Razlika između inačica stranice »Wikipedija:Kafić/Arhiv 2021 7«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Oznaka: uređivač wikiteksta (2017.)
::::
::::Podsjećam zajednicu da praksa i očiti konsenzus oko samostalnog mijenjanja pravila na hr.wiki postoji godinama (uzmite bilo koje pravilo i pogledajte povijest izmjena). Ne tražim nikakvo glasanje jer konsenzus očito postoji (praksa se primjenjuje od samog početka). Ukoliko netko danas smatra da bi pravila trebalo zaštiti od uređivanja suradnicima, neka uspostavi novi konsenzus, ali ga podsjećam na to da takva praksa nije u duhu Wikipedije pa nek onda dobro argumentira zašto bi od trenutačne prakse trebalo odstupati kao i od prakse koja je uobičajena na većini drugih wikica. Draga wikinacijo, nije problem što su suradnici zadnje desetljeće bjesomučno mijenjali pravila, nego to što to nisu činili kad je trebalo ili im se nije dopustilo. [[User:Imbehind|<span style="display:inline;white-space:nowrap;box-shadow:#aaa 4px 4px 4px"><b style="color:#fc0;background:#000"> Imbe </b><b style="color:#000;background:#fc0"> hind </b></span>]][[User talk:Imbehind|<b>💊</b>]] 18:10, 30. srpnja 2021. (CEST)
:Dobro, šta je ovo, ne može čovjek u tri u noći [[WP:ZANEMARI|uljepšati]] pravilo, a da ga se danima ne proziva u kafiću? Istina, nije mi prvi put. Istina, mijenjao bih i više. Istina, ta pravila malo tko čita, a pravilo koje nitko ne čita slabo je pravilo. Zato: ako su promjene kozmetičke, nek ide po [[WP:BOLD]]. Ako ih je više i diraju u bit, bio bih za to da onaj tko ih unese sam sebe reverta i ovdje pita za mišljenje o promjenama ponekim diffom (po cjelinama, ne sve odjednom). Nisam baš za to da se pravila mijenjaju bez najave, to nam je ipak najbolji način vježbanja opjevanog konsenzusa: ono kad se raspravlja pa nakon tjedan-dva dođe administratorica i zaključi raspravu, nakon što se uvjerila da postoji sporazum, razumne kritike i kompromisno rješenje. Piši-briši mi je u redu za članke (tamo se -tobože- dodaje iz izvora), pravila su ipak [[WP:BVI|vlastito istraživanje]] i tu neke procedure treba biti. Bez žurbe. Najava, rasprava na SZR uz diff-ove, odgovori na sva pitanja, kompromis... [[Suradnik:Ponor|<em>p<span style="vertical-align:-0.05em;">o<span style="vertical-align:-0.15em;">n<sub style="vertical-align:-0.4em;">o<sub style="vertical-align:-0.7em;">r</sub></sub></span></span></em>]] ([[Razgovor sa suradnikom:Ponor|razgovor]]) 20:03, 30. srpnja 2021. (CEST)
 
Pravila je nužno donositi konsenzusom, to je važnije of glasovanja. Skrenio bi pažnju na prijedlog pravila koji je u veljači 2021. iznio {{s|Maestro Ivanković}}: [[Razgovor Wikipedija:Pravila glasovanja na Wikipediji]]. Iako je bilo rasprave i na kraju smo imali glasovanje kojim je pravilo "prošlo" s rezultatom 5:4, Maestro je na kraju ispravno postupio i povukao prijedlog jer 5:4 nije rezultat koji se može zvati konsenzusom, niti po pitanju postotka podrške ni po pitanju broja sudionika u raspravi. Zato, ne žurimo s donošenjem pravila po kratkom postupku, važniji je legitimitet pravila nego brzina donošenja. --[[User:Argo Navis|Argo Navis]] <small>([[User talk:Argo Navis|razgovor]])</small> 14:18, 30. srpnja 2021. (CEST)

Navigacijski izbornik