Razlika između inačica stranice »Wikipedija:Kafić/Arhiv 2021 7«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
 
:Ako ja izmijenim pravilo, a nitko ne prigovori godinu dana, rekao bi da je to prilično dobar konenzus. Postoji više načina postizanja konsenzusa, a [[:en:Wikipedia:BOLD, revert, discuss cycle|:en:Wikipedia:BOLD,_revert,_discuss_cycle]] je jedan od njih. @[[Suradnik:Argo Navis|Argo Navis]], ja ne izmišljam toplu vodu ovdje već predlažem da nastavimo praksu koja je postojala na hr.wiki cijelo vrijeme i postoji na npr. en.wiki, ali da to bude službeno. Ja ne želim švercat u pravila ništa, ali ne želim ni da me se proziva ili blokira jer sam se usudio dirati pravila "samovoljno" iako je to praksa svuda, pa čak i na hr.wiki svih ovih godina. Stoga, ako želite ukinuti takvu praksu, molim uspostavite novi konsenzus oko toga. Ja sam protiv promjene postojećeg. Eto. Jednostavno. [[User:Imbehind|<span style="display:inline;white-space:nowrap;box-shadow:#aaa 4px 4px 4px"><b style="color:#fc0;background:#000"> Imbe </b><b style="color:#000;background:#fc0"> hind </b></span>]][[User talk:Imbehind|<b>💊</b>]] 18:17, 30. srpnja 2021. (CEST)
{{protiv}} sam ovakvog pristupa iz nekoliko razloga:
* promjene pravila, naročito suštinske promjene - mijenjaju se željom i voljom zajednice, ne pojedinca. Zajednica je ta koja odlučuje hoće li se pravilo usvojiti ili ne. Uvođenjem ovog pravila konsenzus gubi smisao.
* očiti problem koji mi upada u oči je - ako netko izmjeni pravilo na svoju ruku, većina ljudi neće znati da je pravilo izmijenjeno i neće moći djelovati po tim izmjenama. Ako je izmjena uredna, zajednica treba biti angažirana u postupak izmjene pravila kako bi se poboljšala asimilacija te izmjene - svi trebaju postati svjesni promjene kako bi mogli postupati po njoj.
* u drugu ruku, ako izmjena pravila ne predstavlja odluku većine, ovo otvara mogućnost suptilnoj promjeni pravila malo-po-malo, a da nitko ne bude svjestan promjene neki duži period vremena. Ovo predstavlja naročit problem kod rada s novacima, koji će biti upućeni u iščitavanje pravila čiji je sadržaj u najmanju ruku izmijenjen bez znanja suradnika koji ga preporuča, a u najgorem slučaju, u pravilu mogu stajati izmjene nad kojima konsenzus još nije donesen, koje su sporne ili upitne kvalitete, koji će novi suradnik nesumnjivo shvatiti kao važeće pravilo.
Šest mjeseci je svakako predug period za donošenje pravila, ali zaobilaženje konsenzusa nije validan način ubrzanja postupka. —[[User:Ivi104|<span style="font-family: Vivaldi;font-size:16px;color:#3232CD;">'''''Ivi'''''</span>]][[User talk:Ivi104|<span style="font-family: Vivaldi;font-size:12px;color:#D75D3D;vertical-align: text-bottom;">'''''104'''''</span>]] 13:06, 31. srpnja 2021. (CEST)

Navigacijski izbornik