Prijeđi na sadržaj

Stjepan Prvomučenik

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Sv. Stjepan)
»Sveti Stjepan« preusmjerava ovamo. Za ugarskog kralja i sveca, pogledajte Stjepan I. Sveti.
Sveti Stjepan Prvomučenik
Sveti Stjepan Prvomučenik
Rođen oko 5.
Jeruzalem
Preminuo oko 34.
Kanoniziran prije kongregacije
Blagdan 26. prosinca

3. kolovoza

Simboli kamenje, dalmatika
Zaštitnik zanimanja đakona, glavobolje, zidara
Portal o kršćanstvu

Sveti Stjepan Prvomučenik, jedan od sedam đakona izabranih u početcima crkve, prema Djelima apostolskim (Dj 6, 5). Njegovo ime na grčkome jeziku znači "kruna, vijenac". Prema tradiciji iz 5. stoljeća, stefanos je grčki ekvivalent aramejskog kelil (sirsko kelila, "kruna").

Ništa se ne zna o Stjepanovom ranom životu. Nakon Isusove smrti, Stjepanovo otvoreno propovijedanje Isusova nauka i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovelo ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem. Sveti se Stjepan obično prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Blagdan sv. Stjepana (Stipandan, Stipanjdan, Stipanovo, Stjepandan, Stjepanje, Štefanje itd.) slavi se u Katoličkoj Crkvi 26. prosinca, drugog dana Božića i državni je blagdan u Republici Hrvatskoj i nizu drugih država. U pravoslavnim crkvama slavi se 27. prosinca, a ako se koristi julijanski kalendar, onda je to po gregorijanskom 9. siječnja.

Katolička Crkva također slavi spomen Našašća tijela svetoga Stjepana dana 3. kolovoza. Prema predaji, svećenik Lucijan u viđenju je doznao gdje se nalazi Stjepanovo ukopano tijelo te je svečeve relikvije 415. godine donio u Jeruzalem. Odatle su relikvije prenesene u Carigrad, a 560. godine u Rim, uz tijelo sv. Lovre. Prema legendi sv. Lovro se okrenuo na bok i pružio ruku sv. Stjepanu.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sveti Stjepan Prvomučenik
Mrežna mjesta