj drugi narodi i nacinalnosti), bitno sto pise o nama Hrvatima. Tako o Anti Starčeviću stoji, izbrisao do sad tri puta, a prethodno je stranica bila zaštićena editiranjem, od strane Primata( admin. Šifra za stare igrače wikipedije), da je on Father of the Homeland, by some Croats. Pitanje je bilo Kako samo nekim Hrvatima, tko su drugi.?! Drugo, odmah sljedeća rečenica koju navode neki nazovi pouzdani izvori, stoji da je chauvinist, rasist i anti semit, opet citiran od " pouzdanih izvora" sarkazam. Navodim njegove vlastite riječi, iz Slobode, 1883 godine gdje stoji citiram iz orginala: "Deržeć se toga načela, mi iskreno ljubimo i za brata deržimo i Serba, i Nemca, i Talijana, i Žida, i Ciganina, i Luterovca, itd., svakoga tko radi za obćenito dobro svega naroda i cele domovine, a plašimo se jednako i Hervata i Serba, itd., svakoga tko je proti onim skupnim svetinjam. ("Sloboda", VI, br.35, str.2; Sušak, 23. 3. 1883.). Evo, to je za sad to. Tu sam novi, tek učim, ali molim pomoć oko ispravljanja temeljinih činjenica hrvatske povijesti na engleskoj, orginal wikipediji. Hvala lijepa, srdačan pozdrav. Pax omniam Pax ominam (razgovor) 10:03, 5. studenoga 2019. (CET)

Napomena. Kolega je to napisao na drugom mjestu [4]. Kubura (razgovor) 23:30, 5. studenoga 2019. (CET)

Pax omniame, javi nam se na Discord. Kubura (razgovor) 23:31, 5. studenoga 2019. (CET)

En.wiki je prva i najveća jezična inačica wikipedije. No to ne znači da je po kakvoći sadržaja bolja od inih jezični inačica. Tamošnje manipulacije poznate nam su, ovdje imaš popis sličnih takvih slučajeva. --Mateo K 01 (razgovor) 00:53, 6. studenoga 2019. (CET)
En.wiki je najveća jezična inačica wikipedije, ali je tamo nažalost nemali broj članaka iz nekoliko humanističkih znanosti, napose povijesti i jezikoslovlja, iznimno loše kakvoće. Pate od pristranosti (bias) kolonijalnog tipa, loših izvora te loših pravila koja ne dopuštaju jednako uređivanje svih članaka, npr. imaju posebna pravila za uređivanje članaka o humanističkim znanostima koji se tiču područja jugoistočne Europe i-ili Balkana.
Ako netko ima vremena i volje tamo ispravljati krive Drine, dobro je došao. Ali očekivati tamo dobrodošlicu je naivno, jer imaju manjak stručnih i nepristranih administratora koji dobro poznaju humanističke znanosti specifično za Hrvatsku, a broj antihrvatskih vandala je dosta velik. Izvore bi se moglo pobijati kad bi imali dobra pravila, a nemaju ih, te je potreban rudarski rad u okružju koje nije poticajno kao ovdje, gdje relativno brzo suzbijamo unošenje neenciklopedijskih uređivanja. Tamo se znalci često tretiraju isto kao i vandali, uslijed manjka kvalificiranih suradnika koji posjeduju specifična znanja.
Treba se naoružati strpljenjem, očekivati da se bude tretiran kao vandal, i polako i strpljivo graditi reputaciju i demaskirati falsifikatore i falsifikate. Nije nemoguće, ali od situacije do situacije može biti iznimno zamorno i dugotrajno. Želim Vam sve najbolje! SpeedyGonsales 23:09, 12. studenoga 2019. (CET)
Engleska WP nije original, svaki je projekt jednakovrijedan, i upravo zato najvjerojatnije nikad ne će postojati automatsko prevođenje sadržaja s jedne wiki na drugu. Ne zato što je nemoguće zamisliti kvalitetno automatsko prevođenje s jezika na jezik (koje danas ne postoji), nego su članci napisani na jednom jeziku, unutar jedne kulture, često valjani i-ili prihvatljivi samo u toj kulturi. Ovdje se ne radi samo o nekim međudržavnim odnosima, nego o svim mogućim međukulturnim odnosima, od odnosa američkih indijanaca i ostatka američkog društva nadalje. Iako demokratska društva toleriraju druge poglede i tumačenja, to ne znači da je različite stavove moguće uskladiti. Kako srbijansku vojsku i državu koja je držala u zatvorima hrvatske građane ne tretirati kao agresora, kad skoro 25 godina skrivaju lokaciju mrtvih tijela hrvatskih građana? O tome je teško očekivati identičan ili sličan prikaz na wikipedijama na hrvatskome i srpskome jeziku, a kako će se tu postaviti engleska wikipedija, to je pak ishod slučajnosti ili brojnosti tamošnjih suradnika pojedinih nacionalnosti. Ono što može biti cilj je postići elementarno usklađen prikaz svih tema na svim jezicima, tj. priznavanje stvarnih, dokumentiranih činjenica. Tumačenja će se razlikovati od projekta do projekta, i to nije problematično, ako se ne pojavljuju falsifikati (izmišljotine) ili negiranje stvarnih, dokumentiranih činjenica. SpeedyGonsales 23:37, 12. studenoga 2019. (CET)

Pogledajte clanak za usporedbu od https://en.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Garibaldi ...--Croq (razgovor) 23:33, 16. studenoga 2019. (CET)