Wikipedija:Kafić

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s WP:K)
Skoči na: orijentacija, traži
Kafić

Dobrodošli u Wikipedijin kafić! Ovdje možete postavljati pitanja i raspravljati o Wikipediji.

Za tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama koristite niže navedene poveznice. Za raspravu o pojedinim člancima koristite njihove stranice za razgovor, u kafiću samo pozovite suradnike na dotičnu stranicu za razgovor. Sve rasprave o člancima koje se ne tiču Wikipedije kao šireg pojma bit će premještene na pripadajuće stranice za razgovor članaka, kao i tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama!

Uža područja
Tehnička pitanja

za pitanja o uređivanju Wikipedije i ostalim tehničkim informacijama

Pitanja o slikama

za pitanja o slikama, oznakama za slike i autorskim pravima

Jezična pitanja

za pitanja o pravopisu, gramatici, stilistici i ostalim jezikoslovnim područjima

Zahtjevi i želje

Zahtjevi za promjenom imena suradnika, premještanjem stranice ...

Foreign languages

Talk page for users speaking foreign languages

Zamjerke

Popis članaka na koje suradnici imaju zamjerku

Prečac:
WP:K


Pravila Wikipedije
Temeljno pravilo
1. Službeni jezik Wikipedije
Marljiv rad i suradnja
2. Nepristrano gledište
3. Provjerljivost
4. Ostati hladne glave
kad se uređivanje zaoštri
Dogovor
5. Konsenzus
6. Rješavanje prijepora
Izbjegavanje sukoba
7. Pretpostavite dobru namjeru
8. Bez osobnih napada
9. Maltretiranje
10. Ne ometajte rad Wikipedije
da biste nešto dokazali

O Izabranim člancima[uredi]

Poštovane kolegice i kolege Wikipedisti,
sve koje zanima izvješćujem da za 26. tjedan ove godine izbor članka za Glavnu stranicu nije urodio plodom. No u "rezervi" imamo jedan od dva izabrana članka za 23. tjedan ove godine i članak Fizika čvrstog stanja iz 38. tjedna 2015. Stoga predlažem da članak Hrvatska - SAD, prijateljska utakmica (1990.) ide u 26. tjednu, a "Fizika čvrstoga stanja" u neki od predstojećih tjedana ili da i dalje bude rezerva u slučaju još kojega neuspjelog izbora članka za Glavnu stranicu. Face-badtooth.svg Maestro Ivanković 19:34, 2. svibnja 2016. (CEST)

...a što ne bi moglo?--MaGaporuči mi 18:30, 3. svibnja 2016. (CEST)
Mere. Kubura (razgovor) 11:01, 6. svibnja 2016. (CEST)

Ispovijesti sv. Augustina[uredi]

postavio sam manju izmjenu na članku "Ispovijesti" sv. Augustina pa me zanima zašto je maknuta. Jesam li pogriješio u proceduri ili je neki drugi razlog.

Novi sam ovdje pa sam vjerojatno nešto krivo napravio. Samo me zanima što. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Josip Luetić (razgovordoprinosi) 15:18, 10. svibnja 2016.

Suradniku je odgovoreno na njegovoj SZR. Maestro Ivanković 15:49, 10. svibnja 2016. (CEST)

Primiče se jubilarac[uredi]

Dragi kolege suradnici, evo još 105 članaka pa 165.000 članaka. Pripremajte teme, tempirajte snimanje. Sretno uređivanje! Kubura (razgovor) 08:02, 14. svibnja 2016. (CEST)

Dragi kolege, izvrsno ste obavili! Kubura (razgovor) 07:16, 17. svibnja 2016. (CEST)

Drugi krug Izbora za sliku godine[uredi]

Na Zajedničkom poslužitelju je upravo započeo drugi (i završni krug) Izbora za sliku godine, pa pozivam sve suradnike koji zadovoljavaju uvjete da izaberu svoje favorite u završnici.--MaGaporuči mi 18:17, 15. svibnja 2016. (CEST)

Blokiranje[uredi]

Imamm pitanje vezano uz blokiranje. Hvala. Tompa 10:33, 24. svibnja 2016. (CEST) — Prethodni nepotpisani komentar napisao je TomiManUtd (razgovordoprinosi)

Ne brini, proći će. I drugim suradnicima mozak ponekad blokira te zaborave navesti pitanje. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  11:47, 24. svibnja 2016. (CEST)

Izvori u razdvojbama[uredi]

Imam pitanje vezano uz našu Wikipediju i standarde. Na engleskoj Wikipediji se na stranice razdvojbe ne postavljaju izvori. Ovdje vidim da na mnogim našim stranicama razdvojbe ima izvora. Ovo me zbunjuje. Objašnjenje nisam pronašao ovdje. Hvala unaprijed. Wumbolo (razgovor) 17:57, 25. svibnja 2016. (CEST)

U principu, u razdvojbu se ne stavljaju izvori, jer će ih sadržavati povezani članak. Odstupanja su kad je dana neka definicija ili pojam koji je naveden a nema svoj članak.
Moja je praksa (nije obveza drugima) da ponekad uz crvenu poveznicu stavim zakomentiran neki izvor, da bi se znalo na koji se pojam odnosi i koji bi mogao pomoći nekome ako želi stvoriti članak (kao na primjer u Kiša (razdvojba): [[Kiša (1929.)]], film Jorisa Ivensa <!-- https://antropoloskiokular.wordpress.com/2014/09/23/kisa-rain-regan-joris-ivens/ --> ). -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  18:44, 25. svibnja 2016. (CEST)
Ne povodi se za drugim Wikipedijama. Mnogo se puta pokazalo da smo po nekim stvarima bili ispred svog vremena, ispred drugih. Drugi su poslije došli u naše situacije. Istina je da malo neobično izgledaju poveznice, ali bit će ti jasno kad sama razdvojba bude netkom zbunjujuća, pa onda za objasniti onima koji dođu poslije izvor za podatak objašnjava zašto je neka natuknica posebno navedena, odnosno, da je nešto činjenica i da taj podatak nije izmišljen, nikakva šala niti neprovjerena informacija. Kubura (razgovor) 06:50, 26. svibnja 2016. (CEST)
Evo ti jedan primjer. [1] Ovdje imamo primjer arhitekta. Možda nije dobro pokriven na internetu, nema zasad enciklopedijskog članka na internetskim enciklopedijama, ali u svojem je području vrlo poznato ime te ga spominju papirne enciklopedije i leksikoni. Zasad nemamo dostupna i provjerljiva materijala, a onda ostaviš ovakvu referenciju, tako da netko tko čita i uređuje poslije mene, tebe, znade da to nije neko nebitno ime, nego je s razlogom naveden ondje, jer zaslužuje članak. Kubura (razgovor) 07:42, 26. svibnja 2016. (CEST)

Upozaj Srpsku![uredi]

Vikimedijina Zajednica Republike Srpske ove godine godine po prvi put organizuje takmičenje u pisanju članaka „Upoznaj Srpsku”, koje će biti usmjereno na pisanje članaka vezanih za Republiku Srpsku. Trenutno razrađujemo detaljan plan i uskoro će sve informacije biti dostupne. Ukoliko ste zainteresovani da pomognete u organizaciji i promociji ili u okviru nekog drugog segmenta — biće nam drago da sarađujemo. Pišite nam službeni imejl info@wikimedia.rs.ba ili se obratite nekom od osnivača naše zajednice. — Ranko Nikolić (razgovor) 11:53, 26. svibnja 2016. (CEST)

Pitanje[uredi]

Kolege, počeo sam raditi svoj prvi članak, Zanima me je li trebam staviti nekakvu napomenu ili slično da je članak/stranica u izradi?

Podrav,

--Bozo Knin (razgovor) 16:21, 28. svibnja 2016. (CEST)